Click Click

Thursday, June 13, 2013

Cerita sedih

Mari mula menulis semula.
Hiuhiuhiu...

Kita start dengan cerita sedih ye. hahahaha apadaaaa.
Arghhh..tak kira.

Kalau dh namanya jiwa sensitif, tak payah tggu baca novel jiwang bleh buat nangis, baca casenote patient pun mampu merobek hati ni tau.....

Case study. ehhh... okay. i will not going to mention the patients name or her other idenfication. so confidentiality will still remain.

Cerita tentang 48yr old lady.
Even dia beberapa kali dh terasa rasa macam sakit dada (sakit jantung), tp still pikir positif yang dia tak apa2.
Pernah ke HKL dptkan rawatan, and doctor advised utk ditahan di wad utk pemeriksaan lanjut. But she refused. Katanya, tiada siapa yg akan jaga anaknya. Bila ditanya tentang suami, jawabnya suaminya seorang alcoholic dan anaknya baru berusia 6 bulan. ohhhhmy kalau aku pun takkan tggalkan anak sekecil itu dengan insan yg tak boleh diharap.
Maka atas risiko sendiri dia abaikan kesihatan diri demi anak kecilnya.
Dan sekali lagi serangan jantung terjadi. Kali ini lebih teruk, maka dia mengalah. Dapat treatment. Tp.... even kt Malaysia ni ada unit kebajikan utk bantu mereka2 yg tak mampu ni, tp dia masih tak mampu. huhu. Paham ke?
Maksudnya dia masih tak mampu walaupun dah diberi bantuan subsidi.
And sepengetahuan aku yg cetek ni, ubat sakit jantung ni mmg mahal. Mungkin atas sbb tu dia tak ambil ubat yg sememangnya dia perlu.
And mungkin dh memang ajalnya... dia mengalami serangan jantung dan kali ini tidak dapat diselamatkan. Salah satu sebabnya adalah financial constraint.Dia telah kembali kepada Penciptanya.

End of story.
Sekarang, dalam kepala aku.......kesiannya baby dia yg baru 6 bulan tu.

Sedih

4 comments:

  1. Ish....sedihnya. Bila baca entri ni, dah terpk2 mane la baby tu. Sian die...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, bnda lain tak fikir sgt. fikir baby tu je.

      Delete
  2. erm..apa cite baby tu..sian nya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. taktau na...bukan patient aku. aku terbaca je masa tgh wat data collection.
      sedih kan....
      aku baca sikit je tp trus stuck kt dlm kepala ni. sedih.

      Delete

Cari cari