Click Click

Tuesday, June 26, 2012

Khatam Al quran dalam masa sebulan

Lapanploh kali click new post tapi tak tahu nk tulis pasal apa..huhu

Okay, i'm going to share this.
I read it somewhere kat facebook pagi tadi. Tapi dh lupa page mana satu..
Tak sure dari I luv Islam ke or page2 islamic yg lain.


cinta quran : pic by google
Cara utk khatam dlm masa sebulan.

Estimated sebuah Al quran ada 600 pages kan,
so kalau sebulan ada 30 hari so kita kena baga atleast 20 pages sehari.
Nampak mcam misi mustahil kan?
Tapi cuba kalau setiap waktu solat kita baca 4 pages.
so kalau 5 waktu kita solat and baca quran boleh la dapat 20 pages ye tak?
contoh: sementara tunggu azan masuk waktu solat subuh, kita baca 2 pages and lepas solat kita baca 2 pages lagi.
Nampaknya bukan lah misi mustahil dh untuk khatam sebulan sekali.

Tapi rasanya, utk org ppuan yg ada public holiday ni, kene adjust sikit lah kan. time tak cuti kena qadha lebih pages sikit lah kan.
Insyaallah boleh.

Niat dah ada. Kena usaha sungguh2. And kena doa byk2 so that allah tolong kita. Kita ni kan manusia yg imannya macam kulit bawang (ke lagi nipis?) ada turun naik nya. Istiqamah buat baik ni mmg kadang2 susah. Tapi kita wajib mencuba.

Okay, sekian saja perkongsian saya.
Wa billahi taufik walhidayah, wasalamua'laikum warahmatullahi wabarakatuh.

No comments:

Post a Comment

Cari cari