Click Click

Thursday, April 26, 2012

4 Sedap

Harini lepas ofis tadi ada kelas Harfiyah, tp sbb tak ramai yg dtg, ustaz amik masa bercerita.

Ustaz cerita pasal 4 sedap.

Yg pertama, kerja sedap.
It doesnt mean kerja sedap ni kerja yg bagus2.. earning nya byk...
Tidak sebenarnya,
kerja bagus pakai bow tie gaji byk pun tapi tiap2 pagi stress nk pilih bow tie colour apa pun tak 'sedap' juga kan?

Ustaz bg contoh,
 tukang kebun yg kerjanya 'sedap', gaji takde la byk pun..tp pastinya mampu menyara kehidupan dia.
But he loves his job.. dia buat kerja ikhlas kerana allah. happy hari2 buat kerja yg dia suka. maknanya dia merasai 'kesedapan' bekerja..

me? belum rasa 'kesedapan' bekerja... maknanya?
kene lebih ikhlas bekerja.

Its not just about how much you earn everymonth...its all about keberkatan dlm setiap apa yg kita dapat tu.

Kalau asyik rasa tak cukup je even dh naik gaji (siap dpt tunggakkn bagaii...) Maknanya apa?
Kita belum cukup bersyukur!

Sedap yg kedua, makan sedap.

halal and baik (halalan thoiyiba) sudah pasti.

baca bismillah dan akhir kan dengan alhamdulillah. wajib.

ustaz bagi contoh.

seorang A.
mkn kat hotel
foodnya sedap2.
food presentation pun dh cukup hebat.
baca bismillah dan alhamdulillah.
sedap tak?

seorang B
seorg yg tak cukup duit.
yg makannya bila betul2 lapar sahaja (tak cukup duit la katakan)
tiba2 ada org offer makan bersama.
walaupun makananya ala kadar.
biasa2 je..
tapi sedap kan?
rasa sedap tu kadang2 mmg takkan lupa sampai bila2!

no.3, tidur sedap.
sebab ada org tak boleh tidur.
nk tidur, terpaksa makan ubat tidur.baru boleh tidur.
sedap tak?

tapi, lebih sedap rasa tidur tu kalau selepas dah penat and bersungguh2 sebelum tu.
tak kisah la.. penat belajar ke, mengajar ke..and etc.
quality tidur lebih baik.

sebab tu la agaknya, kadang2 tgk org yg hebat2 ni tidurnya sikit.
tapi dia okay je. (yg aku ni selalu rasa tidur tak pernah cukup..hihi)

ustaz cerita pasal mati. matinya org beriman adalah masa rehat utknya.
sbb org yg beriman ini byk memberi manfaat kepada org lain ketika hayatnya.
maka, bila dia mati. dia direhatkan.

intan, kurangkn tidur sebelum anda ditidurkan (tidur yang panjang)

lastly.
berak sedap. hihihi

bygkn org kene buasir. contoh ye.
makan pun tak lalu. (memikirkan karang nk membuang susah) - makan TAK SEDAP
nk buat kerja? lagi la tak boleh fokus kalau tgh sakit - kerja TAK SEDAP
tidur? takyah cerita lah.. confirm tidur tak lena. - tidur TAK SEDAP

kita semua ada keempat2 tu.
cuma jarang perasan.

lets start with ALHAMDULILLAH.

No comments:

Post a Comment

Cari cari