Click Click

Saturday, June 22, 2013

Irfan Ahmad 1st Sports Day

Sebabkan ini adalah 1st time, maka mama and abah Irfan memang sangat2 excited.
Dh siap2 mark calender 2 months earlier, abah dh siap2 ambil cuti. hihihi

 baby athlete. hihi 
Mula2 masa pihak taska inform yg akan sertai sukan taska2 daerah gombak ni, aku nk tergelak pun ada. Dalam hati, boleh ke budak2 umur 2 tahun setengah ni nk masuk pertandingan, boleh ke diorang dengar arahan. Bukan la nak underestimate budak2 ni, tp yela... tgk si Irfan ni cm baby2 je lagi. hahaha

2 minggu sebelum sukan ni, setiap sabtu ada latihan sukan ye. hihi. So sabtu mama duk rumah sorang2, abah g kerja, anak ada latihan sukan. Rasa macam...ehh dah besar dh rupanya anak aku. hahaha.

there...my little boy.
Sebabkan ada budak2 yg tak bawak topi, makanya nk standardized semua tak pakai topi. hihi. Tu muka monyok sbb baru perasan mama ada kat situ. Terus sebik2 nk nangis, haha. Malam tu dia tido lambat, subuh2 dh kena paksa bangun and mandi sbb nk kena berkumpul kat taska pukul 7.15pagi. Meragam jugak la sekejap, tp bila sampai school tgk kakak2 and abang2 semua dh ready terus dia excited.

Start with perbarisan masuk, then nyanyi lagu Negaraku, pastu terus start sukan ikut stages of age.
Yang paling 'takbleh blahnya' ada pertandingan nyanyi ramai2. And...taska si Irfan ni pilih nyanyi lagu Putih2 Melati, hadoiiii..

Macam macam ragam.

Kenangan terindah.

Ada sukaneka untuk makpak jugak. Tp kitorang tak join, hihi.

Nk letak video2 yg sempat dirakam. Tapi tak sure boleh ke tidak ni.




Saturday, June 15, 2013

Irfan at Zoo Negara



Excited kan suara masing2? hahaha
Excited okay.
Makpak pun excited jugak...
Ye la,the last time kitorg jejakkan kaki kat sini adalah masa tahun 2008 kot.
Zaman2 lagu Imran Ajmain gitu! hahaha
Masa tu Arissa pun baru 2 tahun.
Nnti nk cari gmbar kitorg tu kat friendster lah, nk tepek kat sini, hihi.

Okay, kembali ke tahun 2013.
Since abah cuti on that saturday, and mama dpt increment, maka mari kita celebrate bersama2 di zoo. Hahahaha
Adhoc plan pun takla adhoc sgt.. dh plan nk bwk Irfan g zoo ni dh lama, tp asyik plan je, pergi nya tak jugakkkk.
Sebenarnya nk tunggu Irfan besar sikit. So that dia tau apa itu zoo, and kenal binatang2 dalam tu.

Peace






Irfan ni peramah orgnya.
Dia ingat semua budak yg ada kat situ kawan2 dia, yg boleh diultramankan, hahaha
Semua dia nk usik.
Dh tghari sikit tu baru kakak Arissa dia sampai, so barulah dia bahagia sikit. Ada geng. Jalan2 tgk binatang2 sambil pegang tangan. Lega.
Diorang kutip daun2 kering bagi lembu makan.
Tgk monkey gayut2.
Tgk lion and tiger.

Memula tu nk suruh duk dlm stroller sikit punya seksa, bila dia tgk kakak sya dia duk dlm stroller dh berebut pulak......
Aiskrim yg sebelum ni kita bli bg dia and dia reject, tp bila tgk kakak sya dia mkn, dan dan mintak sikit. Sabor je la....

We had lunch kt dlm tu je, g tgk animal show.
Then solat zuhur and rehat2 di bawah pokok.
Lastly ke akuarium.
Pastu balik.
Sgt letih, tp fun.

Since balik dari zoo tu Irfan cam ingat je all the experience kat sana. Dia akan imitate cara giraffe makan daun.
sea lion clap hand, birds flying.
Saja suka2 tanya dia balik, bg dia ingat. Sbb bila dia cuba ingat tu muka dia macam tgh imagine balik apa yg dia nmpak masa kt zoo tu. Priceless.







Thursday, June 13, 2013

Cerita sedih

Mari mula menulis semula.
Hiuhiuhiu...

Kita start dengan cerita sedih ye. hahahaha apadaaaa.
Arghhh..tak kira.

Kalau dh namanya jiwa sensitif, tak payah tggu baca novel jiwang bleh buat nangis, baca casenote patient pun mampu merobek hati ni tau.....

Case study. ehhh... okay. i will not going to mention the patients name or her other idenfication. so confidentiality will still remain.

Cerita tentang 48yr old lady.
Even dia beberapa kali dh terasa rasa macam sakit dada (sakit jantung), tp still pikir positif yang dia tak apa2.
Pernah ke HKL dptkan rawatan, and doctor advised utk ditahan di wad utk pemeriksaan lanjut. But she refused. Katanya, tiada siapa yg akan jaga anaknya. Bila ditanya tentang suami, jawabnya suaminya seorang alcoholic dan anaknya baru berusia 6 bulan. ohhhhmy kalau aku pun takkan tggalkan anak sekecil itu dengan insan yg tak boleh diharap.
Maka atas risiko sendiri dia abaikan kesihatan diri demi anak kecilnya.
Dan sekali lagi serangan jantung terjadi. Kali ini lebih teruk, maka dia mengalah. Dapat treatment. Tp.... even kt Malaysia ni ada unit kebajikan utk bantu mereka2 yg tak mampu ni, tp dia masih tak mampu. huhu. Paham ke?
Maksudnya dia masih tak mampu walaupun dah diberi bantuan subsidi.
And sepengetahuan aku yg cetek ni, ubat sakit jantung ni mmg mahal. Mungkin atas sbb tu dia tak ambil ubat yg sememangnya dia perlu.
And mungkin dh memang ajalnya... dia mengalami serangan jantung dan kali ini tidak dapat diselamatkan. Salah satu sebabnya adalah financial constraint.Dia telah kembali kepada Penciptanya.

End of story.
Sekarang, dalam kepala aku.......kesiannya baby dia yg baru 6 bulan tu.

Sedih

Cari cari