Click Click

Thursday, May 31, 2012

Pendidikan Seks

Do you think this is important?
For me, yes.

Seks ni ada macam semacam sikit tau.
Haihss mcm mana ye nk explain... erm.. bila sebut seks je, mesti jadi lain macam..hahaha apa aku cakap ni.
Ye la.. bila cakap seks je mesti ada pandangan pelik, atau kata2 pelik.
Sebab apa ye?

Kalau kita kaji betul2, islam adalah agama yg meraikan seks dengan cara yg paling benar. Tapi kita yg selalu melucahkan seks atau men'taboo'kan seks tu sampai seks tu sendiri jadi pelik.

Islam tak mengharamkan seks (jalan yg betul) atau melebih2kan/menyalahgunakan seks (sampai seks songsang pun sokong).

Cuma, sebelum ada ikatan sah, bagi perempuan.. nafsu lelaki perlu dijauhi/dihindari. Tapi bila dh kahwin (nikah cara yg betul) nafsu lelaki itu untuk dinikmati.

Macam mana nk mendidik tentang seks ye?
Bak kata Ustaz Rohidzir, biar bertepatan dengan umur anak2 kita.
-if anak umur 2-3 tahun tanya baby keluar ikut mana, takkan kita nk terangkan macam ajar biology form 4 kot...hihi
Pandai2 la kan...


nk gelak ke taknk?

Start with ajar anak cara berpakaian dengan baik.
Ajar apa perlakuan yg baik/tak baik and boleh/tak boleh buat.
Asingkan tempat tidur anak lelaki and perempuan.
-kalau rumah ada 2 bilik je, anak ada lelaki dan perempuan. 1 bilik utk mak ayah,satu bilik bagi anak perempuan. Anak lelaki tidur luar takpe. Tapi kene utamakan anak perempuan.

MESTI kena ajar tentang batasan dalam keluarga. Hormat waktu mak ayah (sebelum subuh and selepas isya') ketuk pintu (mintak izin) sebelum masuk bilik mak ayah.
Batasan2 aurat kita.

Byk lagi sebenarnya kalau nk kupas cerita pendidikan seks ni.
Ustaz Rohidzir pun ada tulis buku pasal ni.

Sekarang dh ada macam2 issue sebenarnya.
LGBT lah bagai...
Takut kalau dengar.. Nauzubillah.
Moga Allah jauh2kanlah benda2 pelik ni jadi kat kita or org2 keliling kita.

Mak ayah, sila ambil tahu apa yg anak2 anda buat kat luar sana.
Kalau anda sudah bekalkan mereka dengan iman penuh di dada takpe, tapi kalau tak..takut anak anda tenggelam entah kemana.

Ya allah ampunkan segala kelemahan2 dan dosa2 kami. Lindungi zuriat kami dari fitnah dunia dan cabaran2 penuh liku2 ini ya allah.

Aku dulu scorer tau Sains tingkatan 3 - sbb ada bab sistem reproduktif. tah apa yg syok sgt tah... sekarang aku pun pelik memikirkannya.





Monday, May 28, 2012

Irfan at SUPERPARENTS Convention

This is his second time ikut mama pergi conference.
Masa Twins of Faith dulu dia baru masuk setahun. Tak pandai jalan lagi.
And, at that time tak ada nursery so irfan akan ikut semua lecture yg mama dgr or kita dgr lecture thru live transmission kat mothers room je.

This time pulak ada nursery.
Bersyukur sgt dgn kemudahan ni.
Irfan tinggal dgn abg2 and kakak2 volunteer yg baik2 kat nursery and mama and abah dgr lecture kat conference room.
Each and everytime free je, mama and abah akan pegi kat irfan.
Lunch sama or kadang just to bf and main2 kejap.
Alhamdulillah semua ok.

Ramai kawan Irfan kat situ.
Ada Bunyamin, ada Fudhail... seronok tgk cara budak2 ni main sama2.
Mujur Irfan ni jenis berdikari.
Bak kata kak zura 'Irfan ni dh macam Macaulay Culkin dlm home alone tu'
Dia buat hal dia je, dia nk main dia main je, non stop.
Dah letih dia tido.
Mana la tak letih, satu dewan besar tu ditawafnya.
Bila semua org duduk diam2 tgk cerita kat screen besar tu dia pelik, hihi

Irfan berdiri depaaannn sekali
Alhamdulillah 2 hari tu berlalu dgn baik.
Mama and abah dapat ilmu and happy sbb tau Irfan dijaga dgn baik.

Tiap kali nk join apa2 program mesti kepala ni asyik fikir, ada sape2 boleh tlg tgkkn anak tak, or ada mothers room tak.
Kalaulah semua program sediakan kemudahan macam ni rasanya mmg sgt2 membantu org2 macam mama irfan ni...hihi
For me RM45 for two days mmg sgt2 berbaloi.



Saturday, May 26, 2012

SUPER PARENTS: Notes from lecture Ustazah Fatimah Syarha

1.Kita selalu kiaskan membina rumahtangga ni dengan bina masjid kan.
And kalau pun kita nk bina masjid, apa asas kita?

Dari Alquran dalam surah At Taubah ayat 109:

Maka apakah org2 yg mendirikan bangunan (masjid) atas dasar taqwa kepada allah dan keredhaanNya itu lebih baik, ataukah org2 yg mendirikan bangunannya di tepi jurang yg runtuh, lalu (bangunan) roboh bersama sama dengan dia ke dalam neraka Jahanam? Allah tidak memberi petunjuk kepada org2 yg zalim.

Dalam nk membina rumah tangga juga kita perlu asas yg kukuh.
Dalam konteks kita org perempuan, dh semestinya kita perlu cari lelaki yg 'asas'nya kukuh.
Handsome cantik tu tolak tepi la..sbb cantik tu kan nisbi.
'asas'2 lain..macam agamanya, keturunannya... hartanya. Mesti kita pilih yg kukuh kan?

And dalam konteks pasangan yg nk membina keluarga, 'asas' pun kene kukuhkan dulu.

Cegah pilih pasangan yg tak beragama. Sakit nanti kemudian hari

Untuk dapat pasangan/mahu anak2 yg baik, kita perlu betulkan 'asas' kita dulu agar baik juga.

Umpamakan kita hendak belayar jauh, dh pasti kita sediakan 'asas' yg mantap. yg mampu support kita bila keadaan yg mungkin bergelora (ombak rindu) di tgh perjalanan kan? Perjalanan kita panjang dan jauhhhhh....


kita boleh agak apa akan jadi kalau kita pilih sampan buruk ini..

atau kita pilih kapal yg canggih yg mampu bertukar jadi kapal selam atau helicopter bila keadaan memerlukan.
Satu analogi bila kita cuba menangani masalah tikus dirumah. Kita perlu tgk pada asas masaalah. Takkan selesai masalah tikus ini hanya dengan letak racun atau perangkap tikus andai rumah kita tak dibersihkan secara betul.
Gunalah racun paling hebat or perangkap paling canggih, kalau rumah macam sarang tikus takkannya tikus tu nk lari (kan sarang tikus! hahahha)

Cegah keruntuhan rumahtangga sejak mula - kenal masaalah.

2. Kebijaksanaan mencegah sebelum merawat. Cegah berpacaran sebelum nikah. Mujahadahnya memang perit tapi natijahnya manis.

Trust me. Nikmat berbuka/makan bila seharian berpuasa sgt hebat.
If not, semuanya biasa2 saja. Tak ada yg istimewa.

3.Kaedah cinta Ibn Qayyim - Kepada Allah, Kerana Allah

Semoga allah kurniakan kita semua keluarga yg bahagia di duniaNya hingga ke jannahNya
 4.Cegah nafsu daripada berkahwin sebelum diri bersedia. Bak kata Ustaz Hasrizal 'kalau alasan kita perlu berkahwin awal kerana tak mampu nk kawal nafsu - kita silap sebenarnya - cabaran yg bakal kita hadapi dalam tempoh perkahwinan jauh lebih hebat dari cabaran mengawal nafsu'

5. Sentiasa letak Allah nombor satu - Halawaatul Iman. Cinta High Class. Bukan cinta picisan.

6. Fitrah jadi jernih dgn Fikrah. Fitrah jadi kotor dgn Fitnah.

7. Perkahwinan hanya alat utk ke matlamat utama kita iaitu Allah/agama. (politik pun macam tu jugak..ehhh tetiba pasal politik pulak! hihi)

notes ni ringkas sbb memory otak terlalu kecik megabytenya...hihi
and semua ayat adalah olahan tuan punya blog, bukan ayat Ustazah, hihihi
source gambar semua google.
Kalau ada salah silap, sila rujuk mereka2 yg lebih pengalaman ye.



Friday, May 25, 2012

Happy Birthday Partner!

Ini entry lambat publish namanya.
Haha.

Happy birthday Abg,
Nk wish tepat kul 12 malam abg takde pulak.
Nk call malas.
Wish kat sini jer la eh.

Abg balik satgi cuk nk buat2 tido.
Mesti abg sakit hati sbb cuk tak wish birthday, hihi
Hadiah dh dapat kan tadi..
you're the best partner ever.

Monday, May 21, 2012

Irfan's at 18 Months

kalau dia tido, mcm goodboy sangatttt..
Happy 18 Months birthday IRfan!
hehehehehe..
And mama certified to Master in BF ye tak?
hihihi..alhamdulillah..
Will continue insyaallah until 2 yrs old.

Budak kicik 18 bulan ni dh byk akai.
Macam2 aksi dia.
Paling menusuk kalbu bila suruh smile or senyum..melebarkan senyuman sampai nampak gigi 8 batang..aduhai...cairrrr!
Kdg2 rasa macam nk telan balik bagi masuk balik dlm perut...hahaha

Aktiviti kat rumah ialah memunggah.
Panjat armrest sofa dan terjun aksi bebas..yg boleh buat jantung mama rasa nk pecah..(but actually bila dh biasa sgt tgk aksi2 ni..mama and abah je sediakan alas je incase terjatuh. Nk panjat... panjatla nak oiiii..)

Panjat kerusi meja makan utk capai benda2 atas meja..adeh... ini bukan pencapaian yg membanggakan tau tak Irfan oii.. bahaya!

Favourite snack dia adalah biskut masin. Alaa..biskut masin yg kita cicah kopi tu. Suka sangat.

jari jemari yg dh tak montok

Mula2 kita ratah cornflakes
pastu kita minum fresh milk.. do not worry, the cornflakes and the susu will campur in his tummy! hahahha
Ini budak agak pelik sikit sbb dia macam tak berapa suka makan benda manis.
Kalau makan biskut masin munchys tu boleh 2 paket (8 keping) tapi kalau bagi biskut tiger tu sekeping dua je kot yg dia makan.
Suap chocolate pun sikit je dia makan.. cam rasa je.
Takpe, mama boleh tolong abeskan...

Mari tolong kacau mama.
Bak kata cikdya, mama malas kemas rumah.
Mmg pun sbb nnti sepah balik!
Hehehe.. rak buku tu kemasnya adalah seminit 2..pastu satu2 buku di tarik keluar and dibuat tempat pijak..tak ke hangin mak si Irfan ni.
Takpe takpe..anak aku. So masih ada kesabaran utk mendidik. Hahahha

Sunday, May 13, 2012

Together

Monday to Friday mama and abah kerja.
Saturday abah kerja half day. (sometimes sbb jammed, jadi sampai ke petang jugak!)

So dengan masa yg ada tu kita together2 la kemana2.
Call me 'tak berdikari', call me 'semua pun nk tunggu husband' (eh bukan sama ke maksudnya ngn 'tak berdikari'??), call me 'anti social' call me anything you want... i dun care! doesnt cost me any cents!

I choose to live like this, i'll spend my time with my loved ones. So sape je yg aku jumpa means aku sayang lah... kalau aku avoid2 nk jumpa ( dengan sengaja avoid.. that actually only me knows lah kan..hahahha) tu means aku kurang sayang lah...hahhahaha...
Sayang memang kene sayang..tapi kurang la kot...hahahaha
I miss my friend, tapi family always come first.
Org lain aku tak tau, tapi aku mmg macam tu.

I'm so attached to my jemil and irfan.
Call me 'paranoid' ke apa ke.
For me, everything atas dunia ni semua Allah loan je kat aku.
So selagi aku termampu, i'll do what i mampu.
Katalah 'laki g main badminton ngn kawan2 dia pun nk ikut.. mesti queen control! ni'.. i tak kisah..
For me, kalau dah tak diberi kesihatan nnti tak mungkin dh dapat ikut.
Or..kalau ditakdirkan pendek umur, takdela aku ikut encik suami kesana sini dah..

Ya allah, panjangkan umur aku.
Umur Jemil and Irfan.

Abah's personal coach

Mama and Abah's Heart and Soul

Thursday, May 3, 2012

Solat


Besar pahala Muhammad Nazir ni kan?
I bought this book masa karnival Karang Kraf bulan bila ke..(dh lupa!)
I find that 'inti' buku ni sangat2 useful.
Dari bab wudhu' samapi la doa lepas solat. Complete!

Solat adalah benda pertama allah akan nilai bila kita berdepan dgn-Nya nanti.

And semua org pun tahu, solat dpt mencegah kita dari terus terusan buat jahat. Dari situ kita boleh nilai, solat yg kita buat 5 kali sehari semalam tu berada di tahap yg mana. If kehidupan kita still huru hara, maknanya mungkin solat kita kurang sempurna.

Kurang sempurna ni tak termasuklah yg solat tak cukup 5.
Sbb meninggalkan solat fardhu pun dh cukup buat hidup kita huru hara.
Orang yg solat,tapi selalu tinggal solat mesti faham macam mana rasa huru hara tu. Trust me, memang huru hara!
Kurang sempurna yg dimaksudkn ni, which kita solat 5 waktu cukup.
Tapi solat kita belum sampai tahap boleh menjauhkn kita kepada benda2 mungkar.

Antara yg selalu Ustaz2 cerita untuk dapatkan kesempurnaan solat adalah dengan menyempurnakan wudhu'. Ikut sunnah. Cara Nabi Muhammad wudhu' adalah yg paling sempurna.Antaranya : Tertib, air diratakan,basuh dengan sempurna.

Kusyuk dalam solat is one of cara utk mndapat solat yg sempurna. And one of cara utk kusyuk dalam solat is kita faham apa yg kita baca dalam solat.

Solat ni penuh dengan doa doa (kita minta and rayu pada allah)
Penuh dengan puji pujian kepada-Nya. (tanda kita bersyukur dengan nikmat yg allah bagi)

Kusyuk tak bermakna kita tak sedar langsung dengan keadaan sekeliling kita. Yes, kita hadirkan seluruh diri kita kepada allah, tapi kusyuk dalam solat is kita sedar apa yg kita buat. Kita faham setiap perbuatan dalam solat.

Bila boleh dapat solat yg macam tu mesti dapat rasa manisnya 'berinteraksi' dengan allah. Sama macam kalau tiap kali kita baca ayat al quran and at the same time kita faham maksud ayat2 tu, kan ke kita akan rasa macam allah janjikan yg baik2 je kalau kita berbuat baik,and kalau ayat tu berbentuk larangan berbuat sesuatu keburukan, kita akan rasa macam Allah bagi warning kat kita.

Okay, back to the topic pasal buku solat bestari tu,
buku tu ada terjemahan setiap bacaan dalam solat. Terjemahan doa2 harian pun ada. Bab terjemahan pun senang nk faham. Tak lari jauh sangat dengan kaedah Harfiyah,so mmg senang nk ingat maksud2 perkataan arab tu.Tajwid pun dia selitkan sekali. Ada selitkan Hadis2 Nabi jugak. It makes learning fun!

Pic shows : cara ruku', bacaan ketika sdg ruku', maksud bacaan tu. Hadis Nabi.

I'm not promoting this book for any royalty ke, komisyen ke... nothing. Just nak share pahala je... lillahita'ala.



Cari cari