Click Click

Friday, January 20, 2012

Hidup dengan Sihat

Disclaimer: Tak semua tips yg aku tulis ni aku dh buat. Insyaallah akan cuba praktiskan..hihi

1st point. You are what you eat.

You'll know, bila badan akan react semacam kalau tak sihat. It is like somebody yang kalau makan makanan yg pedas dia akan sakit perut. So dia akan bjaga2 dilain kali utk makan makanan pedas.

Katalah kalau kita makan benda yg tak menyihatkan ni then badan kita terus rasa sakit. Rasanya mesti kita akan lebih berjaga2. Contoh: Makan terlebih fats and bila gemuk tu terus sakit..huhu ngeri. Tapi malangnya, kesan terlebih lemak jahat ni amik masa lama. So intan pun teralit....

Contoh lagi : Org yg ada diabetic used to ignore and still not controlling their sugar level sbb diorg tak rasa diabetic tu sakit. kan? betul tak? Kalau dh sampai tahap diabetic tu meyebabkan kaki pun kene potong and renal pun dah rosak..at this point nk control gula pun dh tak guna. Sakit tu datang lambat..

Generally, aku tau apa itu healthy life and what are healthy food. Tapi kenapa eh susah sgt nak ikut?

Contoh makanan/pemakanan yg tak sihat yg selalu goda2 kita are:
  1. processed food like daging burger, sausage, nuggets
  2. junkfood - jajan yg ada perasa2 tambahan, pewarna tambahan
  3. makan dengan amaun yg banyak...2 org makan 3 pot nasi abes licin... hihi
  4. suka minum air sejuk manis2
  5. desert yg manis2
Tahukah kamu:
  1. Take your carbo - fistful sahaja. e.g Nasi sebesar penumbuk sahaja
  2. Protein - amik dlm amount sebesar tapak-tangan (tak-termasuk jari2 ye)
  3. Vegitables/Fruits - sebesar tapak tangan
  4. Breastmilk is the best milk - Please choose to breastfeed your baby
  5. Stats from UMMC+HKL : 1 in 19 woman have breast cancer, 70% without family history of cancer, 50% are less than 50 yrs old, only 10% due to genes.
  6. Rasulullah s.a.w takes 90% Natural & Beans/lentils, 30% fruits, only 10% daging or animal based food.
We can modify our risk factor by choosing right nutrition, like
  1. reduce intake of protien
  2. reduce intakes of sugar
  3. reduce intakes of deep fried food.. (ohoho..yg ni sedap oh..)
  4. takes fruits and vegetables.
Jgn lupa excercise.10 000 steps. Use staircase instead of elevator. (hari2 turun naik jejantas ni tak kurus2 pun peha drumstik ni..)

Intan, you have to change. Do you belive in barakah and fitrah of food.
Tak semestinya makan sepinggan penuh baru rasa kenyang. Pls, work hard on this.

DH sayang.... please stop smoking.

These notes are compilation from what Dr. Nor Azizah shared during Food For Thought Workshop and some other info.

No comments:

Post a Comment

Cari cari