Click Click

Friday, December 14, 2012

Raising Tomorrows Leader Today

Ini adalah nota yg saya catat masa dgr ceramah mufti Menk regards to tajuk di atas.
Mungkin ada yg tertinggal. But we can always cari balik video ni kat youtube. Just type the tajuk above.
Dalam membina sahsiah anak2 kita utk menjadi ketua, and generally sebagai khalifah, mufti menk sediakan few tips.

1. Praise your child. Say good words in positive way.
Kalau dia buat benda elok and baik, kita puji.
Cuba elak dari admonish dia buat depan org ramai. Dlm erti kata lain, jgn jatuhkan air muka dia.
Kalau perlu pun, cakap elok2 and man to man talk.

2. Never ever make the child feel like they are useless. Ibu and ayah kena buang jauh2 rasa terbeban dgn kerenah anak2. Yes, its happen everyday tapi cuba sabar okay. Jangan pernah keluarkan kata2 macam anak tu bawak sial ke apa. A big NO. Please, anak itu tortured secara mentally. Silap2 berdendam sampai dia dewasa.

And, tolong la jgn buat anak tu rasa dia useless by favouring siblings dia yg lain. Rasullulllah s.a.w pesan, kalau nk bagi hadiah, bagi dekat semua anak, kalau tak jgn bg kt sorang pun. Kalau ikut cakap nabi takkan ada la kot anak yg rasa kecik hati.

3. Speak and teach them to be polite. And mak ayah kena la cakap beradab dgn anak2. What do you expect from your child kalau kita sendiri tak buat kan.

4. Treat them within their age group.
1 to 7 years kita sayang dia, tp dh start introduce good deeds depan diorang,kita kena tunjuk contoh yg baik and kita sendiri perlu ada disiplin. Umur macam ni diorg memang mirroring kita.
7 to 14 kita dh kena betul2 ajar anak2 kita, contoh bab solat, 7 tahun ajar solat and continue ingatkan tanggungjawab diorg utk solat and 10 tahun kalau tak solat kita dah boleh debik sikit sekadar pengajaran if dioarng tak solat.
above that bila diorg dah baligh kita kena treat dia sesuai dengan kematangan diorang.

5. Assist our children to make decission. Decide. Kita guide, but biar diorg yg buat final say. Ini akan bina keyakinan diorang.

6. Ask their opinion. Mereka akan rasa mereka penting dalam kehidupan kita. Teach them how to put forward their opinion/words/disagreement.

7. Make one corner as their territory. Bilik sendiri misalnya, or satu sudut yg kita boleh letak barang2 dorang, toys or tampal artwork diorang.

8. Lead by example. Kita solat berjemaah and di awal waktu. Kita baca doa naik kenderaan. Kita baca doa makan. Insyaallah anak2 akan ikut.

Penting jugak kita selalu ingatkan anak2 kita tentang kasih sayang allah, bukan tak boleh ckp pasal dosa and punnishment, tp jgn sampai bagi impression buruk tentang islam. Sbb byk terjadi orgfikir islam ni susah sbb semuanya dosa. Kita jgn silap bg penerangan pulak.

9. Encourage anak2 untuk bertanya. And kita as ibu ayah kena la pandai jawab. Anak2 generasi y, z, alpha ni mmg advance. Kita kena influence them positively.

10. Dont ever display our bad habit or weakness. Hilang respect anak2. Bapak yg suka cakap and berkasar dgn mak dia,ingat2 anak2 tu akan jd mcm mana?

11. Always fullfil our promise to them. Dont teach them false promises.

12. Teach them about teamwork, teamspirit, and work in a group.

13. Teach them to admit fault. Say i'm sorry ikhlas.

14. Ni mak ayah pun kena buat. Read a portion of al quran daily. Sikit2 takpe, janji istiqamah buat hari2.
Same goes to buku2 yg berfaedah.

15. Tell our children repeatedly, how much we love them and how important they are.
Irfan, mama loves you!

Sebenarnya banyak sgt tips lain. And bila dah tau ni, kita kena cuba amalkan.

I want Irfan Ahmad to be better than me.
I will try my best to be a good mother to him.
And i know above all, Allah sentiasa mendengar my doa for my son. I'll keep on praying and never loose hope in Allah mercy.
posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Cari cari