Click Click

Sunday, April 29, 2012

Irfan Ahmad Mama

Sekejapan je dh setahun 5 bulan budak kicik ni.
Byk akal.
Suka makan.
Suara boleh tahan kuat..tambah bila jerit 'gol'..
Pandai suruh org 'sit'.
Sampai sepet2 mata dia pejam2kn bila tanya 'where is your eyes'
Dulu masak kecik2 kalau kita ckp 'siapa nama Irfan Ahmad angkat tangan' dia akan angkat tangan, nowdays ikut suka dia..tgh mood baik dia angkat..kdg2 dia wat donno je..abah kata.. 'dh bosan la ma..tu ayat utk budak kecik je..'
To brush his teeth mmg susah sungguh.. macam ada emas dlm mulut dia ssh sgt nk bukak. Kalau bagi kat dia suh gosok gigi sendiri boleh dia basuh berus gigi tu. Geram tak?

Pandai berlakon plak tu... baru ku 'ammmbooii' kan sikit je dia buat2 nangis..and for sure la maknye tergelak kan..then dia pun gelak sama...
geram sungguh!

Actually, cara aku salah ye kawan2.
Aku pernah terbaca, if nk ajar do's and dont's kt anak2 baya2 si Irfan ni,
kita kene tegaskan expression kita.
Bukan la kene menengking or tinggikan suara.
Contoh, if anak buat salah, (like example, berdiri atas armrest sofa and terjun..itu anak aku,hihi) kita buat muka marah. kena la consistent. jgn la gelak2.. ada ke org marah sambil tersengih2...hihi
And kalau anak buat perkara yg membanggakan mak pak...tepuk la tangan..
Secara directnya kita dh bagi signal pada anak, apa yg patut and yg tak patut dia buat.

and lagi satu nk share, anak2 kita maybe takkan or susah nk ikut apa yg kita suruh or larang..but they never fail to copycat perbuatan and tingkah laku kita.. (cm mak suka tutup suis guna kaki, kang si anak,bila kita suruh dia tutup suis kang dia pun guna kaki jugak...yg ni bukan anak aku...pe'el anak org - bkn nama sebenar..haha)

ye..anak adalah cerminan kita...huhu




4 comments:

  1. tak, dia lahir november 2010 fara.

    ReplyDelete
  2. mcm muka ibu pun ada irfan ni... =)

    ReplyDelete
  3. ate...cucu opah kan...hehehhe

    ReplyDelete

Cari cari