Click Click

Friday, February 28, 2014

Anak anak

Anak 1st vs. Anak 2nd,3rd, 4th,5th,6th.... etc

One of my cousin ada tnya aritu, ada beza tak baby 1st dengan yg 2nd ni. Lagi senang nk jaga ke cm mana.

In my humble opinion, mmg senang nk jaga 2nd baby compare tu masa jaga 1st baby dulu. Tp masalah tu timbul bukan sbb baby tu 1st baby ke apa, tp sbb parents tu sendiri.

Sebab utamanya adalah pengalaman. Dengan 2nd baby kita dh punya pengalaman. Pengalaman dari 1st baby dulu banyak mengajar kita how to handle 2nd baby plak.

Ye, setiap anak tu berbeza. Tp atleast mak ayah tu dh ada idea sikit2 mcm mana nk lalui proses yg kedua ni.

Anak lelaki vs. Anak Perempuan

Ini memang ssh sikit nk jawab sbb 2 2 kecik lagi.
Maka kalau jawapan buat masa ini mungkin tidak berkadar langsung dengan masa akan datang, hahaha

Aku masih lagi mengekalkan jawapan seperti di atas, senang or susah nk jaga anak ni tak bergantung pada gender kot, (kot disini membawa maksud kurang pasti sbb anak den kocik kocik laieee).

Anak 1st aku lelaki, dh namanya pun 1st, maka memang 1st time adalah mencabar. Dari segenap segi pun mencabar. Banyak jugak la trial and error. Tp alhamdulillah setakat ni sihat walafiat anak teruna aku tu. Hihi

Dh rezeki aku anak no 2 perempuan, maka dengan ilmu dan experience yg dh ada, so utk handle anak dara ni agak senang. Banyak bnda yg Allah permudahkan.

Irfan Ahmad
Masa pregnantkan dia takde la teruk sgt morning sicknessnya.
Lahir on his 41 weeks
Dia lahir 3.62kg
Sakit bersalin 4 jam!

Maryam Hannah
Masa pregnantkan dia mama dia memang lemah sungguh, haha
Lahir on due date. Tepat!
3.8kg.
Sakit bersalin less than 2hrs..sejam lebih je rasanya.
Hihi

Setiap anak tu memang berbeza.
Namun kesemuanya amanah dari Allah.
Mak ayah kena selalu muhasabah diri dalam mendidik and menjaga amanah ni.
Memang bukan mudah.

Arjuna Arjuni hati.




No comments:

Post a Comment

Cari cari