Click Click

Friday, June 29, 2012

Our Euro 2012

Compared to masa WC dulu, aku rasa semangat nk tgk bola tu dh mula pudar..

I'm so mak mak already, instead of berjaga tgh2 pagi buta semata2 nk tgk bola lebih baik la aku tido..
Germany ke mana.. klose ke mana..hahaha

Dari mula game lagi, satu game german pun aku tak tgk, yg pasti aku tau diorg menang semua game.
Mmg satu game pun tak tgk kali ni, hihi
Jemil kejutkan, aku bukak mata, tak sampai seminit kemudian aku dh kelauttt..

Masa german vs holland aritu, aku tak tgk pun, sedar dh pukul 5 lebih..sang suami penyokong holland masuk bilik, aku tersedar, tanya sape menang..dia jawab 'abg ngantuk..abg nk tidur' membawa maksud german menang dengan holland 2-1 hihi..

Fan Holland yg kalah...haha
Bila holland terkeluar sudah..dia sokong england pulakkk...
sekali lagi dia kecewa.. england kalah ngn italy..
and biasalah pakcik tu, dia akan sokong any team but not germany..so masa german lawan portugal dia sokong portugal..tapi semua team yg dia sokong semua kalah..hahahaha

except for italy pagi subuh tadi..sedih..
aku beria2 kejutkan dia suh bukak tv.. ye la german lawan italy for semi kot...dh la satu game german pun aku tak tgk, takkan semi pun tak tgk kan..
sekali, elok bukak je tv tgh lineups, so aku pejam la kejap mata..sekali amik ko..terus kelaut lagi... sedar2 jemil kejut aku kata abih la german dh kene 2 biji. Aku bangun terus g toilet, amik wudhu', solat. Kuar dari bilik tgk german dh score satu.. kalau masa wc tahun 2006 dulu italy menang last minit,kot2 la kali ni german boleh menang last minit kan..tapi harapan berkecai sebab sampai minit ke 94 terakhir scorenya masih sama.
Maka sayonara lah germany dari euro 2012.

Dan lakiku yg bernama jemil itu telah menari2 kesukaan sbb katanya aku dh senasib dgn dia...

Dibahan macam2, tak cukup menari and bersorak depan2, wall fb aku pun jadi mangsa. Dalam kereta nk g opis pagi tadi pun kene lagi. Tak cukup dgn tu dia sms lagi. Kejam sungguh. Takpe. Saya redha. hihi

Despite kekejaman yg telah dilakukan, aku rasa happy. Sebab bergaduh benda2 bodoh camtu kadang2 manis utk dikenang.
He is my best buddy.
Dia kawan tgk bola aku, aku tak perlukan kawan2 lelaki lain utk sembang pasal bola.

Tapi aku dh tak berminat tgk bola, hahhaahaha

Abg, i know you'll read this.
ich liebe dich!
hahaha

Esok pagi, i'll make nasi goreng kampung german guna bawang holland k..
hahahha


Tuesday, June 26, 2012

Karnival Minggu Penyusuan Susu Ibu


Hamik...2 entry terus. hihi

Hebahan hebahan
info seperti tertera di poster atas ye.

Lambat inform sbb baru dapat invitation pagi tadi..hihi.

Marilah join beramai ramai.

Tajuk forum menarik sungguh.. "Tidakkah Glamor Menyusu Susu Ibu?"
Wahhhh...

Khatam Al quran dalam masa sebulan

Lapanploh kali click new post tapi tak tahu nk tulis pasal apa..huhu

Okay, i'm going to share this.
I read it somewhere kat facebook pagi tadi. Tapi dh lupa page mana satu..
Tak sure dari I luv Islam ke or page2 islamic yg lain.


cinta quran : pic by google
Cara utk khatam dlm masa sebulan.

Estimated sebuah Al quran ada 600 pages kan,
so kalau sebulan ada 30 hari so kita kena baga atleast 20 pages sehari.
Nampak mcam misi mustahil kan?
Tapi cuba kalau setiap waktu solat kita baca 4 pages.
so kalau 5 waktu kita solat and baca quran boleh la dapat 20 pages ye tak?
contoh: sementara tunggu azan masuk waktu solat subuh, kita baca 2 pages and lepas solat kita baca 2 pages lagi.
Nampaknya bukan lah misi mustahil dh untuk khatam sebulan sekali.

Tapi rasanya, utk org ppuan yg ada public holiday ni, kene adjust sikit lah kan. time tak cuti kena qadha lebih pages sikit lah kan.
Insyaallah boleh.

Niat dah ada. Kena usaha sungguh2. And kena doa byk2 so that allah tolong kita. Kita ni kan manusia yg imannya macam kulit bawang (ke lagi nipis?) ada turun naik nya. Istiqamah buat baik ni mmg kadang2 susah. Tapi kita wajib mencuba.

Okay, sekian saja perkongsian saya.
Wa billahi taufik walhidayah, wasalamua'laikum warahmatullahi wabarakatuh.

Saturday, June 2, 2012

Rule of thumb

Prinsip penting dalam beribadah.

Sekiranya kita balik pada kaedah usul fiqh
 Asal perbuatan dalam ibadah adalah dilarang sehinggalah ada dalil yang membenarkan dilakukan sebegitu.

contoh, solat subuh ada 2 rakaat sahaja. menambah jadi 3 itu dilarang. sbb mmg tak ada dalil yg membenarkan dan nabi(pbuh) juga tak buat (even tanpa ada halangan). Jangan la gataei nk buat. sia sia.

“Mereka itulah orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini sedang mereka menyangka mereka senantiasa betul dan baik apa sahaja yang mereka lakukan. “ Surah al kahfi ayat 104.

Adapun dalam urusan dunia ,
Asal perbuatan dalam sesuatu perkara adalah harus sehinggalah ada dalil yang melarang perbuatan tersebut.

Tak pernah ada dalil yg melarang kita belajar, bina bangunan, cipta kereta (walaupun zaman nabi (pbuh) tak buat, maka hukumnya harus lah kan?

simple je. tak payah nk pening2kan kepala.

Cari cari