Click Click

Thursday, January 17, 2013

Sama?



Aku tak rasa islam mengajar kita react and handle situasi provokasi dengan mengeluarkan kata2 begitu. ( seperti di atas)

And... terjentik jugak hati aku bila terbaca tulisan sebegini. (Seperti di bawah)




Tp, kalau dh kita sebagai muslim sendiri tidak menunjukkan apa itu islam yg sebenar, kita pun tak berakhlak macam nabi. Kita sendiri yg tunjuk islam ni tak ada identiti. Takkan nak salahkan diorang yg menilai guna mata kasar ni.
Sabar.
Dia mungkin tak tahu. ( ok, org kata ini jawapan klise, tp ini yg nabi kita ajar. : Instead of nabi boleh doa and mintak pada allah utk bagi balasan on the spot pd mereka yg menghina baginda, baginda menadah tangan and berdoa agar allah ampun kn dosa mereka2 itu kerana mereka tak tahu.. )
If your answer is youre not a nabi, then try to be like him. Its sunnah. Dapat pahala. Whats wrong to be baik like nabi?

For me yg imperfect ni, sabar mmg suatu perkara yg susah nk buat.
Tp kena ingat, sbb tulah allah janji ganjaran yg besar jika kita berjaya sabar.
Sabar doesnt mean duduk diam and terima je org luku and pijak kepala kita.
Tapi biarlah tindakan kita mencerminkan akhlak kita. Akhlak org islam.

Kalau bukan kita yg jaga nama baik agama kita.
Kalau bukan kita yg mencerminkan yg baik2 pada mereka, siapa lagi.
Makin ramai lagi lah yg akan lebih berani mempersendakan agama kita. Macam Patrick Teoh tu. Mungkin lagi teruk.

Kita semua ( muslim and melayu) adalah duta kepada agama dan bangsa kita.
Jaga akhlak kita.
Mereka yg kurang ilmu berkaitan dengannya akan menilai kita.
Yes, you would say.. dont judge a book by its cover.
Tapi fikir dulu, tepuk dada tanya jiwa.

Janganlah sebab kebiadapan kita menyebabkan ibubapa kita dilabel sebagai tak pandai jaga anak.
Janganlah sbb kebodohan yg pada kita ni menyebabkan org kutuk guru2 yg mengajar kita.
Janganlah sebab kejahilan kita ni org kata ustaz or imam or ketua agama kita yg tak betul.
Janganlah sebab ucapan balas SZJ (presiden suara wanita 1Malaysia) tu org kata wanita malaysia semuanya pendek akal.
Janganlah sebab ada 2 3 mahasiswa yg nmpak ekstrim dlm menuntut haknya, mahasiswa lain dilabel rebelist.
Janganlah disebabkan kata2 siti nurulhazwani diatas menyebabkan bangsa melayu dikutuk teruk.
Dan jangan disebabkan segelintir umat islam yg tak berakhlak baik, agama islam dipersendakan sesuka hati.

Jaga diri kita, anak2 kita, keluarga kita, sahabat2 kita.
posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Cari cari