Click Click

Wednesday, February 27, 2013

Berpantang/Confinement

Read this recently masa BW, the writer took this from FB kot, someone on this globe wrote this..hah3

' Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.
Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, kecuali wanita.

Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu enteng? Terlalu minimal? Terlalu sedikit?
Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?
"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid."
Sungguh tinggi darjat wanita.
Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat.
Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin.
Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.
Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?
Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.
Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim.'

Berpantang for me adalah cara kita nak sembuhkan badan kita selepas melalui 9 bulan mengandung and selepas proses melahirkan.
On how people berpantang tu depends la kan.
Macam yg penulis diatas tu cakap, rahim kita yg sebesar tapak tangan tu dh stretch utk menampung sekian2 kilo budak mmg la memerlukan proses penyembuhan.
Ada yg berpantang dari segi pemakanan.
Ada yg berpantang dengan cara bertungku berurut berbengkung bertangas berspa...ehhh? Haha
Ada yg berpantang tak ehem2 utk sekian sekian hari... kannnn...
Semua pun sbb 'proses penyembuhan'

Cerita berpantang back to masa irfan dulu..
Berpantang makan tu idak le ikut sgt org2 tua cakap... macam ais batu tu mmg la tak minum, tp air minum. Air suam.
That time kan sangat2 determine utk susukan irfan exclusively, so if you ask me to drink less? Sentap ok. Mana bolehhhh.......
Makan je apa pun, agak2 tak sesuai ngn badan, stop. Tp as far as i know ok je makan apa pun, janji berkhasiat.
Halia kunyit lada hitam semua tu 1st few weeks cm takleh nk makan sbb nnti irfan yg terlebih2 kepanasan..sebenarnya i also not sure, but the nurse said so. So mmg tak makan la segala mak nenek jamu yg dh bli. Rugi. Bazir je.
Tp jamu yg sapu2 kt perut, badan dahi tu ok lah.
Berurut tungku berbengkung semua tu mmg buat, tp tungku tu kalu org yg buatkan lg best, hihi. Sendiri, malas.
Kiranya berpantang jalan kepit2 berstokin bagai tu cuma sebulan lebih je.
Tapi berpantang demi menjaga vjj dekat 4 bulan. Haha. Penting oo. Aset tu.
So...itulah saja cerita berpantang masa lalu yg boleh dijadikan panduan masa depan......



Ikhlas,
Bakal Mama. Ehhhhh?

3 comments:

  1. kan? kuasa Allah...suami yg tgk kita sakit bersalin tu pun dh tak sanggup nk tengok..kita yg hadapi?Allah saja yang tahu macam mana sakitnya

    ReplyDelete
  2. Betul. Tp kita dijadikan kuat dari segi emosi kot.
    Sakit mcm mana pun,kita berjaya tempuh jugak.
    Org pempuan ni Allah cipta special kan.

    ReplyDelete
  3. amboi dah bercaka pasal berpantang..hehehe....tp best la nih..rs mcm nak c n p la nnti erk..

    ReplyDelete

Cari cari