Click Click

Friday, September 13, 2013

Tantrum

"Pakar sebuah pusat perubatan Amerika Syarikat, Dr Jay Hoecker menyifatkan tantrum adalah satu proses tumbesaran yang normal. Ia juga bukan penyakit dan mulai hilang apabila usia kanak-kanak semakin meningkat." sumber : http://almizan.wordpress.com/2009/08/02/sindrom-anak-mengamuk/

Pendek kata, tantrum ni terjadi dikalangan anak2 yg belum mampu berkomunikasi dengan baik. Bila seseorg anak tu dah pandai comunicate secara berkesan mungkin slowly dah kurang tantrumnya.

Sbb at this age (2-3 tahun) ni dengan menantrumkan (hahahha, rosak bahasa) diri dia, dia ingat mak pak dia paham apa yg dia cuba sampaikan. Dia sedih ke, kecewa ke, geram ke, lapar ke semua diterjemahkan dalam bentuk tantrum. Aku pernah dengar org kata budak2 ni memang perlukan perhatian,untuk menarik perhatian org maka dia akan buat anything regardless in positive or negative way. Kalau dengan mengamuk akan mudahkan dia dapat perhatian org sekeliling, maka mengamuklah cara dia. huhu

Irfan Ahmad ni, aku perasan, dia buat apa pun dia nk mak pak dia (aku ngn jemil la kan) bagi perhatian.
Kalau dia taknk tidur, dia nk main, dia nk kami pun tak tidur and main dengan dia.
Which is agak susah la nak tunaikan..... tambah2 on workingdays.
Maka dia akan cari pasal.
Its either bangun pagi2 cari pasal taknk tukar diaper lah, taknk pakai baju lah, taknk g skolah la... ada je lah sbb yg dia boleh buat dia melalak satu flat dengar.
Tapi, kalau kata lah salah sorang dari kami (aku ngn jemil) sanggup menahan mata,mengorbankan masa tidur and layan dia,alhamdulillah mesti esok paginya ok, smooth je segala benda.

Lagi satu, agaknya dia dh boleh nampak satu trend tau,

contoh : bila dia kejutkan mak dia 'mama bangun la main ngn irfan' sah2 mak dia akan buat dono and sambung tidur or mamai ckp 'takyah la main, tidurla'.

Maka untuk tarik perhatian kami dia mmg takkan kejutkan kami dengan ayat memula tu, dia akan cakap 'mama nk nyamnyam(makan)' dengan nada yg sungguhhhhh sayu
Sbb apa? sbb dia tahu if dia ckp dia nk makan, kitorang akan bangun jugak layan dia sbb takut dia mmg lapar.
Tp bila kita dh bangun, kita sua nasi takmau, biskut takmau, susu takmau... sajaaaa kannnnn. Dia cuma nak kami BANGUN. Thats all.

"Ada banyak sebab temper tantrum. Beberapa penyebab adalah indikator masalah keluarga: disiplin yang tidak konsisten, mengkritik terlalu banyak, orang tua yang terlalu protektif atau lalai, anak-anak tidak memiliki cukup cinta dan perhatian dari orangtua mereka, masalah dengan pernikahan, gangguan bermain, baik untuk masalah emosional orang tua, pertemuan orang asing, persaingan dengan saudara atau saudari, memiliki masalah dengan bicara, dan penyakit atau sakit. Penyebab umum lainnya termasuk karena rasa lapar atau lelah." sumber : http://www.psikologizone.com/pengertian-sebab-dan-cara-mengatasi-temper-tantrum/065113939

Pasal disiplin, mmg susah gila kot nk buat.
Tp kalau dia tantrum tahap pukul2 and tendang2 ni mmg aku tak kompromi,
Sebelum ni mmg aku mmg taknk cubit or pukul dia.
Tapi masalahnya, bila dia tantrum or nk mengekspresikan yg dia tu marah, dia guna tangan and kaki utk pukul kita balik, so takkan aku nk biarkan je kannn...
Untuk bagi dia insaf, aku akan letakkn dia dlm bilik gelap sorang2 (pintu tak lockkan pun). Bila dia dh tak meroyan baru aku pujuk and bawak dia keluar.

Tp tu dulu la, sekrang dia kan dh tinggi and pandai bukak pintu sendiri...dia pulak yg praktikkan benda tu (tolak makayah dia masuk bilik gelap whenever dia tgh tantrum tu) yg ni, aku pun taktau nk nanges ke nk gelak. Dia ji copycat lah...apa aku buat kat dia, dia akan tiru... ate cam mana?
So sekarang mmg aku akan cubit or pukul sikit (pukul lite2 je, bukan guna rotan punnn). Tp aku akan ckp kenapa aku pukul or cubit tu. Irfan ni faham apa kita cakap. And kalau cakap elok2, kena dengan nada, dia akan cepat cool. Cuma kena bg betul dengan cara.

Bab disiplin ni mmg kena konsisten. Itu je.
Jangan hari ni kita harsh sangat2, esok2 kita pejam sebelah mata pulak.
Aku yakin, if kita keep on tunjukkan which yg baik(kita puji), yg teruk (kita marah) lelama dia faham la mana satu baik mana satu tak elok.

Kadang2 aku kena admit, Irfan jadi macam tu sbb kurang kasih sayang, kurang perhatian dari kami...
Ye la seawal pukul 7 pagi dh ke nursery, pukul 7 ptg belum tentu dapat tgk muka makayah dia lagi, so malam je la yg tinggal.
Itupun terkocoh nk siap makan lagi, letih nk rehat lagi....nk buat macam mana.....

Apa yg kami boleh buat pun cuma cuba jugak habiskan semampu mana masa yg ada dengan dia.
Mandi sama2
Makan sama2
Main dengan dia (yg ni abah dia mmg champion, sbb mama dia letak kepala atas bantal je terus lost, hahahaha)

Sebelum pregnant kali kedua ni, mmg byk bnda aku plan nk buat dengan Irfan, nk gunakan masa yg sikit everytime ada kat rumah tu berkualiti dengan dia. Malangnya, bila asyik tak sihat semua yg aku plan tak boleh nk realisasikan pun..
Frust.

Tapi takpelah, kita usaha buat mana yg mampu dulu.

Irfan Ahmad, mama and abah akan cuba buat yg terbaik untuk Irfan. ♥♡♥♡♥♡



posted from Bloggeroid

2 comments:

  1. part disiplin, aku mmg serah kat laki aku, so far, dia mmg berjaya disiplin kan 2 hero tu..

    ada aku bc blog ni, dia sanggup x masak on weekdays sbb nak spend masa sama2 dgn anak2 dia..tp ko sanggup ke 5 hari berturut2 bg anak mkn hasil air tangan org lain???

    kat kg ni, rules, anak2 xleh mkn depan tv sbb nnti tumpah (padahal kalau tumpah pun, bukan nya diaorg yg lap-aku jugak) tp diaorg sesuka hati mkn depan tv..tiap kali x bg anak2 mkn depan tv, diaorg akan cakap, kenapa org itu org ini boleh je mkn dpn tv? hah..time tu ko nak cakap apa...kalau cakap, awak kecik lagi, nnti mknan tumpah, diaorg jwb balik, klau tumpah, kita lap la..huhuhu..

    pada aku, kalau kita nak ajar anak x boleh buat itu, x boleh buat ini, kita jgn sesekali buat bnda tu depan diaorg...

    sorry terkomen panjang plak, entry meluah perasaan pun ye..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. aku baru terbaca td. kalau kita nk anak kita jd sesuatu in the future, kita dulu kena jadi sesuatu tu harini.

      let say kita nk anak kita pandai baca quran nnti, kita kena baca quran mulai sekarang.

      kannnnn....

      Delete

Cari cari