Click Click

Thursday, May 3, 2012

Solat


Besar pahala Muhammad Nazir ni kan?
I bought this book masa karnival Karang Kraf bulan bila ke..(dh lupa!)
I find that 'inti' buku ni sangat2 useful.
Dari bab wudhu' samapi la doa lepas solat. Complete!

Solat adalah benda pertama allah akan nilai bila kita berdepan dgn-Nya nanti.

And semua org pun tahu, solat dpt mencegah kita dari terus terusan buat jahat. Dari situ kita boleh nilai, solat yg kita buat 5 kali sehari semalam tu berada di tahap yg mana. If kehidupan kita still huru hara, maknanya mungkin solat kita kurang sempurna.

Kurang sempurna ni tak termasuklah yg solat tak cukup 5.
Sbb meninggalkan solat fardhu pun dh cukup buat hidup kita huru hara.
Orang yg solat,tapi selalu tinggal solat mesti faham macam mana rasa huru hara tu. Trust me, memang huru hara!
Kurang sempurna yg dimaksudkn ni, which kita solat 5 waktu cukup.
Tapi solat kita belum sampai tahap boleh menjauhkn kita kepada benda2 mungkar.

Antara yg selalu Ustaz2 cerita untuk dapatkan kesempurnaan solat adalah dengan menyempurnakan wudhu'. Ikut sunnah. Cara Nabi Muhammad wudhu' adalah yg paling sempurna.Antaranya : Tertib, air diratakan,basuh dengan sempurna.

Kusyuk dalam solat is one of cara utk mndapat solat yg sempurna. And one of cara utk kusyuk dalam solat is kita faham apa yg kita baca dalam solat.

Solat ni penuh dengan doa doa (kita minta and rayu pada allah)
Penuh dengan puji pujian kepada-Nya. (tanda kita bersyukur dengan nikmat yg allah bagi)

Kusyuk tak bermakna kita tak sedar langsung dengan keadaan sekeliling kita. Yes, kita hadirkan seluruh diri kita kepada allah, tapi kusyuk dalam solat is kita sedar apa yg kita buat. Kita faham setiap perbuatan dalam solat.

Bila boleh dapat solat yg macam tu mesti dapat rasa manisnya 'berinteraksi' dengan allah. Sama macam kalau tiap kali kita baca ayat al quran and at the same time kita faham maksud ayat2 tu, kan ke kita akan rasa macam allah janjikan yg baik2 je kalau kita berbuat baik,and kalau ayat tu berbentuk larangan berbuat sesuatu keburukan, kita akan rasa macam Allah bagi warning kat kita.

Okay, back to the topic pasal buku solat bestari tu,
buku tu ada terjemahan setiap bacaan dalam solat. Terjemahan doa2 harian pun ada. Bab terjemahan pun senang nk faham. Tak lari jauh sangat dengan kaedah Harfiyah,so mmg senang nk ingat maksud2 perkataan arab tu.Tajwid pun dia selitkan sekali. Ada selitkan Hadis2 Nabi jugak. It makes learning fun!

Pic shows : cara ruku', bacaan ketika sdg ruku', maksud bacaan tu. Hadis Nabi.

I'm not promoting this book for any royalty ke, komisyen ke... nothing. Just nak share pahala je... lillahita'ala.



No comments:

Post a Comment

Cari cari