Click Click

Wednesday, September 26, 2012

2 hari bak 2 tahun

Since jadi isteri, mmg dh lama tak kena outstation jauh2.
Mmg bersyukur jugak, peluang keja outstation jauh2 dah merasa masa bujang2 dulu.

Dh kawen and ada anak ni, rasa susah sgt nk tinggalkan family.
Seumur hidup Irfan, dia mmg tak pernah tidur tanpa mama dia.
It was very hard for him, and it was hard for mama too.

2 buah hati mama

For mama,a half day meeting kat Hong Kong mmg la best. Tp, memikirkan nk tinggalkan 2 jejaka kesayangan tu yg azab sikit tu. Byk sungguh benda nk kena fikir. Mujur Irfan dh almost 2 years, pasal susu tak risau sgt dh. Abah ok je bab nk bg anak dia makan.

The most critical part ialah nk menidurkan si anak teruna tu. Boleh ke dia tidur tanpa nenen???? Huhuhuhu Tak cuba tak tahu kan...
Mujur pegi 2 hari. Itupun dah rasa macam 2 tahun.

katil king, tapi irfan and abah takde mmg takde makna
 
2hari yg sungguh padat. Dalam kepala cuma fikir allah mudahkanlah segala urusan, and irfan and abah okaylah hendaknya. Hihihi
 
Alhamdulillah.
Semuanya ok. Mama ok, irfan ok. abah je yg tak cukup tido, hahahaha
Abah cakap irfan ok je, takde la nanges2 teruk sgt. (Tapi mmg tak sanggup la nk ingat muka dia masa meraung sbb mama letak kat carseat masa nk tinggalkan dia tu...sayu!)
 
Abah cakap abah layankan je. Nk main peti ais pun abah tak marah.
As long as tak nanges, hahahaha
 
Abah siap bawak Irfan pegi playground, bagi dia main puas2.
Kot kot la bila penat, balik dia akan tido lena tak ingat nk nenen dia.
Tapi... turn out mmg la irfan tak menangis tgh malam.
Tapi dia restless! sudah2 tido sambil berdukung. And.... pukul 3 pagi baru tido!
 
Pagi2 lagi abah dh kena bangun siap2 nk pegi office and siapkan Irfan nk pegi nursery. Sian abah... tak pe bang, pahala byk!
 
Mujur Irfan kat nursery ok, i bet mesti dia byk tido dari main! hihi
Ye la, org dah puas main sampai kul 3 pagi..... P
 
Masa dh balik rumah tu abah cerita Irfan baik, Irfan behave. Senang je nak jaga Irfan. Tapi abah ckp " if you could see macam mana dia react mlm tu..you tau lah how much he loves you!" aduhhh...
 
Mmg la, mama tau. Irfan mmg sayang mama endlessly.
Mama pun!
and we love you too abah!

view dari bilik
Jalan jalanan
A must go place
cari ketenangan ke dik? hihihi
yg ni bukan cari ketenangan, ni perabih duit namanya!


Ni baru first time berjauhan ngn Irfan, rasanya kalau dh biasa okay kot.
Irfan kan dh besar.
Abah kan dh pass utk jaga Irfan sorang2.
Boleh la mama g HCM city shopping for a day kan??
Hahahhahahaha

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, September 19, 2012

The 22 Months Young Boy

Budak kecik pakai seluar hitam,baju putih koler oren itu lah jantung hati saya , esok lusa dh setahun 10 bulan.

Cakap bahasa dia je,tp nk mintak apa2,akan ckp 'nk itu' and dia akan point ngn jari dia la tunjuk apa yg dia nk. Kalau tak tolong dia amikkan apa yg dia mintak tu,siaplah,sampai kendur baju kena tarik.Dgr bunyi or nmpak apa2 msti cakap 'what's that' or 'what's this'. Kalau org bg dia barang or even dia yg bg brg kt org dia akan ckp 'asheh' (terima kasih) so CFC!

Now dh pandai mintak susu as 'susu'. Kadang2,suka suki dia panggil mama 'abah'. Lps minum or mkn msti letak blk pinggan or sipcup kt atas meja.

solat tau sujud and tadah tangan baca doa.sejuk hati tgk anak bujang sorang ni.

Dia suka berkawan,tp nk kawan dengan org2 besar. Bila dengan cousin2 ada je nk berebut mana. Apa je yg abg2 tu tgh main yg tu la yg dia nak. Sabar je la

Boleh dia tinggalkan bola dia, nk g join budak2 poli tu tgh main bola, hahahaha

Irfan Irfan Irfan..

Tuesday, September 11, 2012

Kenapa kita perlu solat?

Rasa mcm kena jugak tulis pasal ni.


Terbaca kat blog akma tadi. And sbb isu solat ni tetiba2 jadi havoc dan menganggu mood aku,
Aku rasa aku perlu, perlu dan sgt perlu utk luahkan kat sini.

1st thing, kepada kawan2, adik2,kakak2 and abg2 or sesiapa sahaja yg sedang memilih pasangan hidup. Tolong ambil tahu latar belakang lelaki/ppuan yg menjadi pilihan anda.

Kalau dia kurang ilmu agama, tak salah..tapi dia perlu and wajib ada keinginan utk mencari ilmu, berlapang dada utk sama2 dengan kita utk cari redha allah. Itu yg paling UTAMA.

Jgn pilih utk berkahwin dgn org yg tak menjaga solatnya.
Macam mana dia nk jaga kita, sedangkan hubungan dia dgn allah pun dia tak jaga.
Okay, saya cakap ikut sedap mulut saya. Okay, takpe. Teruskan hidup anda.

Tapi percayalah, please...trust me. Org yg tak solat dan yg mengambil ringan soal solatnya, hidupnya takkan aman. Takkan tenang. Percayalah.



source:google
Effect tak solat ni besar. Kalau dalam kes atas tu, rumahtangga takkan aman.
Anak2 macam mana? Cucu cicit? Generasi turun temurun yg tak solat jugak?? Kalau anak tu allah bg hidayah, tapi agak2 kita la kan, tenang ke dia hidup dalam sebuah keluarga yg tak tenang? And mungkin allah akan tarik rasa hormat anak2 ni pada ibubapak yg tak solat. Nak?
Nmpak tak besarnya effect ni?

Bapak yg tak solat (solat mencegah kemungkaran) akan terus buat perkara mungkar. Pukul anak bini. Gelar anak bini bawak sial. Agak2nya mcm mana anak tu membesar nanti? Mentally abused.

Org yg tak solat bukan saja susahkan diri sendiri. Tapi susahkan semua org disekeliling dia.

Jauh dari allah, jauh dari hidayah allah akan buat seseorg tu tak rasional dalam tindakan dia. This will affect the whole community. Tahla. Saya macam tak layak nk tulis pasal agama, tapi biarla kiranya ada yg boleh memanfaatkan org lain dan mungkin sudi menjadi sumber pahala bila dh mati nanti.

I knew bout this doa masa pergi antenatal class masa mengandungkan irfan dulu. And rasa mcm wajib je kita doakan anak cucu cicit kita. We wouldnt know their future. Fitnah dunia semakin berleluasa.

i end this entry with surah ibrahim ayat 40 (14:40) maksudnya

'Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku org yg tetap melaksanakan solat, ya tuhan kami, perkenanlah doaku'



Tuesday, September 4, 2012

Teguran Allah

One of ustaz yg pernah dtg mengajar kt sini pernah cakap, kalau kita faham apa yg kita baca (al quran), kita akan dapat rasa yg allah mengingatkan kita,tegur kita,nasihatkan kita secara direct melalui ayat2nya.

Mufti Menk dlm salah satu syarahan dia, dia suggest baca surah al hujaraat. Bila baca tafsirnya tadi baru aku dapat relate apa yg ustaz sebelum ni cerita pasal teguran2 Allah tu.

Something to ponder...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, September 1, 2012

1st

*updated entry

1st.
Irfan Ahmad 1st baby mama and abah. 1st cucu opah and atok, tapi 5th cucu of tok ngn wan, hihi

 
1st day
 
1st smile

1st toy : moomoo

1st hasil: 1st time pumping
1st time jumpa moyang


1st time naik buai

1st attemp to turn at 3 months age
 

and...muka puas
 
1st time balik kodiang...long journey
1st time pegi  playground
  


1st birthday party attended : thaqief 1st birthday

1st carseat

1st book mama beli utk irfan
1st songkok
1st time tempah baju melayu

1st baju raya on his 1st day raya

1st ride @ KLCC

on his 1st birthday
1st ride - fun fair rawang..hihi Irfan cepat bosan

1st birthday cake.. share ngn atok (bday 2 nov) and opah (5 jan)

With his first high chair.. boleh makan semeja dengan mama and abah!
eh lupa, his first word! of course la MAMA! hahahhahhaha

1st time makan lolipop
1st time naik train with his first ManU jersi!


p/s: entry ini akan bersambung lagi.. long way to go irfan ahmad..akan ada byk lagi '1st time' for you.

Love you so much,
Mama


Cari cari