Click Click

Friday, December 30, 2011

Strugling to be a better Mukminah

Ye..kita dilahirkan sebagai muslim...tetapi (saya lah kan) belum lagi 100% mukmin... yes..i absolutely know what is the meaning of my shahadah, i wear tudung and cover my other aurat (kadang2 pakai jugak baju lengan pendek or ketat2 di khalayak), and i did my puasa every year during ramadhan, solat fardhu (sometimes ada lubang2), zakat fitrah.. that's why lah have to really struggle to be better...sbb yg wajib pun ada lubang2..inikan yg extra.

Bila dibandingkan dengan saudara baru yg kadang2 memeluk islam pada umur 19 tahun,ada yg pada umur yg lebih tua.. i mean yg bukan dilahirkan sebagai muslim tetapi akhirnya memilih islam sebagai agamanya mmg jauh sungguh bezanya..Diorg seolah2 lebih kenal allah dan rasul lebih dalam dari aku yg lahir2 mmg muslim ni.
Kenapa ye?

And for me..kalau dh tahu tahap diri ni at which level.. mmg wajib i do something.

Muslim -------------------------------------------> Mukmin

Masih dalam usaha.. masih berusaha. Mencari. Dan takkan berhenti mencari.

Wardina sebesar 'biji sawi'..nampak tak?
Kata wardina hari tu,

Main point : Jadikan Allah satu2nya tempat mengadu dan quran,hadis & sunnah rujukan utama.

Find Allah to find calmness.
Fahami Al quran : it is your guidance and penawar.
Kita kene selalu sucikan hati kita.
Kene maafkan org so that kita tak terbeban dengan rasa dendam or marah pada org lain.
Kena banyak berfikir. Membaca and lantas berfikir.
Islam is by knowledge.. kena sentiasa cari ilmu. Bukan dengan terima bulat2 apa yg org kata.

Surah Al Zalzalah ayat 7-8:
Maka barang siapa mengerjakan kebaikkan seberat zarah nescaya Dia akan melihat (balasan)nya.
Maka barang siapa mengerjakan kejahatan seberat zarah nescaya Dia akan melihat (balasan)nya.

I'm sure 'biji sawi' lagi besar dari zarah...(zarah kene tgh bawah microskop cahaya kan?? hihi). So, moral of the story.. jangan takut utk buat kebaikkan even sekecil2 'biji sawi'..allah maha melihat. Dan allah janjikan pahala jika kita ikhlas.

Dan even kesilapan kita yg sekecil2 'biji sawi' pun Allah nampak dan bakal dihisab.

Tetapi, Allah Maha Pengasih dan Maha Pengampun... jika kita bertaubat Allah sentiasa menerima taubat kita. Yakinlah... Percayalah.

Surah Al Ma'idah ayat 39:
Tetapi barang siapa bertaubat setelah melakukan kejahatan itu dan memperbaiki diri, maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya. Sungguh Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.
(ayat ni start dengan 'tetapi' sebab ayat sebelumnya tgh cerita pasal hukum hudud which is potong tangan bagi org2 yg mencuri)

Dan akhir sekali this is quote by Wardina,

" Now, dear sisters... look at that small black seed you have... (its called BIJI SAWI by the way, i know some of you dont cook). A deed as small as that, will be taken into consideration.

Never underestimate a good deed...

Remind yourself next time, think of this small black seed..."

Ini biji sawi saya



WhatsLeftIn MyMind: Sejak bila aku minat ngn Wardina ni??

No comments:

Post a Comment

Cari cari