Click Click

Friday, December 9, 2011

I learn new things today.

1st..i think mmg wajib share yg ni.
New 'anak muda words' for me yg tua-tak-berapa-nk-tua ni. I'm just turning 26 last April...muda lagi apa... hihi
 
Ada Aq kesha?? hahahhaha
Sangat kreatif tahu.....
menurut segelintir kanak2 ribena zaman ini,
taa itu adalah tak
suka diorg tulis as shunka
tau as taou
yunk tu yang ok..hihi
engkau = koe, aku=aq, dia=dya, awak=awx
they spell sorry as sowwy
hati as atty
boleh as boley
kesha sebenarnya kisah
..argh..byk sungguh. Tak larat nk type byk2. But yeah i learn so much of new words today. Not even a day..tak sampai sejam pun. hihi

Bukan nk cerita pasal kekretifan(ada ke ayat ni..dowh?) budak2 zaman la ni.
Aku dulu apa kurangnya, tapi Nauzubillah.. tak dapat aku bygkan kalau apa yg terjadi ni terjadi pada darah daging aku. To be correct..anak aku!

situasi 1 : kalau Amirah Afiqah yg dianiya tu anak aku...hancur luluh kot hati seorg mak bila anak yg tak bersalah digunakan identitinya utk sesuatu yg tak tau objektif sebenarnya. Dan pasti mengalir kot air mata ibu ni bila terbaca komen2 berbaur ugutan semata2 kerana idola pujaan hatinya dikutuk. Idola je pun dikkkk.. Adoi... (aku pun terikut3 kot kot ni...)

situasi 2: kalau la anak2 aku yg 'lepas mulut' sampai macamni sekali, huhhh...nauzubillah.

Aku terpaksa terima hakikat yg membesarkan anak pada zaman serba moden ni mmg banyak cabaran. Internet menjadikan semua pun dihujung jari je.
Anak2 akan jadi jauh lagi advance. Terletak bebanan besar di bahu mak ayah bagi memastikan anak2 kita sentiasa dilandasan yg betul. Bukan salah internet atau kemodenan sebenarnya..tak salah. Cuma masing2 kena lebih rasional sahaja.

Mengingatkan zaman2 'membesar' aku dulu...hhuhhh..taknk ingat lah.
I can just pray hard and akan sedaya upaya menjaga amanah yg telah tuhan pinjamkn pada aku.
Ya allah..bantu lah aku.

2 comments:

  1. Nauzubillah..teruknya bahasa budak2 sekarang...mintak dijauhkan la kite drpd segala fitnah dunia

    p/s: sy pn tak paham short form budak2 sekarang...huhu

    ReplyDelete
  2. tulah noen, kita as young (muda kan? hihi) parents ni dh kene mula didik anak2 kita. tersilap didik takut jadi macam mana lah pulak kan. saya tetiba jadi takut tau. besar sungguh cabaran nk membesarkan anak ni. dengan diri sendiri pun senget benget lagi...hihi

    ReplyDelete

Cari cari