Click Click

Thursday, December 15, 2011

My story

“C” Doesn’t Stand for Cure
Fact or fiction: Vitamin C keeps colds away?

FICTION
Most of us feel a cold coming on and immediately start stocking up on vitamin C. But it turns out that vitamin C has no proven effect on preventing a cold. And, it won't make you feel better or recover too much faster once you've caught the virus.

But that's no excuse to stop drinking your daily glass of orange juice — vitamin C still helps prevent immune system deficiencies and heart disease, and helps your skin look smooth.
source



Cerita pasal vitamin C ni teringat masa awal2 pregnant dulu. Memang simptom2 preggy morning sickness suma tu ada cuma demam and selsema plus batuk tu cam my middle name dh masa tu.

Masa pegi klinik yg confirm pregnant tu pun sebenarnya ingat kene demam denggi...sebab asyik demam malam and it continue to be on off on off selama beberapa hari.

Bila dh tau pregnant, ntah mana dtgnya kata2, baru2 pregnant tak elok makan2 ubat ni..so even demam ke batuk or selsema ke mak ni tahan je lahhhh... hahahha

Ada satu hari tu, mmg dari pagi duk dlm bilik ber'aircond' je, so mmg mula la rasa cm nk kene flu and badan rasa dedar2. Tau apa bakal mak budak (at that time lahhh)  ni buat? dia g makan orange. banyak giler i tell you.... kononnye kalau flu or demam ni boleh cure dengan mengambil vitamin C yg byk.

As stated above,vitamin c has no proven effect on preventing a cold apatah lagi nk curekan flu and demam kan....

And you know what happen to the bakal mak budak tu? balik rumah je dia bertambah demam. Selsema yg tahap dewa punya. Takleh nk bangun langsung. Lembik. Then the next day, bakal bapak budak telah berjaya menginsafkan bakal mak budak dan bawa pegi klinik.

Siap kene gelak ngn doctor tu... ater bakal mak budak ni kan suka wat pandai mengalahkan doctor..dapat kau.. demam teruk kot.

At last doctor prescribed jugak ubat demam and selsema. Ubat batuk pun, tapi doctor cakap ubat batuk yg dia bagi tu mild2 je. Boleh di makan oleh bakal mak budak.

And doctor advised..kalau dh tak sihat tu pergi je lah klinik. Amik je lah ubat. Nanti pandai2 lah doctor tu bagi ubat yg sesuai utk pregnant woman. Yg takde effect kat baby dalam perut tu. Sbb kalau si mak budak kene demam yg lebih teruk sebenarnya akan lebih memudaratkan kandungan. Lebih besar ye effectnya.

Same goes to breastfeed momma, jgn la sanggup tak makan ubat atas alasan menyusukan anak.(kalau atas alasan takut nk telan ubat takpe...hahaha)
Kalau sakit kene rujuk doctor, sbb kalau mak sakit cmner nak jaga family anda dengan baik..betul tak?

Akhir kata.... take good care of yourself mommy! and jgn suka wat assumption sndiri and jagn takut telan ubat biji!

3 comments:

  1. betul..betul...mmg tiap kali pegi klinik akan ckp masih bf bb..Alhamdulillah ok jer mkn ubat

    tp ad sekali tu demam, tonsil bengkak, pergi klinik..dh ckp dh kat doc tu sy msh bf..dia ckp pe tau, xpe..antibiotik xbg effect kat anak..lg pun ank dh besar..amik kau lps makn ubat tu alya syik berak2 jer..kesian..pastu sy stop amik antibiotik tu..huhu

    sebelum tu(kat klinik lain) bile sy ckp masih bf ank terus dia tukar bg ubat lain..huuhuu

    ReplyDelete
  2. Eh...
    Tq abg/Uncle (sila pilih...hahaha) gedek bcos sudi singgah!

    I think i prefer to be hot, kehkehkeh

    Noen, selagi kita jumpa sumber yg betul and ikhlas tolong kita rasanya okay je. Yang penting kita cari sumber yg betul.

    ReplyDelete

Cari cari