Click Click

Sunday, April 29, 2012

Irfan Ahmad Mama

Sekejapan je dh setahun 5 bulan budak kicik ni.
Byk akal.
Suka makan.
Suara boleh tahan kuat..tambah bila jerit 'gol'..
Pandai suruh org 'sit'.
Sampai sepet2 mata dia pejam2kn bila tanya 'where is your eyes'
Dulu masak kecik2 kalau kita ckp 'siapa nama Irfan Ahmad angkat tangan' dia akan angkat tangan, nowdays ikut suka dia..tgh mood baik dia angkat..kdg2 dia wat donno je..abah kata.. 'dh bosan la ma..tu ayat utk budak kecik je..'
To brush his teeth mmg susah sungguh.. macam ada emas dlm mulut dia ssh sgt nk bukak. Kalau bagi kat dia suh gosok gigi sendiri boleh dia basuh berus gigi tu. Geram tak?

Pandai berlakon plak tu... baru ku 'ammmbooii' kan sikit je dia buat2 nangis..and for sure la maknye tergelak kan..then dia pun gelak sama...
geram sungguh!

Actually, cara aku salah ye kawan2.
Aku pernah terbaca, if nk ajar do's and dont's kt anak2 baya2 si Irfan ni,
kita kene tegaskan expression kita.
Bukan la kene menengking or tinggikan suara.
Contoh, if anak buat salah, (like example, berdiri atas armrest sofa and terjun..itu anak aku,hihi) kita buat muka marah. kena la consistent. jgn la gelak2.. ada ke org marah sambil tersengih2...hihi
And kalau anak buat perkara yg membanggakan mak pak...tepuk la tangan..
Secara directnya kita dh bagi signal pada anak, apa yg patut and yg tak patut dia buat.

and lagi satu nk share, anak2 kita maybe takkan or susah nk ikut apa yg kita suruh or larang..but they never fail to copycat perbuatan and tingkah laku kita.. (cm mak suka tutup suis guna kaki, kang si anak,bila kita suruh dia tutup suis kang dia pun guna kaki jugak...yg ni bukan anak aku...pe'el anak org - bkn nama sebenar..haha)

ye..anak adalah cerminan kita...huhu




Friday, April 27, 2012

Birthday

2012 - 1985 = 27 ...kan?

eh..dh 27
setahun tua
setahun bertambah matang (harap2nya..hihi)
setahun umur kurang..mendekati mati..huhu

Alhamdulillah.
Nikmat rezeki umur.
Allah bg setahun lagi..

Birthday wish pertama dari encik suami.
(mlm tadi hp mati sampai ke pagi..so dh tentu yg depan mata jd yg pertama.)
hadiah hari jadi pertama juga dari dia.. (ada ke kedua ketiga? perasaan sungguh..)
suprise encik suami kali ini menjadi.
first time dlm sejarah hidup ni dengar org buat suprise birthday letak hadiah dalam fridge...hahaha
thanks encik suami!


tghari ada birthday lunch.
tq makkenik.


Saya doakan doa kwan2,family and adik beradik sempena birthday tahun ni dimakbulkan. semoga anda anda semua juga panjang umur and dimurahkan rezeki.

Thursday, April 26, 2012

SUPER PARENTS 2012

More info here
26 & 27 MEI 2012PUSAT KONVENSYEN ANTARABANGSA PUTRAJAYA (PICC)
Daftar Hari Ini Dengan Harga 'EARLY BIRDS' RM 200.00
RM 120.00 Seorang
atau
RM 350.00
RM 200.00 (Berpasangan)*Pasangan suami isteri atau bakal suami isteri sahaja




Sangat2 teringin nak pergi...
Ya allah tolong lah kabulkan permintaan saya yg satu ni...


Harga 'Early Bird' ini hanya sah sehingga 5 MEI 2012 sahaja, pada selepas tarikh tersebut harga akan kembali kepada harga asal.
Dan pendaftaran yang berjaya dibuat sebelum atau pada 30 April 2012, para peserta LAYAK untuk mendapat hadiah PERCUMA yang berupa Video 3 minit Tips Super Parents dari setiap penceramah jemputan. Jadi jangan lepaskan peluang untuk dapatkan harga diskaun dan hadiah PERCUMA untuk pendaftaran awal.

 

Kami juga menyediakan nursery untuk penjagaan anak-anak disediakan di dalam hotel dengan bayaran RM45.00 seorang (dua hari)

4 Sedap

Harini lepas ofis tadi ada kelas Harfiyah, tp sbb tak ramai yg dtg, ustaz amik masa bercerita.

Ustaz cerita pasal 4 sedap.

Yg pertama, kerja sedap.
It doesnt mean kerja sedap ni kerja yg bagus2.. earning nya byk...
Tidak sebenarnya,
kerja bagus pakai bow tie gaji byk pun tapi tiap2 pagi stress nk pilih bow tie colour apa pun tak 'sedap' juga kan?

Ustaz bg contoh,
 tukang kebun yg kerjanya 'sedap', gaji takde la byk pun..tp pastinya mampu menyara kehidupan dia.
But he loves his job.. dia buat kerja ikhlas kerana allah. happy hari2 buat kerja yg dia suka. maknanya dia merasai 'kesedapan' bekerja..

me? belum rasa 'kesedapan' bekerja... maknanya?
kene lebih ikhlas bekerja.

Its not just about how much you earn everymonth...its all about keberkatan dlm setiap apa yg kita dapat tu.

Kalau asyik rasa tak cukup je even dh naik gaji (siap dpt tunggakkn bagaii...) Maknanya apa?
Kita belum cukup bersyukur!

Sedap yg kedua, makan sedap.

halal and baik (halalan thoiyiba) sudah pasti.

baca bismillah dan akhir kan dengan alhamdulillah. wajib.

ustaz bagi contoh.

seorang A.
mkn kat hotel
foodnya sedap2.
food presentation pun dh cukup hebat.
baca bismillah dan alhamdulillah.
sedap tak?

seorang B
seorg yg tak cukup duit.
yg makannya bila betul2 lapar sahaja (tak cukup duit la katakan)
tiba2 ada org offer makan bersama.
walaupun makananya ala kadar.
biasa2 je..
tapi sedap kan?
rasa sedap tu kadang2 mmg takkan lupa sampai bila2!

no.3, tidur sedap.
sebab ada org tak boleh tidur.
nk tidur, terpaksa makan ubat tidur.baru boleh tidur.
sedap tak?

tapi, lebih sedap rasa tidur tu kalau selepas dah penat and bersungguh2 sebelum tu.
tak kisah la.. penat belajar ke, mengajar ke..and etc.
quality tidur lebih baik.

sebab tu la agaknya, kadang2 tgk org yg hebat2 ni tidurnya sikit.
tapi dia okay je. (yg aku ni selalu rasa tidur tak pernah cukup..hihi)

ustaz cerita pasal mati. matinya org beriman adalah masa rehat utknya.
sbb org yg beriman ini byk memberi manfaat kepada org lain ketika hayatnya.
maka, bila dia mati. dia direhatkan.

intan, kurangkn tidur sebelum anda ditidurkan (tidur yang panjang)

lastly.
berak sedap. hihihi

bygkn org kene buasir. contoh ye.
makan pun tak lalu. (memikirkan karang nk membuang susah) - makan TAK SEDAP
nk buat kerja? lagi la tak boleh fokus kalau tgh sakit - kerja TAK SEDAP
tidur? takyah cerita lah.. confirm tidur tak lena. - tidur TAK SEDAP

kita semua ada keempat2 tu.
cuma jarang perasan.

lets start with ALHAMDULILLAH.

Sunday, April 15, 2012

Me + Jemil + Irfan at Bagan Lalang

This is our first trip to Bagan Lalang..
org lain dh berjuta kali pergi..
Pergi sana mcm pergi pasar je..

Decided nk pergi pun sebenarnya sbb kesian kat sang suami yg dh byk kali duk ulang2 ayat.." bestnya kalau dpt makan seafood".. "ingat tak kita mkn seafood kat kuala perlis dulu..best kan?" "ingat tak kita makan sotong goreng tepung kat Langkawi dulu" ada la lagi ayat2 lain yg menyebut tentang seafood..hihi
Nk balik kedah semata2 nk g kuala perlis tu macam jauh sgt je.. so ke Bagan Lalang saja lah kita ye..dekat!

Seafood kat sana?
Okay..best.. sedap2 sbb mmg fresh.. Tapiiiii....
Hahahha.. nightmare kot...
Mmg itulah meal paling lambt pernah aku dpt seumur hidup!
3 jam lebih kot...

Sampai sana petang..mandi2 kat pool..bwk Irfan berkenalan dengan pantai dan laut... jalan2 tepi pantai..mmg heaven la..
Air laut mmg surut petang tu so mmg sesuai la utk budak kecik tu nk berjalan2 sesuka hati dia.

Masa petang tu dh aim dh restoran mana nk g terjah utk dinner seafood kita, tp tah apa tah tak terpikir nk g booking tempat tu ke apa.
Laju je balik hotel. Mmg plan lepas solat maghrib nnti kita terus pergi.
Dalam 7.40-8 cmtu kitorg sampai Restoran Senandung Semalam kot nama eh.. Jalan kaki je sbb dekat sgt ngn Seri Malaysia tu.
Sekaliiiiiii.. uuuiiii mak aiiii
Ramainya org..
yg beratur pilih seafood tu satu hal la..
yg berdiri takde meja pun ramai gila!

Dipendekkan cerita, Irfan mengamuk sbb ngntuk and letih terus tertidur.
Jemil beratur nk pilih2 pun lama gila.
Dh pilih..nk tunggu diorg masak pun lama..ditambah ngn takde meja. Last2 kitorg bungkus je makan kat hotel...hahahahha

Mmg memula tu mcm dh nk angin dh satu badan.
Dengan pakhaji kecik yg tgh mengamuk tak selesa lagi..
Tapi bila pikir2 balik..nk buat cmno kan..sapo suruh tak booking dulu...
Maka sabar saja lah labu...
Sementara nk tunggu tu, Irfan pun dh lena gila tidur.
Demi menyejukkan hati, order ABC..serius sedap.. RM3.
Tapi mmg sedap.. (ke aku yg tgh kebuluran?)
1st time kot aku makan ABC sampai licin mangkuk. yes..mmg 1st time.

Dinner tu mmg terbaik la.
Sedap.
Makan pulak smbil bersila (selinsing lengan) mmg best lah..
kalau makan kat restoran takleh mkn mcm ni..hihi

2 ekor sotong besar goreng tepung
1 ekor sotong besar bakar
10 ekor udang besar2 masak pedas
tomyam ayam 2 org makan
kangkung belacan
2 carrot susu
RM85

Berbaloi tak? Mahal ke?
Yg penting, puas la sbb dpt mengembirakan si suami!
dan dia mesti cakap puas sbb dpt penuhi hajat isteri..hihi
yes. saya puas hati dgn makanan malam tu.
cuma...huhuhu... lama tauuuuuu...

Cerita pasal Irfan 1st time ke pantai and turun ke laut..
Seronok sgt pakhaji kecik tu. Petang tu ingat saja nk bwk dia jalan2 je. Tak tukar pun swimming suit. Dibantainya dia duduk bersila main pasir... masuk berjalan dlm air smpai habis basah baju!
Last2 angkut dia balik hotel,tukarkan baju mandi.
Turun balik ke laut.
Puas hati tgk dia happy.
Explore bumi Allah ni.
Masalahnya pak haji kecik ni suka sgt explore guna mulut! Semua nk dirasanya.
Adegan jerit menjerit sbb dia minum air laut lah... suap pasir ke mulut macam suap nasi lah... kutip2 kayu and rasa "boleh dikunyah ke tak kayu ni"...huhu
Tapi kami happy.
Dia seronok berjalan2 dlm air (air cetek je). Tak heran pun kat mak ayah.
Yg paling kelakar bila dia duk perati mak ayahnya siap meniarap2 dalam air, dia dtg menyelit kat tgh meniarap sama...hihihi oh anak!

Excited tgk pasir!
ni je gambar yg sempat amik, selepas tu simpan handphone. takut kene air masin kang karat pulak...

Asyik gelak je tgk keletah budak kecik tu..
Ada je benda dia buat kitorg gelak...
yg paling kelakar, boleh dia panjat keluar swimming pool. Nk ajak g mandi laut. hihi
Betul lah...bersama org yg kita sayang ni membahagiakan.

Lunch pun seafood lagi. Sotong goreng tepung lagi..hihi
Balik Selayang terbungkang!
ahhaha..

Teringat masa honeymoon kat langkawi dulu, 2kg sotong goreng tepung makan berdua!
hahahha...

Alhamdulillah.
Safe trip. pergi dan balik.
Happy. Thanks abg.


Saturday, April 7, 2012

Rambling

I want to write some of what i've read.
Satu buku ni dh nk abes baca.. and pengajaran dari buku tu sgt logic and mmg relevan dgn kehidupan seharian.
Will find some time for this later...huhu

i googled!
My working life, sometimes i feel much more better than before.
Dh nmpak matang sikit lah...
Masih perlu byk belajar
Not only just because of salary reviewed, i mean yes..its motivated me.
But bila gaji naik, tanggungjawab pun lebih..
Kenalah bersyukur for that and terus berkerja dengan lebih baik ye dak?
Well.. i dont mind.. atleast i can see the progress..takdelah duk di takuk and lekuk yg sama.

But... a big but there..
Susahnya nk istiqamah.
Susahnya nk jadi lebih baik.


googled

Tapi.. bak kata Prof. Kamil..
cuba tanya pada diri sendiri.. apa yg allah tak mampu buat?
Jadi.... berdoalah intan...
Minta pada DIA.

Summary daripada yg dibebel di atas
ialah...dont give up!

Cari cari