Click Click

Friday, November 25, 2011

Yang Hidup Pasti Mati


       كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِ‌ۗ    
       Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati
        (Surah Al-Baqarah 2: Ayat ke 185)
 
On 25 Aug 2010, just about a minute lepas i update my FB status telling the world that i'm super happy that morning sbb Gaji + Bonus dah masuk, Jemil received a call from his auntie informing that abah jatuh motor and at that time comma at the hospital. Comma. Reach HTF at 1800, kami berkampung kat sana smpai lah arwah abah dipanggil illahi on 28 Aug 2010 subuh. 
Mak?? Mak sedih sangat2 kot..abah sihat2 je masa keluar pagi tu. Tetiba dh kat hospital and comma. Anak2 abah..dah la lama kitorg tak jumpa abah (me and Jemil mmg dh plan akan balik kodiang on 28 Aug and dh apply cuti seminggu utk berpuasa di kampung) tiba2 balik tgk abah terbaring atas katil in ICU HTF! Takde siapa pun ready utk ini...
 
08 Aug 2011, After more than a year uncle Razif bertarung dengan cancer pankreas..dia juga dijemput illahi.
Uncle Razif and his family sanggup ikut datang kodiang masa my 'majlis bertandang. Sangat2 tak sangka sbb dia seorg yg sangat sibuk. Tapi dia sudi. Dia nampak sihat je..tak sangka ada cancer. Yeah again..siapa yg sangka.
 
On 03 Oct 2011, Tok was hospitalized because she is 'not feeling well', sangkaan kami yang tok sakit biasa2 je rupanya lung infection. Was there on 08-10 Oct.. kami berharap tok sihat balik macam biasa. Tapi allah tak mahu tok derita dengan penyakitnya.. Tok kembali kepada penciptanya on 13 Oct 2011.
Tok pergi lepas setahun lebih je abah pergi..siapa sangka.....
 
...and today, one of Jemil's friend passed away. Muda lagi, about his age..maybe tua or muda setahun je dari dia..belum kahwin lagi katanya,tp tunangan org. Plan nk kahwin tahun depan rasanya. Tapi..rancangan allah tak ada siapa tahu.
 
I was reciting yassin at the mortuary early morning tadi. Wakilkan Jemil. Then rasa sebak terbawa2 sampai ke ofis. Bukan sebab arwah tu my close friend ke (mmg tak kenal langsung dia semasa hayatnya) Tapi rasa sedih. Rasa macam, ya allah kalau lah yg tertulis di loh mahfuz hari ini adalah nama aku...aku masih tak bersedia. I know that i couldnt say..tunggu ya allah,aku belum bersedia. Tapi hakikatnya aku tak bersedia. Aku ni byk kurangnya lagi. Banyak!
 
Al fatihah.
 
Genap 6 tahun Auntie Nona tinggalkan pakcik dan anak2nya.
 
 

2 comments:

  1. betul..yang hidup pasti akan mati...

    kenkdg aku pelik dgn sesetgh manusia, dia ingat bila tua br akan mati padahal kalau dah tuhan kata jadi, maka jadi la ia....

    al fatihah...

    ReplyDelete
  2. betul... siapa2 pun.. kalau dh tertulis sampai ajalnya..pergi jugak kan..takde sape jangka

    ReplyDelete

Cari cari