Click Click

Monday, January 30, 2012

Second year


Memori : 30 01 2010

Soalan: Dah lama ke kahwin?

Jawapan 1 : Baru je 2 tahun.
                   OR
Jawapan 2 : Dah 2 tahun dah...

Baca dengan 2 intonasi yg berlainan.
Huehueheeuuueeee..

Ohohoho..sudah masuk tahun kedua ye. Tahniah Puan Intan and En. Azmil.

Masa tahun yg pertama aritu ada cake suprise yg tak jadi.
Tahun ni, dh cakap awal2 tak yah bli cake suprise2.

tahun pertama

Kurangkan manis dalam makanan. Tambahkan manis dalam senyuman.
Eh... azam anniversary tahun kedua ke?
hihihi..


I feeling2 kreatif masuk tahun kedua ni.
Jimat duit 30 ringgit bli kad hallmark....hahahha


see...kreatif kan? ada bee lagi...
apa kaitan bee dengan tahun kedua tah...



ni kad tak kreatif sang arjuna...dia btau dia bli je kad ni..
chocolate...dia sendiri habeskan...hihihi

 
anyway..
buat arjuna hati,
bukan cake,kad or chocolate yg dinda harapkan.
cukuplah kita sentiasa bahagia tanpa sengketa.
bahagia bukan setakat tahun ketiga atau kelima.
bahagia bukan beerti banyak harta.
kita dah cukup dengan apa yg ada.
biar bahagia didunia hingga ke syurga.
terima kasih kerana menerima saya seadanya.
love you.

* saya cinta awak kerana allah.

Thursday, January 26, 2012

Nasihat Luqman


" Wahai anakku, Sungguh, jika ada sesuatu perbuatan seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di bumi, nescaya Allah akan memberinya balasan. Sesungguhnya Allah mahahalus, mahateliti."      (31:16)



Amin Ya Rabbalalamin...


Tuesday, January 24, 2012

Breastfeeding : 3 Gold steps before baby is born

1. Learn as much as you can about breastfeeding - from books,internet, friends who support/experienced breastfeeding, lactation counselor.

2. Choose hospitals & health care providers who encourage breastfeeding. - 'Rakan Bayi' Hospitals. Please ask whether they have lactation nurse/counselor that can help you.

3. Find a good source of support for before and after birth - educate yourself, husband and family (e.g your own mum or MIL), try to get confinement lady (mak bidan) who have experience with breastfeeding mothers, join forum/mother support groups.

Friday, January 20, 2012

Hidup dengan Sihat

Disclaimer: Tak semua tips yg aku tulis ni aku dh buat. Insyaallah akan cuba praktiskan..hihi

1st point. You are what you eat.

You'll know, bila badan akan react semacam kalau tak sihat. It is like somebody yang kalau makan makanan yg pedas dia akan sakit perut. So dia akan bjaga2 dilain kali utk makan makanan pedas.

Katalah kalau kita makan benda yg tak menyihatkan ni then badan kita terus rasa sakit. Rasanya mesti kita akan lebih berjaga2. Contoh: Makan terlebih fats and bila gemuk tu terus sakit..huhu ngeri. Tapi malangnya, kesan terlebih lemak jahat ni amik masa lama. So intan pun teralit....

Contoh lagi : Org yg ada diabetic used to ignore and still not controlling their sugar level sbb diorg tak rasa diabetic tu sakit. kan? betul tak? Kalau dh sampai tahap diabetic tu meyebabkan kaki pun kene potong and renal pun dah rosak..at this point nk control gula pun dh tak guna. Sakit tu datang lambat..

Generally, aku tau apa itu healthy life and what are healthy food. Tapi kenapa eh susah sgt nak ikut?

Contoh makanan/pemakanan yg tak sihat yg selalu goda2 kita are:
  1. processed food like daging burger, sausage, nuggets
  2. junkfood - jajan yg ada perasa2 tambahan, pewarna tambahan
  3. makan dengan amaun yg banyak...2 org makan 3 pot nasi abes licin... hihi
  4. suka minum air sejuk manis2
  5. desert yg manis2
Tahukah kamu:
  1. Take your carbo - fistful sahaja. e.g Nasi sebesar penumbuk sahaja
  2. Protein - amik dlm amount sebesar tapak-tangan (tak-termasuk jari2 ye)
  3. Vegitables/Fruits - sebesar tapak tangan
  4. Breastmilk is the best milk - Please choose to breastfeed your baby
  5. Stats from UMMC+HKL : 1 in 19 woman have breast cancer, 70% without family history of cancer, 50% are less than 50 yrs old, only 10% due to genes.
  6. Rasulullah s.a.w takes 90% Natural & Beans/lentils, 30% fruits, only 10% daging or animal based food.
We can modify our risk factor by choosing right nutrition, like
  1. reduce intake of protien
  2. reduce intakes of sugar
  3. reduce intakes of deep fried food.. (ohoho..yg ni sedap oh..)
  4. takes fruits and vegetables.
Jgn lupa excercise.10 000 steps. Use staircase instead of elevator. (hari2 turun naik jejantas ni tak kurus2 pun peha drumstik ni..)

Intan, you have to change. Do you belive in barakah and fitrah of food.
Tak semestinya makan sepinggan penuh baru rasa kenyang. Pls, work hard on this.

DH sayang.... please stop smoking.

These notes are compilation from what Dr. Nor Azizah shared during Food For Thought Workshop and some other info.

Thursday, January 19, 2012

Early Childhood Education (ECE)


My baby just turn 1 yr and 2 months old.. do i really need to teach him?
He is still a baby... kecik lagi lah.
Dia paham ke??

Dari hasil pembacaan.. (wahhhh) i know and i agree that ECE memainkan peranan yg sgt penting dalam perkembangan anak2 kita.

I adore ibu ibu and bapak bapak yg mampu to do that for their babies.
Ada yg as early as 3 months dh tunjuk flashcards kat baby.
6 months young (young okay..) dh pegi gymboree classes.

Me?? Nothing....
Eh yeke nothing?
Cuba fikir2 balik....

I'm not saying that i'm expert enough to write about ECE ni, writing this entry pun sbb more to kaji diri sendiri balik..patutnya tukar tajuk tu jadi 'what i have done for my son ECE,since umurnya dh pun menjangkau 1yr 2mo...' panjangnyaaaaa.....

Actually i'm a bit afraid that i didnt do anything....
mak mak lain dh ajar macam2 kat anak diorg,
anak org tu dh pandai baca at young age...

But trust me...ECE ni sgt luas...luas..
It is not just about flash cards, and gym okay.
Di rumah and i think sejak anak kita lahir lagi kita tanpa sedar dh buat byk benda utk mendidik dia.
Dun worry mommy!

Saya budak baru belajar, anak baru sorg. Anxious bila bercakap soal anak.
I need to read more. Learn more. So that i'll ready to educate my child..(ecewah...cam ada tanda2 nk menambah je..)
I'm googling around for ECE ni, ada few website utk dptkan tips on parenting and ECE. Mengumpul sbyk yg boleh.

Kata Lina Karimcarilah ilmu untuk diri sendiri  dahulu ubarulah kita boleh mengajar ilmu itu kepada anak kita nanti.

I agree with kak watie when she says, terlalu ramai ibu bapa yang inginkan anak mereka menjadi pandai, bijak, cerdik, smart, genius dan pelbagai istilah lagi sehingga mereka terlupa bahawa ANAK ITU SEMEMANGNYA DILAHIRKAN GENIUS!!! Mereka terlupa bahawa MEREKALAH YANG BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MENJADIKAN ANAK MEREKA TIDAK GENIUS LAGI!

hahahha...

I have plan...
First i have educate myself and of course seret sekali DH (jemil)...huhu
will search more regarding ECE and whatsoever berkaitan tu and paling penting AMALkan.. BUAT.. Bukan setakat belajar..take note and simpan je tak apply pun.
(ni rahsia tau.. jgn btau org... i have tons (tons ke) of powerpoint slides ala2 flash cards gitu..template flashcards pun ada..tp boleh kira ngn batang jari je berapa kali buat ngn irfan...alasan cliche.. Tak ada masa.. Irfan cepat boring...)

Pinjam kata2 kak watie lagi, Pendidikan awal kanak-kanak adalah satu HAK, HAK dan HAK anak-anak kita yang TIDAK BOLEH KITA ABAIKAN SAMA SEKALI walau sesibuk mana pun kita, walau sebesar @ sekecil mana pun pangkat kita, walau sebesar @ sekecil mana pun gaji yg kita terima setiap bulan! Ini adalah HAK yang WAJIB kita tunaikan pada setiap anak-anak kita, tidak kira apa saja kelebihan dan kekurangan yang ada pada anak kita.

hihihihihi...takut tak? takut tak?
So there is no too early or too late kan nk ajar anak ni kan? Correct me if i'm wrong or am i too poyo bila membicarakan ECE ni...

tiba2 rasa macam nk pergi seminar ECE by GBOB..hahha
eraly birds discount sampai Ahad ni je..adeh...

I use to read blog kak farah farhan, so basicly i know about Tateh playgroup ni dh lama dh.. fikir jugak kalau ada anak nnti nk enroll to this kind of class... menarik.

Dari buku (ala lupa tajuk buku apaaa...). Pasal didik anak - Khalifah method rasanya. Dh dapat gambaran sikit. But still byk benda kena belajar lagi..

Ada tak yg sudi share ilmu on this ECE..tanpa perlu byr RM199 hahahha..

Naperlah dulu aku tak amik course Pendidikan Pra Sekolah je cam mek Biey and mek Na.. Kenapa aku amik Chem Sc eh?...ehhh lari dari tajuk entry..

Jemil cakap jgn pakai sexy2 depan Irfan.. - ECE jugak ni kan?

Jemil kata kalau aku asyik letak Irfan dalam playpen nnti dia tak bleh explore and belajar pasal things around him - ECE jugak ni kan?

Biarkan Irfan punggah bakul mainan dia sampai bersepah satu living hall and last2 main dengan segala mak nenek tutup tupperware,botol2,kotak2, plastik rukrak mama dia punya - ECE jugak ke?

Irfan pandai punggah buku2 mama sampai licin shelf buku tu and selak satu2 page buku (ada 2 3 muka surat dah jadi arwah..) - ECE gak kan sebab selak2 buku guna jari tu develop motor skill kan?

Ohohoho..
Sila bantu ibu muda yg buntu ini!

Love,
Mama Irfan,Bini Jemil.

Sunday, January 1, 2012

Irfan's Milestone - a walk to remember

He sometimes sounds like red indian (red indian jgn sentap k...)
dia duk uk ak uk ak..dgn face expression yg cam ye ye je berborak...

Kadang2 bunyi cam cakap cina (cina jangan sentap tau..)
cuma dengar siau  si siau si siau siau..hahhaha

Masa kena quarantine duk rumah seminggu ngn dia aritu dia menapak dah sikit2... now dari meja makan sampai kat ruang tamu tu kira dah pass dah.. (actually umah den pun bukan bosau bonarr...)

Kalau ikut kata opah, Irfan cam mama, jalan at age 1 year 1 month. Tok kata, abah lagi lambat berjalan...hiuhiuhiu... (Ampun banggg..gurau je)
Its okay, bak kata abah, lambat jalan tapi pandai main bola takpe..hahahha

For me, risau tu mula2 risau gak..ditambah lagi dgn provokan (ada ke ayat ni?) org sekeliling,bukan takat risau je...rimas pun ada. Tapi dengan hasil bacaan, i know it is normal kalau baby lambat sikit berjalan. And for 1 year 1 month tak la lambat benor kan??

At least luaran (physically) dia okay je takde tulang kaki yg nmpak bengkok and dia pun boleh berdiri dengan stabil je, no need to worry lah mother... chill
Anggap je tohmahan org tu bagai nyanyian di angin lalu... (wahh..tohmahan tu..)

Moyang's number 8 cicit!

Cari cari