Click Click

Friday, October 21, 2011

Breastfeeding Journey

Another 1 more month Irfan Ahmad will turn 1 year. Alhamdulillah.
Hampir dengan target menyusukan dia selama setahun. Selebihnya saya serahkan pada Allah,selagi ada rezeke Irfan, i'll breastfeed him selama yg dia mahu. (Set new target: Setahun setengah pulak..heee)


Mata yg selalu mama rindu!

Terkesan (ecewaahhh) dengan entry Bangkitlah! kak farah. Semangat jadi berkobar2 balik. Yela semua benda yg kita buat sebenarnya bukan mudah.
Baca entry yg ni pun sama, semua org ada cabaranya sendiri. Bila baca ni i'll feel better and bersemangat balik. Tak la rasa 'aku sorang je ke yg ada problem mcm ni'.

Well.. as a summary,my breastfeeding journey mmg mencabar. Tapi alhamdulillah, berjaya jugak saya and breastfeeding partner saya tempuhi utk sebelas bulan ni.

Alhamdulillah, save duit beli susu formula. hihihi.
Yes, setiap anak itu dijanjikan rezeki, mak ayah takyah la takut. Yakin dengan rezeki allah.

Dah sebelas bulan..and i'm certainly sure that Irfan dapat yg terbaik dari my own milk. And for sesiapa yg ragu2 lagi, what i can say is 'Percayalah..susu anda memang selayaknya and yg terbaik utk bayi anda'.


Tido bwh ketiak mama! Sooo anak mak

Menyusukan cikintot tu buat kitorang close. Eventho masa dia and mama dia ni sgt limited, tapi apa2 hal pun mesti nak mama. So mmg org lain takleh pinjam dia lah..hahaha.. mintak2 lah relationship ni kekal sampai mati. Amin.
Motif? i hope that he and maybe his sibling nanti will rapat with us (parents). cos i tak rapat ngn sapa2 i rasa..hukhukhuk desperately nk..

Being a mom who fully breastfeed her son mmg mendidik saya menjadi "IBU". Berkorban apa jugak. Tanam dlm diri sifat sabar. I've to tolak tepi soal tidur lena (hobi sejak azali). I've to pump every 3-4 hours utk cukupkan bekalan irfan. Challenge? tak payah cakap lah..name it.. crack nipple? tertinggal pam at home while you at work? susu tertumpah right after berlama2 pam? blackouts, fridge teroff when you're away and all your frozen stock (yg actually tak berapa nk ada) semua rosak! macam2 lagi..
Semua ni tanpa disangka dapat jugak diharungi. Bila pikir2 balik.. kuat jugak aku ni..(pat on my own shoulder..syabas intan!).

I have to thank jemil for his encouragement,and tanpa putus asa, siang malam melayan drama swasta bini dia wat..hiii i love you abang. Sangaaaattt.

What i realised is, utk berjaya breastfeed baby from the beginning. Memang kena gali ilmu pasal breastfeeding ni. Kena berkawan dengan org2 yg breastfeed anak2 diorang. Jangan malu bertanya. i' sure ibu2 yg menyusukn anak ni mmg kalau boleh mmg nk tolong ibu2 lain. Tapi tula, like me yg bukan PC apatah lagi LC ni, mmg mulut berat sikit. Kalau org tanya, i can always tolong. Nk suh cerita dari A-Z pun i'm willing to do. Tapi setakat ni ada la sorg je yg berjaya. hihihi. Nothing la nak malu2 pasal boobs ni.. Nak bagi anak makan kot.. bukan suh tayang kat org punnn..ehh tetiba emosional plak den ni.. Kena sabar and expect kesukaran yg bakal kita tempuh..kan dh kawan ngn sama geng menyusu so mesti dh leh tau cabaran2 penyusuan ni kan.. Trust me, bukan semuanya indah. Sometimes you'll feel very down. Rasa sgt2 letih. What you can do is peluk laah budak kecik tu..dia lahhh pengubat segala rasa sedih. Dia lah kekuatan kita sebenarnya. Jangan putus berharap dengan rezeki allah. Kita berusaha dan selebihnya tawakal.

*All of the above ditujukan kepada sesiapa yg memerlukannya... as peringatan utk diri sendiri. yg selalu down tak pasal2 ni.

2 comments:

  1. intan, tu la kan..kalau cakap pasal bf ni, smpai bila pun x habis kan...pengalaman menyusukan tu x dpt di gambar kan dgn kata2..hanya org yg melalui sahaja yg faham. penat lelah semua hilang bila tgk anak tersenyum puas minum susu kita kan...:)

    ReplyDelete
  2. betul..yg melaluinya je yg tahu..
    congrats sbb bakal dpt 'PHD' ahad ni hihihihi!
    and happy birthday in advance.

    ReplyDelete

Cari cari