Click Click

Tuesday, October 28, 2014

Maryam Hannah 1 year young

Selamat hari lahir sayang.
Semoga allah berkati umur anak mama ni.
Princess pengarang jantung hati mama, abah and abg.

Semoga maryam membesar dengan sihat.
Sembuh dari eczema kt pipi tu, hihi

Jadi anak yang solehah.
Yang akan mendoakan mama and abah.

Anak mama ni kan dah pandai jalan, jalan elok2 k.
Jangan kacau baby kt nursery, haha.

Manja kesayangan mama, abah and abg ni kena strong tau.
Kena pandai jaga diri.
Mama tak selalu ada, tp my bless and doa will always be with you.

I love you maryam hannah.
Abah, abang Irfan sayang sangat kat maryam.


Eh, muka maryam separuh je, muka mama and abah yg lebih. Hahaha
posted from Bloggeroid

Tuesday, October 7, 2014

BF Journey version 2.0


Lama tak menulis pasal breastfeeding.
Hihi.

Maryam BF journey start in minutes lepas lahir.
Dalam labour room.
Start with skin to akin contact after birth, then terus menyusu dengan bijak.
Alhamdulillah.

Alhamdulillah. Maryam dh 11 bulan.
Masih menyusu. Complementary feeding.
Cikmek ni kuat makan. Suap apa pun makan.
Pantang nampak orang makan, dia mesti nak jugak.
Semalam, elok je makan sup daging opah suap.
Hari raya aidiladha ye tak...hehehe

Berbeza dengan irfan, maryam punya consumption susu kurang sikit.
Dari newborn lagi, dia minum tak sekerap abang dia.
Dulu irfan, untuk 12 jam, kena bekalkan 8 botol 4oz susu.
Maryam cuma perlukan 6 botol 3oz sahaja.

Macam abang irfan jugak, start solid food around 7 bulan cmtu. And bila dh 2 months start solid food terus introduce family food. Family food maksudnya, apa yg mama abah makan, itulah makanan anak2.
Alhamdulillah ok.
Maryam memang tak banyak ragam. Janji dah kenyang, tak restless, ada mama depan mata, she is a happy baby :)

Bila anak dah makan, susu berkurang pun dh tk risau sangat dah. Sbb dia boleh kenyang dengan makan or minum selain susu.
Cuba tak nak serabutkan kepala dengan masalah SUSU TAK CUKUP.
And... second baby ni buat aku lebih tenang as compared to first time dulu, semua pun nak risau, semua benda pun boleh jadi punca stress.

This time journey ada cabarannya jugak,
Tempat mengepam yg tak sesuai.
Office baru ni, or lebih spesificnya tempat mama kerja ni sangatlah terbuka, nak pam dekat workspace kena tunggu line clear. Dh la depan cubicle ni lelaki, huhu
Nak mengepam kat bilik lain, ambil masa pulak, keje dh la bertimbun je tak pernah surut, makanya memang ada la masa2 pam yg terskip.
Akibatnya? Block dutch, masititis, and worst sekali... rusty pipe. Pam 2oz susu keluar darah. Scary okay!
Demam tiap2 malam. Temperature sampai 39degree. Huhi
Boleh kata setiap bulan mesti kena demam.
Kalau terskip time pam.
Contoh, jumaat skip 2 session pam, menderita la demam malam sampai la hari ahad.
Huhuhuhu
Berdarah. Scary kan?

Alhamdulillah, maryam dh 9 10 bulan, aku skip pam pun dh tak demam dh.
Pam pun 2 kali je masa kt office, pagi sekali, petang sekali, kadang2, balik rumah baru pam. Hahahaha.
Please dont do this. It will harm you.

Now maryam cuma consume 2 or 3 botol 3oz susu.
Aku blikan jugak susu dutch lady untuk dia. Kot2 la dia nk susu tp BM yg aku bekalkan dh habis kan.
Tp so far, just jadi spare je la. Sbb maryam dh makan kan. Nothing to worry.

Insyaallah, will try my best to complete our bf journey sampai maryam 2 tahun.
Insyaallah.

Cari cari