Click Click

Thursday, January 19, 2012

Early Childhood Education (ECE)


My baby just turn 1 yr and 2 months old.. do i really need to teach him?
He is still a baby... kecik lagi lah.
Dia paham ke??

Dari hasil pembacaan.. (wahhhh) i know and i agree that ECE memainkan peranan yg sgt penting dalam perkembangan anak2 kita.

I adore ibu ibu and bapak bapak yg mampu to do that for their babies.
Ada yg as early as 3 months dh tunjuk flashcards kat baby.
6 months young (young okay..) dh pegi gymboree classes.

Me?? Nothing....
Eh yeke nothing?
Cuba fikir2 balik....

I'm not saying that i'm expert enough to write about ECE ni, writing this entry pun sbb more to kaji diri sendiri balik..patutnya tukar tajuk tu jadi 'what i have done for my son ECE,since umurnya dh pun menjangkau 1yr 2mo...' panjangnyaaaaa.....

Actually i'm a bit afraid that i didnt do anything....
mak mak lain dh ajar macam2 kat anak diorg,
anak org tu dh pandai baca at young age...

But trust me...ECE ni sgt luas...luas..
It is not just about flash cards, and gym okay.
Di rumah and i think sejak anak kita lahir lagi kita tanpa sedar dh buat byk benda utk mendidik dia.
Dun worry mommy!

Saya budak baru belajar, anak baru sorg. Anxious bila bercakap soal anak.
I need to read more. Learn more. So that i'll ready to educate my child..(ecewah...cam ada tanda2 nk menambah je..)
I'm googling around for ECE ni, ada few website utk dptkan tips on parenting and ECE. Mengumpul sbyk yg boleh.

Kata Lina Karimcarilah ilmu untuk diri sendiri  dahulu ubarulah kita boleh mengajar ilmu itu kepada anak kita nanti.

I agree with kak watie when she says, terlalu ramai ibu bapa yang inginkan anak mereka menjadi pandai, bijak, cerdik, smart, genius dan pelbagai istilah lagi sehingga mereka terlupa bahawa ANAK ITU SEMEMANGNYA DILAHIRKAN GENIUS!!! Mereka terlupa bahawa MEREKALAH YANG BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MENJADIKAN ANAK MEREKA TIDAK GENIUS LAGI!

hahahha...

I have plan...
First i have educate myself and of course seret sekali DH (jemil)...huhu
will search more regarding ECE and whatsoever berkaitan tu and paling penting AMALkan.. BUAT.. Bukan setakat belajar..take note and simpan je tak apply pun.
(ni rahsia tau.. jgn btau org... i have tons (tons ke) of powerpoint slides ala2 flash cards gitu..template flashcards pun ada..tp boleh kira ngn batang jari je berapa kali buat ngn irfan...alasan cliche.. Tak ada masa.. Irfan cepat boring...)

Pinjam kata2 kak watie lagi, Pendidikan awal kanak-kanak adalah satu HAK, HAK dan HAK anak-anak kita yang TIDAK BOLEH KITA ABAIKAN SAMA SEKALI walau sesibuk mana pun kita, walau sebesar @ sekecil mana pun pangkat kita, walau sebesar @ sekecil mana pun gaji yg kita terima setiap bulan! Ini adalah HAK yang WAJIB kita tunaikan pada setiap anak-anak kita, tidak kira apa saja kelebihan dan kekurangan yang ada pada anak kita.

hihihihihi...takut tak? takut tak?
So there is no too early or too late kan nk ajar anak ni kan? Correct me if i'm wrong or am i too poyo bila membicarakan ECE ni...

tiba2 rasa macam nk pergi seminar ECE by GBOB..hahha
eraly birds discount sampai Ahad ni je..adeh...

I use to read blog kak farah farhan, so basicly i know about Tateh playgroup ni dh lama dh.. fikir jugak kalau ada anak nnti nk enroll to this kind of class... menarik.

Dari buku (ala lupa tajuk buku apaaa...). Pasal didik anak - Khalifah method rasanya. Dh dapat gambaran sikit. But still byk benda kena belajar lagi..

Ada tak yg sudi share ilmu on this ECE..tanpa perlu byr RM199 hahahha..

Naperlah dulu aku tak amik course Pendidikan Pra Sekolah je cam mek Biey and mek Na.. Kenapa aku amik Chem Sc eh?...ehhh lari dari tajuk entry..

Jemil cakap jgn pakai sexy2 depan Irfan.. - ECE jugak ni kan?

Jemil kata kalau aku asyik letak Irfan dalam playpen nnti dia tak bleh explore and belajar pasal things around him - ECE jugak ni kan?

Biarkan Irfan punggah bakul mainan dia sampai bersepah satu living hall and last2 main dengan segala mak nenek tutup tupperware,botol2,kotak2, plastik rukrak mama dia punya - ECE jugak ke?

Irfan pandai punggah buku2 mama sampai licin shelf buku tu and selak satu2 page buku (ada 2 3 muka surat dah jadi arwah..) - ECE gak kan sebab selak2 buku guna jari tu develop motor skill kan?

Ohohoho..
Sila bantu ibu muda yg buntu ini!

Love,
Mama Irfan,Bini Jemil.

2 comments:

  1. Sy rs dah smpi ms sy gak untuk amik inisiatif mengajar Aydin yg skg otaknya tgh terbukak luas utk belajar ape je yg ade dpn mate die...

    =D

    ReplyDelete
  2. Kadang2 tanpa sedar sebenarnya kita dh memang tgh mengajar diorg.. tapi tulah..marilah mengajar secara proper..hihi

    anyway, tersentuh sungguh dengan entry ada bola ada kawan tu..
    ohoho..sifat mak mak mmg begini kan...

    ReplyDelete

Cari cari