Click Click

Saturday, February 25, 2012

Demam vol#2

Rasanya cam dh lama jugak Irfan tak demam.
And kali ni demamnya macam tak kebah.

Last night lepas amik Irfan from school dh rasa badan dia panas.
Check his body temperature was 38 degree.
Memandangkan dia pun dh ragam2 ngntuk so decide bagi sub paracetamol je.
Tapi bila terjaga tgh malam and check temperature lagi still high.
Lap2 badan dia guna towel basah pun tak turun temp. nya,
Tapi dia okay masa tu, happily layan tv.. tepis2 takmau kene lap ngn towel basah..
Risau sbb dia still panas lagi, suap syr paracetamol pulak..
irfan nenen macam biasa, then when irfan dh tido and mama pun tido..


Woke up that morning,check temp dia still high.. 38++ degree.
Memandangkan Irfan okay je cam tak ada apa2 jadi so i decided ajak dia mandi.
Irfan kan mmg suka main air. So Mama dia biar je dia mandi lama2.. dgn harapan body temp. dia turun.. (note: Doctor tak advise buat macam ni, cara ni salah tau.. sbb kalau cuba turunkan body temp. dgn cara mandikan baby ni pun ada risikonya jugak)

Staying at home tgk anak demam ni sgt tak best kan....?
Sbb mmg sangat berbeza dengan kalau dia sihat.
Mama cakap kt Irfan, kalau Irfan Ahmad sihat ptg nnti kita pergi playground and tgk bird ngn dog okay... (takde minatang lain kerrr?)
Ptg td sementara tunggu abah balik work bawak dia jalan2.. memula tu okay je..
Jalan kejar dog bagai.. tapi towards nk maghrib tu panas balik..haihhh...

I'm confiused like my mama
 That night after maghrib, another trip to clinic.
Doctor bagi ubat demam (lupa apa nama ubat tu..and malas nk g belek hihi) and paracetamol. Doctor cakap immediately bagi ubat demam tu and kalau dlm sejam dua ni tak kurang jugak panasnya bagi paracetamol pulak.. Doctor tu ckp takper and tak overdose sbb ubat tu dari jenis yg lain2.
So kuar je bilik doctor tu, bg irfan makan ubat tu then balik umah.
Sepanjang malam tu duk lap badan irfan ngn towel basah.
Alhamdulillah body temp irfan dah tak tinggi dah.

Bangun pagi pun okay.
Alhamdulillah.

Tips from opahgee: bagi baby minum jus kurma. (cara: bubuh  sebiji kurma dalam air suam2 panas sampai kurma tu lembik. air tu bg baby minum)
Tapi tips ni tak sempat pun try kat irfan aritu. tapi boleh je kan nk bg bila2 masa, bukan masa tgh demam je...

Updated (16/03/2012): Tips dari mommy lina mengenai demam. Best! Interesting sgt dan yg plg penting ia ilmu...

No comments:

Post a Comment

Cari cari