Click Click

Sunday, November 2, 2014

Wearing My Baby


#babywearing #wearyourbaby #babywearingmama #babywearing love.

Ok. Malas nk letak banyak2 hashtag dah. Kalau letak je hashtag ni kat IG tu boleh berjam2 scroll gambar orang. Takde kerja namanya. Hehehe.

My personal baby wearing (bbw) journey start masa maryam lahir. Masa irfan mmg tak. Sebabnya abah dia sangat gagah perkasa dukung dia bare hands, hihi.
Lagipun masa tu irfan sorang je, so mmg setakat nak switch mama and abah dukung memang takde masalah.
We have 1 croth carrier (CC), jenama tak ingat. Hadiah orang bagi.
Seingat aku, 2 kali je pakai. Abah dia yg pakai. As we all know CC adalah sangat tak selesa. Tp at that time irfan kecik sangat, dia redha je duk dlm tu even tak selesa pun and as a wearee, like what i said before, bukan aku yg pakai so sakit pinggang ke sakit badan ke aku tak tau, huhu.

Perbandingan
Another perbandingan

Pernah singgah booth babywearing, pernah dengar talk on babywearing, pernah try woven wrap (WW),  tapi masa tu irfan dah start pandai jalan so, tak teracun sangat nk bli bbw gear.
Tp bila dah start plan nak nak tambah baby, baru teringat balik and start searching.
Thanks to FB, blog, youtube... senang kerja.
 
kalau bercakap pasal safety, mesti ada sebut pasal this M shape ;)
My first gear adalah moby wrap.
Sebenarnya tak plan pun nk bli moby.
Memula ingat nk suruh biras belikan kain gendongan je masa dia pergi cuti kat bandung. Tp dia kata seller kat sana yang cadangkan dia beli moby wrap tu. Katanya moby mmg kain khas untuk gendong baby. Aku mmg memula aim nk bli moby jugak, actually moby or boba wrap lah, sbb harga less than rm200, yelah, ww boleh kata semua harga rm200 keatas. Tp masalah ngn moby or boba wrap ni ialah, dia jenis kain yg strecthy, so kalau baby bambambam mmg mudah melendut. Tapi dh terbeli kan, takpelah. Pakai je lah kan.

Alhamdulillah, Moby wrap ni mmg byk membantu masa dalam pantang. Remenber, aku kan pantang sendiri, so bila wear baby guna wrap ni mmg memudahkan nk buat task2 lain. Nak kehulu kehilir pun takla lenguh tangan dukung bare hands. Baby pun selesa je bedakap ngan mamanya. Rasa mengandung balik pun ada, carry guna moby ni sedap tau, berat baby tak terasa sgt.
Wearing using moby wrap. Masa kenduri cikdya may 2014.
Memang rasa bersyukur sangat. Allah ni temukan aku dengan ilmu  ni. Sangat2 memudahkan urusan harian.

Apa beza wrap, ssc, mei tai, sling?
Apa kelebihan each tu?
Nak pilih or beli yg mana?
Huhuhu memang makan masa nak faham satu persatu. Tp itulah, mmg kena gali ilmu.
Kalau tak nnti end up tersalah beli.

Source :FB.

Masa nak dekat raya haritu, berat Maryam dh more than 7kg. Bukan moby takleh tampung, cuma senang nk melendut. Kena readjust every minutes, stress lah mak encik. Ada la fund sikit if nak sambar ww. Tp lepas pikir dalam2, kalau ku beli ww, nak ke apaknya berwrap2 ni. Kang bli mahal2 tak pakai cm bazir pulakkan.
Baik la kita beli soft structured carrier (apaknya boleh pakai jugak)
Sbb kalau suruh wrap mesti dia kata cm complicated kannnn.
Maka kita decide bli ssc je. Huhu
Maka startla pakai ssc.
Smart je if apak guna wrap kannnn? Hahaha. Tapi ni bukan apak maryam. Mihmihmih. Pic courtesy to google.


Maryam in SSC. Gmbar dr fb SURI.
Since then mmg banyak pakai ssc.
Kalau setakat dalam rumah nk buat keje, sambar je batik lepas, ikat jadi slipknot, kendong.
Takde kain batik lepas? Shawl pun jadi. Hahahha
Tp please mind this, shawl or kain batik lepas bukan kain khas to kendong anak, so it is on your own risk la kan. 
Pepandai la check kain tu kot ada tetas ke koyak ke.

Abaikan muka mak maryam yang terlebih excited. Hihu


Rasanya. Cukup la sharing on bbw ni.
Aku bukanlah otai bbw.
Educator juga bukan.
Aku ibu yg sentiasa belajar menjadi ibu.
At the same time cari cara yg memudahkan urusan harian.

Peace :)




No comments:

Post a Comment

Cari cari