Click Click

Wednesday, July 4, 2012

BF.I.P

Breastfeeding in progress.
Haha

This coming 21st July Irfan genap 20bulan = 1 tahun 8 bulan.

Since Irfan dh setahun lebih and dh makan macam2, dh kurang sikit la stress kalau production tak byk (iyeke????)
Cuba la, positifkan diri. Cakap dgn diri sendiri yang semua benda ni normal.
Its normal susu dh kurang, it is weaning process org kata.
Susu bukan segala galanya dh.
Have to move on.
Irfan kan makan macam2 dh, dia akan dapat macam2 khasiat dari makanan dia seharian. Not to worry mommy!

Jenuhku mengumpul semangat. Yes, i need semangat.





Kalau nk cari semangat jugak, boleh baca kisah2 penyusuan zah.

BF mom should seek assistance from a Lactation Counselor or at least other BF mom. Kalau tak anda takkan dapat semangat yg betul. hihi

Macam hari ni, bila semangat hilang sekejap cari semangat balik..

Soalan aku sama je macam aku tanya kat zah tu,
a simple kata2 semangat macam ni pun dh buat aku lega:

"syabas intan atas usaha utk memberi yg terbaik pada si manja, pada hemat saya, cara intan tu dah cantik dah. anak pun dah hampir 2 tahun."

Pasal grown up milk or fresh milk: kata hanidah.

"kalau tanyakan saya, saya lebih suka suggest anak2 yg lebih dari 6 bulan - perkenalkan dgn makanan pelengkap. keperluan dia adalah sama seperti org dewasa. bermakna dia perlu mkn ikut piramid makanan. jadi, dlm piramid tu mengatakan susu hanya perlu 2 gelas sehari - jadi follow tu je la"

"tentang susu apa yg patut diberi - cuba la beri fresh milk. sbb pemprosessannya tak seteruk susu tepung. apa apa pun berbalik pada anak itu sendiri. adakah dia boleh terima freshmilk tu :D"


Ini opinion mereka, ye mereka mmg hebat dalam bidang ni.

Yg membuat keputusan adalah diri sendiri.

Anyway, thanks a lot.. it helps me a lot..

Yg penting aku tak stress, tak putus asa.
And yg paling penting kene doa byk2 Intan.
Above all kene mintak 'semangat' dari Allah.
Dialah sebaik2 tempat utk mengadu.

Sebelum ni, hari2 gigih siapkan food for Irfan. But start last week, secara rasminya telah menyerahkan tugas tu 100% pada babysitter Irfan. Dia pun dh janji akan bg yg terbaik sama mcm what i've given before. Maybe dia ingat sebelum ni aku tak percaya kat diorg kot..hahaha

Since Irfan takde allergy and tak memilih sgt makan, agaknya lebih senang kot diorg bagi makan benda yg sama utk semua kids kat situ.
Emm tahla. Saya tawakal pada allah, lindungi lah sikecik saya tu dari benda2 tak elok.

Menjadi seorang mama kepada Irfan buat saya jadi ibu..hahaha paham ke?
Mak mak yg lain macam ni ke?

2 comments:

  1. Salam Perkenalan...

    Saya tahu pasal blog ni dari feedjit tunjjuk ada visitor from your blog..

    Terima kasih sebab put my blog as your blog list...Hehe

    Banyak info dalam blog awak ni. Nak tanya kalau pertama kali susu badan dan dah tak susu kan anak.. tapi susu badan ada lagi mcmana yer? kalau picit mesti ada lagi..apa petua untuk behenti kan ke atau mcmana?

    Nanti rerajin..jemputlah datang blog saya dan follow sekali eh Queen of the Castle

    Wslam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam.

      hehehe..saya pun tak sure sgt, tapi pernah la dgr org kata letak daun kobis boleh stopkan susu. tapi tu kalau bengkak susu.. huhu tak sure la..

      setahu saya, kalau baby still menyusu sbb tu la ada susu lagi.
      tapi kalau dh tak tu, biarkan je la kot..asalkan tak bengkak or memudaratkan..hihi boleh ke saya jawab macam ni. kelakar pulak bila baca balik.

      selagi ada lagi susu, bg la kat baby..
      susu ibu ni kan precious, mahal. Tak jual kat mana2 tau. Custom made utk anak kita. Sesuai sepanjang usia.

      you have such a nice blog too. And paling saya adore, awak tabah membesarkan anak sorg2.

      insyallah jumpa lagi :)

      Delete

Cari cari