Click Click

Tuesday, December 13, 2011

Mobile Internet Data Plan

Mind, this is my personal notes.
A reminder. And kebanggaan jgk sbb terasa seperti telah bertindak dengan bijak..hihi
Yeah..walaupun baru sedar but anyway..better late than never kan..

Before this, i'm suffering with my own maxis bill.. everymonth spend atleast RM200 on hp bill je. Giler..

Bill tu tinggi2 tu bukan sebab call or sms byk..tapi sebab internet sahaja.

Dulu budget takkan guna internet selalu sgt, guna sikit je so i was on 5MB data plan je. For the 1st 5MB i used dia kira 0.005sen/1kB more than that akan jadi 0.01sen/1kb. Maka patutlah bil bulan2 jadi macam ni....

Ni cuma spent for internet usage je tau..

Jul'11 RM166.92
Aug'11 RM150.26
Sept'11 RM226.25

itu baru internet je..tambah dengan call and sms and plus segala mak nenek tax tak ke byk aku bayar bulan2..adeh.. intan intan... membazir tahu takkk???

For Month of Sept'11
i only spent RM1.92 to call jemil
RM2.24 to call my family
RM7.10 to call other than mentioned above.

SMS only cost me around RM12.00

It is basicly the internet la yg buat bil mahal everymonth.

Then start around mid of Oct'11, decide utk tukar data plan.

For maxis data plan ,
100MB=RM18 per month
500MB=RM58 per month
1.5GB=RM78 per month   
3G=RM88 per month

so, bermula la sesi kelebet bil2 lama tgk berapa sebenarnya yg aku biasa guna. It helps a lot. Trust me.(berbaloi bergelumang dengan bil)

Jul'11 14.93MB
Aug'11 10.24MB
Sept'11 27.04MB

           *amik contoh 3 bulan je sbb malas nk tulis byk2..hihi
from the analysis that i've made.. poyo! sebenarnya taklah guna byk sgt pun.. tak sampai pun 100MB, so call customer service maxis tukar that data plan and tgk outcome on Oct'11 bill.

Tadaaaa... for internet usage for month Oct'11, i used about 18.86MB and i only paid RM21.40 SAHAJA (itupun selepas tolak prorate amount) bayangkan if tak tukar data plan.. it will cost me RM106.80. See...byk sungguh beza.

And last month (Nov'11) i used 17.87MB and it is still not above the 100MB package...so instead of kene byr RM178.70 i only pay RM18 je...hihihihi
SUKA!

Maka, dengan ini ingatlah wahai cik puan intan..sila berbelanja dengan bijak.
Semua benda kene guna otak..hahahhaha

No comments:

Post a Comment

Cari cari