Click Click

Saturday, October 17, 2015

Setiap suatu pemergian

28 August 2010.
Genap 5 tahun abah pergi.
I think, I didnt hv a chance to write about abah. Dalam diary ada kot. Huhu
5 years ago. Early of 2010, me and jemil nikah. Then start our own life in k.l. Melalui hari hari baru as husband and wife. Abah mesti tertanya2 what type of girl I am, buleh ke aku jaga anak dia, hiho knowing azmil is his anak kesayangan (this is what abgngah told me when I first met kodiang family long before we get married). Alhamdulillah abah, we survived 5 years marriage. Hehehe
Middle March that year, abah dtg k.l and dah kebetulan abah mak and tok ada kitorang buat makan2 sempena birthday abah, doa selamat syukur kt rumah selayang tu (dah 3 bulan pindah masuk baru nk buat, hihi) And nk dijadikan cerita jugak, mlm sebelum abah mak smpai k.l tu, kitorang beru je g clinic and found out yg aku pregnant. Good news kann.
Since March that year kitorang tak balik kodiang, tp mmg plan nk ambik cuti panjang dalam bulan August (bulan puasa). Nak spend masa ngn family kodiang sbb plannya raya tahun tu nak raya kt ipoh.
Azmil ni..aku boleh classify dia as family-person. Apa2 jd, family first.
Boleh kata, setiap hari dia akan call family kt kodiang, hari hari (to be specific, call abah). Sepanjang bulan puasa tu, setiap hari akan bercakap dengan abah, duk tnya juadah berbuka, duk plan menu nk masak bila kami balik kodiang nnti, mcm2 lah..happy je bila ingat ingat balik.
Sampai lah 25th August tu, dalam pada kami duk menghitung hari nak balik kampung, and pagi tu pulak announcement bonus that year, memang la tersangat seronok. Tp suddenly we received a bad news from maknjang saying that abah was involved in accident masa nak hantar faris p sekolah pagi tu, and abah comma. Luruh hati perasaan.
Took an emergency leave, kami terus bergegas balik kodiang, straight to hospital tunku fauziah.
Tgk abah dalam keadaan comma with big ventilator host masuk dlm mulut abah, mata abah terpejam. Dah tak nmpak kami dtg, dah tak boleh bercakap dengan kami.
I silently nazar, mintak allah sembuhkan abah (even doctor and nurse keep on saying abah dh takde harapan nk sembuh seperti sediakala) and I will puasa to fulfill the nazar. Tp yelahh..allah lebih tahu apa yg terbaik untuk abah.
That year's ramamadhan was like my turning point, I did doa sepenuh hati, like sepenuh hati mengharap allah makbulkan doa aku. Even waktu tu tgh sarat mengandung, allah pinjamkan kekuatan untuk puasa. Setiap malam akan tido temankan mak kt kaki lima icu hospital, siang kami biras biras ni akan masak sama sama juadah berbuka and kami berbuka sama2 kt luar ward icu tu. Aku rasa the whole 3 days sebelum abah pegi, kami mmg tak henti bacakan surah yassin untuk abah. I still remember holding my old candybar sony ericson yg ada surah yassin aps dlm tu.
Hinggalah saat saat akhir sebelum subuh tu, bila bp abah mula drop, nurse doctor izinkan kami baca yassin dekat sebelah abah. Aku tau (semua org pun boleh agak rasanya) tu petanda yg bila bila masa allah akan ambik nyawa abah. Pukul 6.30 pagi, I left the room to surau for solat subuh, around the 10 minutes, abah pergi tinggalkan dunia ni.
Azmil told me, masa tu dia mcm hilang arah, dia hampir tumbuk dr yg suruh dia ketepi (diorang nk buat cpr) masa dia tgh peluk abah. Mujur paksu tenangkan dia.
And yes...dah 5 tahun berlalu. Tp macam baru semalam je berlaku, dan dalam sedih menerima hakikat yg allah dah ambil nyawa abah, tp bersyukur abah terpilih antara org yg allah ambil masa bulan mulia. Bersyukur kami diberi kesempatan menguruskan abah. Diberi rezeki lebih untuk uruskan segala keperluan di saat akhir abah. Macam tahu tahu yg kami dh ambil cuti panjang. Tak sangka untuk ini.
14 Sep 2015.
Opah. Dia ratu hati aku. Yg menjaga aku dari kecik. Bila aku dah besar godang ni je yg tak balas jasa dia. Haiihh.
Walaupun opah kena mild strok in 2009, tp allah rezekikan kesihatan pada dia, masih boleh berjalan dan uruskan diri sendiri. Cuma kebelakangan ni nampak yg makin severe penyakit nyanyuk dia. Dia tak berapa ingat orang dah. Ayah pun dia tak kenal, dia duk kata ayah tu adik dia, hihi.
There are so much things yg aku akan terus simpan dlm hati. Byk sgt bnda yg aku kesalkan. Tp entahlah. Benda dah jadi pun. Aku harap opah faham. Banyak kekurangan aku nak dibandingkan jasa opah besarkan aku.
On 11 Sep tu, jumaat tghari, azmil call suruh aku return call chu. Once dapat call chu, dari cerita chu opah mcm kena strok attacked. Aku callkan ambulance and opah selamat sampai hospital.Tapi since saat tu opah dah coma tak sedar dah. Mlm tu masa bercakap dengan doctor dekat emergency department, aku tau yg strok yg opah kena kali ni lebih severe.
The next day masa waktu melawat, ibu ckp doctor bg 2 choices, sama ada nak buat brain surgery or conservative treatment since opah dah berumur. And they preferred that 2nd choice. Cuma hospital nak monitor 3 4 hari lagi sebelum benarkan bawa balik rumah.
Ahad petang, cuma aku,nadia taufiq pergi hospital tgk opah. Irfan dengan maryam azmil jagakan kt rumah. Aku dapat spend masa yg lama duduk dekat dengan opah. Setiap kali aku ngaji disisi dia automatic air mata mengalir non stop, hati jadi sebak, yes sbb sedih tgk keadaan dia yg macam tu. Dan sebab terfikir yg aku mampu baca setiap butir ayat al quran ni pun sbb dia, dialah ustazah ngaji aku yg pertama. Yg walau dalam lupa dan nyanyuk dia pun akan selalu pesan suh buat ubat sejuk campur bawang putih bacakan ayat kursi sapu kt pipi maryam yg eczema tu, huhuhu those kenangan yg akan buat aku sebak bila teringat.
Pagi isnin tu, ibu inform kata doctor bgtau yg opah alami pndarahan dalaman dan keadaan opah yg makin deteriorating, aku terus masuk bilik bos mintak emergency leave, then masa tgh duk tanya kaksu cara paling senang nak ke hospital selayang tiba2 ibu call bgtau yg opah dah pun meninggal dunia.
Allah rezekikan aku kekuatan untuk uruskan jenazah opah, mandikan, kafankan, hinggalah solatkan jenazah opah.
Opah..walaupun intan tak jaga opah macam yg intan janji kecik kecik dulu, tp Insyaallah, kali ni intan janji akan rajin baca quran supaya opah sentiasa dapat pahala sbb pernah mengajar intan mengaji.
25 Sep 2015
Selang 11 hari selepas opah dijemput illahi, Abok pulak allah ambil kembali.

Alhamdulillah, segala urusan mereka allah permudahkan. Urusan dunia mereka dah tak perlu nk dirisaukan.
Memang hakikat hidup ni cuma pinjaman. Pentas sementara untuk kita kumpul pahala.
Kita yg tinggal ni yg patut fikir macam mana pulak kita nanti.
Draftkan kematian bagaimana yg kita mahu, pastinya khusnul khotimah.
Kalau aku mati.. macam mana?

Cari cari