Click Click

Friday, December 2, 2011

Food for soul :)

Apa yang saya belajar petang ini (part of hari ini)

Don't compare! Hihihi

Dari mana jugak sudut sekalipun, kita(me) ni selalu nampak org lain je bagus, life org lain tu bahagia je(contoh..). Selalu cakap..bertuah jadi 'dia'.. Seronoknya kalau dapat macam yg dia dapat..

And... bila tahap ayat compare2 ni berada tahap macam ni,

'isteri dia rajin masak..' 'suami dia kaya..' 'adik aku tu hidup dia senang..aku ni....'  'cousin aku tu senang betul dapat kerja..aku ni...'   

......... maka akan wujud rasa tak selesa yg berpanjangan.

Bila dh terbit rasa macam tu, secara tak sedar kita dh jadi macam tak reti bersyukur pulak.. sedangkan life kita pun apa kurangnya..bahagia je. Bertuah jugak. Tapi tu la..bila biasa sgt compare2 ni..mcm tulah jadinya.

Maksud ayat di atas : Dan jgnlah kamu tujukan pandangan matamu kpd kenikmatan yg telah Kami berikan kpd beberapa golongan dari mereka,(sebagai) bunga kehidupan dunia. Agar Kami uji mereka dgn kesenangan itu. Kurniaan Tuhanmu lebih baik dan lebih kekal.

So, from today onward, jgn compare.

Kalau nk compare jugak, cer compare dengan org yg lebih teruk or lebih susah dari kita. Supaya terbit rasa bersyukur dalam diri. Tanam dalam diri (dalam dalam), rasa syukur pada nikmat yg allah dah berikan.


No comments:

Post a Comment

Cari cari