Click Click

Tuesday, September 11, 2012

Kenapa kita perlu solat?

Rasa mcm kena jugak tulis pasal ni.


Terbaca kat blog akma tadi. And sbb isu solat ni tetiba2 jadi havoc dan menganggu mood aku,
Aku rasa aku perlu, perlu dan sgt perlu utk luahkan kat sini.

1st thing, kepada kawan2, adik2,kakak2 and abg2 or sesiapa sahaja yg sedang memilih pasangan hidup. Tolong ambil tahu latar belakang lelaki/ppuan yg menjadi pilihan anda.

Kalau dia kurang ilmu agama, tak salah..tapi dia perlu and wajib ada keinginan utk mencari ilmu, berlapang dada utk sama2 dengan kita utk cari redha allah. Itu yg paling UTAMA.

Jgn pilih utk berkahwin dgn org yg tak menjaga solatnya.
Macam mana dia nk jaga kita, sedangkan hubungan dia dgn allah pun dia tak jaga.
Okay, saya cakap ikut sedap mulut saya. Okay, takpe. Teruskan hidup anda.

Tapi percayalah, please...trust me. Org yg tak solat dan yg mengambil ringan soal solatnya, hidupnya takkan aman. Takkan tenang. Percayalah.



source:google
Effect tak solat ni besar. Kalau dalam kes atas tu, rumahtangga takkan aman.
Anak2 macam mana? Cucu cicit? Generasi turun temurun yg tak solat jugak?? Kalau anak tu allah bg hidayah, tapi agak2 kita la kan, tenang ke dia hidup dalam sebuah keluarga yg tak tenang? And mungkin allah akan tarik rasa hormat anak2 ni pada ibubapak yg tak solat. Nak?
Nmpak tak besarnya effect ni?

Bapak yg tak solat (solat mencegah kemungkaran) akan terus buat perkara mungkar. Pukul anak bini. Gelar anak bini bawak sial. Agak2nya mcm mana anak tu membesar nanti? Mentally abused.

Org yg tak solat bukan saja susahkan diri sendiri. Tapi susahkan semua org disekeliling dia.

Jauh dari allah, jauh dari hidayah allah akan buat seseorg tu tak rasional dalam tindakan dia. This will affect the whole community. Tahla. Saya macam tak layak nk tulis pasal agama, tapi biarla kiranya ada yg boleh memanfaatkan org lain dan mungkin sudi menjadi sumber pahala bila dh mati nanti.

I knew bout this doa masa pergi antenatal class masa mengandungkan irfan dulu. And rasa mcm wajib je kita doakan anak cucu cicit kita. We wouldnt know their future. Fitnah dunia semakin berleluasa.

i end this entry with surah ibrahim ayat 40 (14:40) maksudnya

'Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku org yg tetap melaksanakan solat, ya tuhan kami, perkenanlah doaku'



No comments:

Post a Comment

Cari cari