Click Click

Wednesday, February 27, 2013

Berpantang/Confinement

Read this recently masa BW, the writer took this from FB kot, someone on this globe wrote this..hah3

' Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.
Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, kecuali wanita.

Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu enteng? Terlalu minimal? Terlalu sedikit?
Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?
"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid."
Sungguh tinggi darjat wanita.
Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat.
Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin.
Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.
Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?
Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.
Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim.'

Berpantang for me adalah cara kita nak sembuhkan badan kita selepas melalui 9 bulan mengandung and selepas proses melahirkan.
On how people berpantang tu depends la kan.
Macam yg penulis diatas tu cakap, rahim kita yg sebesar tapak tangan tu dh stretch utk menampung sekian2 kilo budak mmg la memerlukan proses penyembuhan.
Ada yg berpantang dari segi pemakanan.
Ada yg berpantang dengan cara bertungku berurut berbengkung bertangas berspa...ehhh? Haha
Ada yg berpantang tak ehem2 utk sekian sekian hari... kannnn...
Semua pun sbb 'proses penyembuhan'

Cerita berpantang back to masa irfan dulu..
Berpantang makan tu idak le ikut sgt org2 tua cakap... macam ais batu tu mmg la tak minum, tp air minum. Air suam.
That time kan sangat2 determine utk susukan irfan exclusively, so if you ask me to drink less? Sentap ok. Mana bolehhhh.......
Makan je apa pun, agak2 tak sesuai ngn badan, stop. Tp as far as i know ok je makan apa pun, janji berkhasiat.
Halia kunyit lada hitam semua tu 1st few weeks cm takleh nk makan sbb nnti irfan yg terlebih2 kepanasan..sebenarnya i also not sure, but the nurse said so. So mmg tak makan la segala mak nenek jamu yg dh bli. Rugi. Bazir je.
Tp jamu yg sapu2 kt perut, badan dahi tu ok lah.
Berurut tungku berbengkung semua tu mmg buat, tp tungku tu kalu org yg buatkan lg best, hihi. Sendiri, malas.
Kiranya berpantang jalan kepit2 berstokin bagai tu cuma sebulan lebih je.
Tapi berpantang demi menjaga vjj dekat 4 bulan. Haha. Penting oo. Aset tu.
So...itulah saja cerita berpantang masa lalu yg boleh dijadikan panduan masa depan......



Ikhlas,
Bakal Mama. Ehhhhh?

Tuesday, February 26, 2013

Weaning Drama

Episod drama bermula weekend lepas.
Sebelum ni, if he asked for nenen mama bg, tak mintak mmg takde la mama offer.
Kata dh big boy kan....
Hihi

Since last week dh start tido separately ngn mama and abah.
Tp biasa la sblm nk lena tu msti request nk nenen.
Tp disebabkan mama dh bertekad nk betul2 weaning off Irfan dr BF, makanya drama swasta menjadi lebih dramatik.
Haha.

Last saturday berjaya.
Ahad pun not bad.
Malam semalam drama terus ke kemuncak klimaks, haha.
Merajuk sakan dia.
Bila dia mintak nk nenen, mama pujuk cakap "Irfan kan dh big boy, kan ultraman, ultraman mana nenen"
Pujukan dibalas dengan..... "huhhh" dengan siap body language yg menunjukkan betapa merajuknya dia, huhu
Siap tido jauh2 dr mama and abah.
Peluk pun kena tepis.
Marah sungguh.
Tp bila dh letih, tertidur jugak.
Irfan..irfan..
Irfan dh besar, dh big boy.
Nenen nenen ni tak cool la utk big boy.

For me, the best tips during weaning process ni,
Mak jgn mudah give in.
Ingat, the choice to Bf is for his own good, so as weaning.
Even mungkin ada pendapat yg kata tak payah susah payah weaning lagi pun takpe.
But it depends to individu.. family.
And for me, i have my own reason.
Biar susah payah go thru weaning process and menghadap drama2 ni sekarang, daripada lengah2kan. Nk kena tempuh jugak nnti kan.....

Monday, February 18, 2013

My Madu's Wedding, Hahaha

Dulu la...
Dulu masa aku and Jemil tak kawen lagi, aku mmg rasa seperti dimadukan dengan mamat nih..,yes you heard me right, mamat.
Namanya Fizri.
Namun....wahhhh.. Tanggal 15hb Feb lalu, dia telah selamat bergelar suami org.

Masa we alls kawen dia telah bersusah2 payah dtg kedua2 side kenduri. Maka tibalah masanya kami membalas kunjungan pulak ye. Selain meraikan dan memeriahkan majlis diorang dapat lah i alls jalan2 Melaka. Kesian kan..dh kat 28thn hidup baru merasa berjalan2 kat bumi milik sementara Hang Tuah, hihi


Restoran Klasik Tomyam, Melaka



Kg. Tedong, Merlimau Melaka


Semoga anda berdua diberikan kerahmatan,ketenangan dan kebahagiaan berumahtangga.

Mama's Little Boy

Sofiah pun heran,awat la abg Irfan ni sengih lagu ni.
 
Ulang tgk gambar2 ni byk kali pun rasa tak puas. Tiap kali tgk pun rasa terhibur. Dah besar dah anak mama ni.
 
 
 
Bak kata Tris, ini harta dunia akhirat kami.

Big boy, mama loves you so much.

Thursday, February 14, 2013

The Ideal Mother

".. to be a perfect mother, you will have to pray daily for the control of your feelings and emotions. After every solah, tilawah, zikr and other ibadah whilst in the path of Allah s.t, you will have to continue beseeching Allah to assist you in fulfilling this role of motherhood. Becoming the ideal mother and bringing the children up correctly is a backbreaking, nerve racking and bone wrenching task. You will have to suppress your fury, make do with whatever is available and cheerfully display motherly affection to your children."


Tuesday, February 5, 2013

Anak mama

" It is an accepted fact that the mother is the first and foremost school of the child. Herein lies the foundation of the child's excellence or the groundwork for his inclination to evil."
Mufti Nizamuddin Shamzi.

Can we call dh pandai throw tantrums as a milestone? Haha
Itu budak kicik ah, sudah pandai marah oo..
Nak apa2 tak dapat marah, yg tak bestnya dia suka2 lepuk mama.
Dengan facial expressionnya mmg cukup menggambarkan dia marah. Hahaha
Mana belajar ni? Hihi
Sendiri mau ingat la mama.

I have to control my temper towards him.
Be firm. Dont yell.
Walk away to calm myself down.
Huahuahua.

Mama kena g anger management course. Haha.
Irfan pun,kihkihkih

Alahai anak,
To teach you to be better, me myself kena blajar jadi betul.
Mama nak irfan jadi lebih baik dari mama, paling paling tidak pun baik macam mama, haha.
posted from Bloggeroid

Cari cari