Click Click

Friday, July 26, 2013

Nak kahwin?

Hahaha, tajuk memancing sungguh.

Dh la dekat nk sebulan tak tulis apa2 kat sini.
Mujur ada draft yg dh simpan lama (bertarikh 17 Dec 2012) ni, ada jugak modal nk di share kat sini. huhu

Subject: Perkahwinan, hihi

If i'm not wrong, i got this info ni dari one of Prof. Muhaya punya sesi soal jawab dekat one of talk show. Entri Jameelah tak silap.

Ok, point2 penting;

1.Niat kena betul. Kahwin, kasih and sayang kerana allah. Sbb nk ikut sunnah rasulullah s.a.w.

2.Bila kita berkahwin, sebernarnya kita kahwin dengan 3 individu.

i. dia yg kita sangkakan dia (expectation kita)
ii. dia yg sebenar benarnya
iii. dia yg dia jadi selepas berkahwin dan hidup bersama dengan kita.

one of my brother in law pernah share satu ni, and i think it does make sense.

Lelaki yg kita bakal kahwin tu dh berpuluh tahun hidup ngn makpak dia. And tentu2nya lah didikan yg makpak dia bagi lain dengan cara makpak kita didik kita. Kita dan dia membesar dalam enviroment yg berbeza. Cara hidup yg berbeza. Mana mungkin 100% nk ubah bagi sama. Maka terimalah perbezaan cara hidup kalian as expected, haha. Betul la kan.

3. Kahwin ni bukannya sentiasa indah macam dalam fairy tales. Ye mmg ada manisnya, tp ada jugak jerih perih. Kalau kita ready kita taklah terkejut sgt. Ye la, tmbah2 kalau yg dh bercinta 5 6 tahun and sepanjang bercinta plak semua manis2 belaka.

Setan ni, dia dh bersumpah dengan allah nk sesatkan kita. Maka, mmg sebelum halal (nikah) disuntik2 je keinginan kita pada si dia tu. Nmpak semua pun menarik je. Bila nikah je 2 anak cucu adam ni, menangis lah si setan tadi. Dan kalau rumahtangga yg kita bina tu tak ada benteng islam dan iman, si setan ni akan goda kita supaya nmpak yg buruk2 je kat pasangan kita.

Pentingnya kita tgk point yg 1 tadi, sbb kalau niat kita berkahwin tu bukan kerana allah, bkn sbb nk ikut sunnah rasulullah s.a.w or bukan niat untuk dapat pahala ibadah, kita takkan jumpa kebahagiaan dalam perkahwinan.

4. Perkahwinan patutnya lebih membawa kebahagiaan. Kalau dh kahwin tapi rasa macam masa bercinta dulu lebih bahagia, something wrong lah tu, check back yourself (bak kata kadi yeob saidin masa khutbah nikah aku dulu.. hihi)

5.Jangan cari suami/isteri yg punya kecantikan/kehandsome'an saja, tp cari kecantikan/kehandsome'an dalam diri pasangan kita tu.

6. Lelaki yg baik untuk perempuan yg baik.

Katalah kita dh berkahwin, maka dia lah jodoh kita, jodoh yg terbaik allah beri pada kita.

And for sisters, bila ada lelaki yg sudi memperisterikan kita, tambah2 bila allah dh beri kita zuriat, itu satu keselesaan.. itu pun dh umpama syurga didunia. Ada ramai perempuan kat luar tu yg tak sampai lagi jodohnya. And ramai yg dh kahwin tp belum direzekikan dengan zuriat. Bersyukurlah.

7.Kebahagiaan dalam perkahwinan tak datang bergolek. Both suami isteri kena sentiasa berusaha mencari dan mengekalkan kebahagiaan dalam rumahtangga. Dua dua kena usaha cari redha tuhan. Dua dua kena sentiasa berusaha untuk sentiasa membahagiakan.

okay, 7 point.

Point tambahan dari akak yg baru 3 tahun kahwin ni, hikhikhik
Lebih kepada reminder kat diri sendiri jugak.

8. Kena banyak sabar. Terima each other's kekurangan seadanya. Raikan kelebihan dia.

9. Kalau diam itu lebih baik. Lebih baik diam, hahahha.

Biar la apa yg keluar dari mulut kita yg baik2 je. Kadang2 kita tak perasan, mmg kita tak pukul or lebih teruk lagi dera pasangan kita, tp kita lupa kadang2 kata2 or worst case cacian kita pada pasangan kita lebih melukakan. Sakitnya lebih teruk dari ditampar sampai pecah mulut!

Actually, i'm writing and sharing this purposely for my dearie sister and BIL yg sebenarnya tgh sibuk plan nk kahwin dengan pasangan masing2. I love you guys so much, i want both of you to be happy with your marriage life kelak, and i do make doa moga allah akan permudahkan urusan2 anda anda ni untuk menikah.. next year ke? hahhha.






Cari cari