Click Click

Friday, November 25, 2011

Yang Hidup Pasti Mati


       كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِ‌ۗ    
       Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati
        (Surah Al-Baqarah 2: Ayat ke 185)
 
On 25 Aug 2010, just about a minute lepas i update my FB status telling the world that i'm super happy that morning sbb Gaji + Bonus dah masuk, Jemil received a call from his auntie informing that abah jatuh motor and at that time comma at the hospital. Comma. Reach HTF at 1800, kami berkampung kat sana smpai lah arwah abah dipanggil illahi on 28 Aug 2010 subuh. 
Mak?? Mak sedih sangat2 kot..abah sihat2 je masa keluar pagi tu. Tetiba dh kat hospital and comma. Anak2 abah..dah la lama kitorg tak jumpa abah (me and Jemil mmg dh plan akan balik kodiang on 28 Aug and dh apply cuti seminggu utk berpuasa di kampung) tiba2 balik tgk abah terbaring atas katil in ICU HTF! Takde siapa pun ready utk ini...
 
08 Aug 2011, After more than a year uncle Razif bertarung dengan cancer pankreas..dia juga dijemput illahi.
Uncle Razif and his family sanggup ikut datang kodiang masa my 'majlis bertandang. Sangat2 tak sangka sbb dia seorg yg sangat sibuk. Tapi dia sudi. Dia nampak sihat je..tak sangka ada cancer. Yeah again..siapa yg sangka.
 
On 03 Oct 2011, Tok was hospitalized because she is 'not feeling well', sangkaan kami yang tok sakit biasa2 je rupanya lung infection. Was there on 08-10 Oct.. kami berharap tok sihat balik macam biasa. Tapi allah tak mahu tok derita dengan penyakitnya.. Tok kembali kepada penciptanya on 13 Oct 2011.
Tok pergi lepas setahun lebih je abah pergi..siapa sangka.....
 
...and today, one of Jemil's friend passed away. Muda lagi, about his age..maybe tua or muda setahun je dari dia..belum kahwin lagi katanya,tp tunangan org. Plan nk kahwin tahun depan rasanya. Tapi..rancangan allah tak ada siapa tahu.
 
I was reciting yassin at the mortuary early morning tadi. Wakilkan Jemil. Then rasa sebak terbawa2 sampai ke ofis. Bukan sebab arwah tu my close friend ke (mmg tak kenal langsung dia semasa hayatnya) Tapi rasa sedih. Rasa macam, ya allah kalau lah yg tertulis di loh mahfuz hari ini adalah nama aku...aku masih tak bersedia. I know that i couldnt say..tunggu ya allah,aku belum bersedia. Tapi hakikatnya aku tak bersedia. Aku ni byk kurangnya lagi. Banyak!
 
Al fatihah.
 
Genap 6 tahun Auntie Nona tinggalkan pakcik dan anak2nya.
 
 

Update: Twins of Faith: Knowledge and Action, The biggest Malaysian Islamic Family Festival for 2011!

Twins of Faith: Knowledge and Action
The biggest Malaysian Islamic Family Festival for 2011!
24th & 25th December 2011, Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya


Mothers' Room: Exclusively for Sisters at the Twins of Faith Family Festival 2011!!

For more info and updates, click here
Upon hearing the term “Mother’s Room”, one would imagine a small uncomfortable space crammed with distraught mothers and the shrill cries of little babies eagerly waiting to be nursed. More often than not, the mother is left with her baby without any form of beneficial activity to occupy her time with.
With that image perfectly pictured in one’s mind, how would a sister expect to focus and reap any benefits and knowledge?
How would the husband feel when he has to leave his wife and baby in such a place whenever the baby needs nursing or a short nap?
This is the dilemma often faced by mothers and fathers; therefore we designated a dedicated zone exclusively for sisters, mothers and their babies! A special area that caters to the needs and sensitivities of every sister that attends the Twins of Faith event! 

Prominent Speakers: Bring it on sisters!

As part of our endeavour to intensify your knowledge acquisitions, we have arranged a series of remarkable talks that will take place throughout the event by very knowledgeable and engaging sisters!
We humbly present to you our list of noteworthy speakers:
  • Wardina Safiyyah: A famous figure in the Malaysian community, she is a role model and a fashion icon for many Muslim women in the country and hopes to redefine the concept of beauty for the Muslimah.
  • Assoc Prof Dr Harlina Halizah Siraj: active with social voluntary work in YADIM Malaysia, Raudhatus Sakinah Shelter Home for Teenage Girls and etc. She has several publications under her name and is actively giving talks and lectures around the country.
  • Datin Dr Norazizah Mohd Taib: a medical practitioner managing primary care practices promoting total health management and community wellness. She integrates fitness module and nutrition knowledge in her training programs besides personalized consulting and counselling.
  • Dr Alini Marzuki: apart from being one of the faculty members in the Faculty of Pharmacy at the Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS), she also is one of the trainers of the Khalifah Method of Parenting, offered by Khalifah Institute.
  • Rita Rahayu Omar: Rita Rahayu Omar is a young mother as well as a well known International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC) whom is very committed in helping new mothers to successfully breastfeed. She has founded a few companies to help in her vision, Mom’s Little Ones being one of them
  • Raya Shokatfard: an investor, freelance writer, documentary producer and lecturer having held numerous public presentations about Islam and Muslims in the U.S. Her credentials include being an editor in chief, writer and consultant at http://www.readingislam.com/
The Health Zone: Towards a healthier YOU!”

Our Mothers' Room comes with complimentary health checks for mothers and their precious bundles of joy! The confidential and convenient health checks are provided by qualified doctors. Moreover, mothers will be given the opportunity to seek professional guidance in terms of increasing their knowledge and awareness in enhancing the wellness and wellbeing of their babies. 

Nutrition Advice: You are what you EAT!

With the influx of baby food products claiming to contain the best nutritional benefits the market has to offer, how does a mother identify and determine which product suits her baby’s growing needs?
Mothers! Seize this occasion to consult our nutritionists! They will give you ample advice on your various dietary concerns to ensure your entire family embarks on the road to adopt a good and healthy lifestyle! There will also be breastfeeding workshops! Brought to you entirely by susuibu.com

Private Moment: Only from the heart can one touch the sky

Over here, we strive to reach out to the deepest corners of a sister's heart by listening to the untold stories that a she carries in her. Our counsellors are available to provide mothers the much needed support, warmth and guidance on family, career and personal matters.
For sisters who underwent any form of physical or psychological abuse; be it from their family, colleagues, community or anyone else, we would like them to know that we are there for them and we will stand by them. They are not alone.

Indulge in the Exclusivity of the Mothers' Room! 

**Earn a share in the reward insyaAllah - Share this to the world.

Tuesday, November 22, 2011

BolaBola and Us

Macam Barney and Friends pulak. hihi

Tengah bersemangat pasal bola ni, mau tak semangat. Malaysia menang vs Indon kot.
Final Babe. Kalau peringkat kumpulan pun dh dupdapdupdap..inikan pulak final.

I have my own Irfan and Fakhri in da houz!
Tapi Fakhri saya tak mengecewakan saya seperti Fakri yg di tv.
Dan Irfan dlm kaca tv tu tak cebik dan mahu menanges macam Irfan saya kala ibu dan bapaknya menjerit gol dengan volume tahap maksima!


Ehhh.. ni bukan team yg menang semalam ni..hihi
Ni team yg kalah last week..kehkehkeh

My father was football-player-but-not-pro-footballer (masa dia muda2 dulu kot) so, mmg sgt2 gila bola. Since dia takde anak lelaki, and anak sulung dia boleh-lah dibawak tgk bola bersama so mmg dilantik secara alami la jadi peneman ayah tgk bola.
Bukan setakat tgk kt rumah je kat stadium pun ayah bawak.
ohohoho...teringat Liew Kit Kong!

Kalau tgh bnyak duit duk kat grand stand, kalau tak duk je kat tempat ramai2 tu (lagi best).

Bila masuk matrik and uni, tgk bola sorg2 kt bilik tv. Nk ke mamak ngn kawan2 laki tu mmg tak la.. rasanya ada la kot sekali dua pegi. Tapi yg lebihnya tengok bersama2 secara jauh. Aku tgk kt tv aku, ko tgk tv kat umah ko tapi kita sms sms dari awal sampai habis game menjadi pengulas tak bertauliah..hihi rindu memori itu. Rasanya dh lama sgt tak tgk Perak main.

Sebelum kahwin, rasanya sekali je boifren bawak g tgk bola kat stadium. Itupun masa Man U datang. Selepas kahwin,masa preggykan Irfan ada jgk pegi tgk Kedah lwn N. Sembilan kat stadium. Sedih sungguh... Kedah kalah penalti. Tapi mmg rasa berbaloi kalau g stadium n tgk diorg main sampai ke titisan peluh terakhir ni. berbaloi duit tiket RM20

World Cup 2010, Irfan dalam perut lagi. mama and abah siap ada simpan jadual game, and tiap kali abes game siap tanda sape menang sape kalah (awal2 je la...pastu..ke laut....) Seronok tau tgk bola dgn si suami ni...sbb dia emosi...hahahahha

Masa Piala Suzuki 2010, Irfan baru lahir(obviously lah mama masih dlm pantang), abah tgk bola dengan kawan di stadium..seronok dia jadi bujang sekejap.

Tgk bola ni kalau ramai2 tgk sama2 memang best. Semangat.

Dah byk siri perlawanan bola yg kami tonton bersama, kalau menang seronok..kalau kalah takpe..kami tanggung sama2! (kes Man u kalah 6-1 dgn City)

Situasi2 ini berlaku di rumah saya setiap kali menonton bola: Mesti berdiri tegak bila lagu kebangsaan berkumandang. Penonton (yg si suaminya) dengan semangatnya menyanyikan lagu kebangsaan. kibaran bendera malaysia. (Seb baik kat rumah tu takde bendera kedah!) Mula2 kawen dulu saya pelik jugak.....tp dah lama2 paham la..suami saya ni patriotik orgnya. Sbb tu kitorg pakai SAGA! hihihi

Malam tadi kami menonton bertiga, bila si abah tiba2 terkuat sikit suara, si kecik yg tengah main terkejut..ingat abah dia marahkan dia..hihi
Bila kita yeay dia pun yeay sama...

Saya sedih, sebak bila lagu kebangsaan kita tak dihormati oleh mereka yg tak bertamadun itu. Sedih!

Tapi..bila dh menang and semasa team Malaysia tgh berdiri atas podium and menyanyikan lagu kebangsaan dengan penuh semangat (termasuk si suami yg kat rumah) terus rasa bersemangat. And utk kesekian kalinya, YEAAAAYYYYY!

Dan yeay itu berterusan sampai ke tengahari ini, masih bercerita pasal bola malam tadi.

I'm proud to be malaysian! Bangga!

Mari senyum sampai telinga...and tertutup mata!



Monday, November 21, 2011

Happy Birthday My Lil Boy!

Irfan Ahmad dah 1 year old!
Iye... 1 year... hihihi
macam tak percaya je dh setahun dh dia.

Baby boy mama lagi ni..
And... tak sangka berjaya jugak mama susukan irfan. Hihihi
Alhamdulillah.
Now next target is 18 months pulak..baru leh dapat Master ye dak..


Tak buat party pun, mama and abah just prepare goodie bag and hantar kat nursery irfan je. Even simple je, but we make it with full of love. Mama and abah beli snack dlm tu semua ikut favourite kitorang..hikhikhik

Gigih tau, mama and abah g tesco and packed everything subuh2 buta. hihihi


Pening jugak la kepala mama, sebab dh la malam tadi irfan langsung taknk berenggang ngn mama. Nk tido mama kene ada kat sebelah, mama bgn pergi minum pun irfan nanges macam kene dera..adoi la... tu yg semua benda buat subuh2. Irfan Irfan...

Dh setahun ni mama tgk makin manja. But independent. Okay je dengan semua org.Tapi mama bestfriend dia. Siang2 abah je yg disebut2..tapi bila nk tido je mesti kena ada mama. Time tu la baru dengar dia panggil mama.

Sgt murah dengan senyuman. Pandai posing! Mama rasa bukan camera mama and abah je penuh gambar irfan abih semua camera org lain pun penuh gambar dia tersengehh..hihi

Belum berjalan lagi. Tapi dh berjaya panjat tangga rumah pakngah dah.
Dah pandai react dengan apa yg mama buat. Mama 'haiipp' dia, dia sembur air liur...sabar je la.

Sangat suka makan. Mama masak sedap kan?? hihi
Dah pandai berebut ice blended ngn mama. Hadooiii

i will always loves you my baby..now dh jadi little boy sudah.

Last but not least..

Presenting........



My little boy yg memaksa dirinya senyum dalam keadaan mengantuk.

taken : 21 Nov 2011 at 7:15am
 Irfan.. u r the reason why i keep on going.
The reason why i can be this strong..
Loves u!
Untill the day i die.

Thursday, November 17, 2011

Contest: KAMI 1st GA

Dijemput join oleh tuan rumah sendiri..mestilah terharu kan.
Lagipun contestnya mudah sgt.. lagipun saya mmg teringin sgt nk Noen jahitkan apron dan hot pads macam yg dia buat ni.. hihihi.
Baru la bleh feeling2 hot mama masa tgh masak kannn...

Utk Noen, saya rasa saya harus dipilih sebagai pemenang sbb.......

Saya pembaca tegar blog2 kamu..saya sgt2 adore dgn kerja tangan kamu. ('kerastangan'...tgn saya jauh lebih keras..hahahha) jadi kamu perlu jahitkan saya apron dan hot pads colour hitam dan merah...(ecewahh..siap request colour okehh!)



Sesiapa yg nak join GA pertama Noen boleh ke blognya. Follow all the steps and complete..easy!

Tuesday, November 15, 2011

Kehidupan

Hidup ni macam roda kan?
Ada time rasa down gila2..ada masa happynya tuhan saje yg tahu.

Kena selalu ingat yg kesenangan (happy) bkn selamanya, macam tu jugak dengan kesempitan (sad) pun sementara. Selepas suatu kesusahan pasti dtg kesenangan. Ayat menaikkan semangat: takpe.. short term pain,long term gain! ...hihi

Pernah dengar, guna 5 perkara sebelum 5 perkara. I bet semua org pun tahu.
Org yg bijak akan sentiasa gunakan kesempatan yg ada. For sure lah untuk kebaikan. Sbb org yg tak berapa bijak (mcm i..) akan selalu lahhh menyesal bila perasan yg kesempatan tu dh pun terlepas. Dear Intan, bila ada byk masa free tu rajin2 la pam. Jgn la nnti bila time susu tak cukup baru nk nanges2 tension..pastu keep on cakap 'kalau lah masa free aritu pam....' menyesal di kemudian hari ni menambahkan stress tau(wa cakap lu...)

Abg In-team and Abg Nazrey cakap....

'Jangan difikir derita akan berpanjangan, kelak akan membawa putus asa pada tuhan.
Ingatlah, biasanya kabus tak berpanjangan..setelah kabus berlalu, pasti cerah kembali..'

Ujian atau dugaan yg allah turunkan pada kita adalah tarbiah dari allah utk kita. Dia menguji kita samada kita bersyukur (dengan dugaan kesenangan) atau kufur (diuji dengan penderitaan). Mampu ke tak kita bersabar dengan dugaanNya. Kena sentiasa ingat jugak, setiap kesenangan yg kita perolehi dari susah payah kita adalah nikmat dari allah sebenarnya. Bak kata abg2 kipas-susah-mati Liverpool..YNWA!

Dari surah Al-Fajr, ayat 15-16 : kita harus fahami bahawa setiap kenikmatan dan kelapangan yang diberikan itu BUKAN bermakna Allah telah memberikan kemuliaan. Dan setiap orang yang diberikan ujian dan cubaan itu BUKAN bererti Allah telah menghinakannya.
Last but not least..

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam dugaan) sehingga rasul dan org2 yg beriman bersamanya berkata 'bilakah dtgnya pertolongan allah?' Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.”             Surah Al-Baqarah :214
Ya Allah, jadikan kami hambamu yg sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yg Kau berikan, dan tabahkanlah hati kami dalam menempuh segala cabaran dan dugaan dalam kehidupan ini. Amin.

Note: Entri ni adaptasi dari lagu nasyid Kehidupan by In-team feat. Nazrey. Lagu ni dari dulu lagi menjadi menjadi 'advisor' tatkala hati perlukan hiburan santapan rohani.

Lagu Kembali by Far-east, bagai menyanyikan isi hati sebenar..mengharap keampunan Pemilik hati.

Thursday, November 10, 2011

Saling Melengkapi

Kok mmg suami isteri dijadikan untuk saling melengkapi.

Hihi.

Kalau suami pendiam mesti dapat isteri chrotchret2.
Suami yg garang isteri lembut2 sahaja.
Isteri cerewet, dpt suami yg rilex sgt..
Isteri cantik suami tak handsome. (ehhh..boleh ke kira mcmtu.. cantik and handsome itu nisbi ye intan..)

Isteri yg comunication skill nya fail, dapat suami yg lebih pandai bercakap and menyusun ayat.
(Itulah saya)

He's my other half and i'm his.

Bila dia down, saya pemberi semangat (termasuk juga pembakar jiwa..kahkahkah)
Maksudnya disini. Bila si partner buntu or jammed tetiba, seorg lagi perlu memberikan idea atau cadangan bernas bagi mengurangkan kebuntuan.

Bila terlalu stress (tgh basuh botol susu anak dalam sinki,tetiba tak jumpa penutup botol) si other half datang membantu (penutup botol ada dalam sinki je pun tp sbb stress sgt sampai tak nmpak..hihi)

Si dia menjadi pengkritik bebas (tanpa diundang), jangan pulak sentap ye..terima dengan hati terbuka. (sedang mencuba..)

Oho...my other half..i already miss you lahhh.


 Persoalan: Kalau isteri kutuk suami dalam hati pun tetap berdosa jugak kan??





Contest: Anakku Berfotogenik


Nak Join. Klik sini

Ish lahhh...rajin sungguh nk join contest2 ni ye..
hihihi..
Saja suka2..kot2 menang. Setakat ni tak pernah lagi menang.
Takpe..usaha tangga kejayaan intan.

Ok. Contest yg ni plak bertajuk : Anakku Berfotogenik
Haruslah excited kan.. cepat2 korek gambar2 encik ahmad..heee..

Taraaa... rasanya ni la yg paling fotogenik sekali setakat ni. Dia mmg suka gelak and senyum. Mmg kalau boleh mmg nk 'freeze' kan moment gembira dia.


Irfan and cikyah! Hahaha..
Nama anak: Irfan Ahmad bin Azmil Fakhri
Nama mama: Intan Safarinaz
Nama org dalam gambar: Yang Sariyah (hahaha...penganjur tak suruh pun..)

Okay, nk tag dua mangsa ni, cikdya and cikradz sila join contest ni and tepek gambar irfan ye..hihihi.. gila kuasa sungguh mak si irfan ni.

Noen, jom la join contest ni..simple je..

** mood nk join contest sedang menggila


Wednesday, November 9, 2011

We're no longer together~

Huhhuhu..tajuk sedih sungguh...

yeah..mmg sedih pun..kalu dulu if tetiba malas nk kuar beli lunch,ada org boleh tolong belikan.. Boleh mkn berdua2an kat cafe nun.. Nmpaknya selepas ini tidak lagi...

Buah hati saya. Buah hati no.1(Buah hati no. 2 is Irfan Ahmad) saya dh tak kerja sini dh. Dia dh ke hospital 'si intan' tu. Saya tahu mesti berat hati dia nk tinggalkn tmpat ni. Almost 6 years kat sini. Ketawa menangis dia kat sini. (Jumpa gupren yg kini bergelar bini dia pun kat sini...hihihi). Tapi nk wat macam mana, kat sini tak hargai susah payah dia.. lebih hargai org luar kota je. Takpe la, insyaallah rezeki tempat baru lebih bagus.

Tadi last day buah hati disini, bos dia yg agak kurang asam telah menjadi manis dengan membelanja the whole departmentnya keepci..hihihi katanya, 1st time si nyonya tu belanja staff makan mahal sikit...hihihi dan dgrnya..ni 1st time juga nyonya tu sanggup wat makan2 farewell utk staff yg resign. (Nmpak sgt dia sayangkan buah hati saya tu).

Saya tahu ramai yg sayangkan dia di sini, sbb welllll...dia mmg baik pun ngn semua org..(eeww..puji laki sendiri) tapi yelah..kalau tak takkan la sampai ramai yg menitiskan air mata ye tak bang? yg siap dedicate lagu 'the zephyr song' lagi... (Nyonya tak nanges eh bang? hahahha) Showered with good friends mmg buat si buah hati pikir 4 5 6 kali nk tukar keje ke tak.


Source pic : cilok dari FB page buah hati. (Nyonya dlm gambar bukan nyonya yg diceritakan dlm entry ini)

Well, i know u deserve better than what u earn here abg, and insyaallah kat tempat baru nnti akan jadi lebih baik.

Thanks for your sacrifice, utk keselesaan family kita, abg sanggup tinggalkan nyonya tu..eh silap...tinggalkan tempat kerja lama ni.

Nota kasih sayang buat suami : kerja elok2 kat tempat baru. 1st gaji wajib belanja cuk kat Tony Roma's lagi. Hihihihi

Tuesday, November 1, 2011

oh Blog..

blog.....saya nk mengadu...
saya stress.. walau dh cuba utk tak stress.
but i couldnt take it anymore..kene luahkan..



Modu wat hal... suction dh tak kuat..stress lah.. yela..sbb baru je beli(bulan september aritu..)
Madela harmony pun problem..sbb dh diabaikan so dia cm merajuk la pulak...
dh la stock cukup2 makan je ni..uhhhh stresssss..

ok tu je nk luahkan.

Sparepart madela dh order semalam.
..tunggu je la bila nk smpai..hopefully 2 3hari ni la..
Modu tu nk g servis tak tau bila, hari2 balik ofis lambat..weekend lak byk beno halnya..

**Mari fokus pada benda lain. Cukup la dengan menulis stress sebanyak 4 kali..eh..sudah 5..

update: dh dapat dh softfit shield and diaphragm madela pagi tadi (02/11/2011), the main reason kenapa saya suka beli dari k.aja ni lah sebabnya..servisnya sgt cpt, after service consultant adalah tip top. Harga brg2 madela yg dia jual pun murah kalau nk banding tempat lain..actually for me kan.. harga barang kalau mahal sikit dari market price pun takpe kalu tukang jual tu sgt baik and willing melayan pertanyaan customer selepas pembelian tu yg penting.. customer will always come back.

2nd update: My Modu dah sihat..lastweek (13/11/2011) dah g baiki kat sarakids. tapiiii..... nipple belah kanan crack pulakkkkkkk...arghhhh.. Agak besar jugak ujian kali ni.

Cari cari