Click Click

Wednesday, October 26, 2011

Irfan Ahmad 11 Months!

Encik ahmad is his latest nickname yg pakngah bagi..hihi sampai abg aidil and ammar pun duk panggil encik ahmad jugak.
..it's okay. ahmad bermaksud yang terpuji. heee..

Encik ahmad..eh silap.. irfan ahmad belum bleh jalan lagi. boleh jalan tapi kalau ada tempat utk berpaut.tiba2 rajin lak merangkak. Sebelum ni irfan just creeping around the house (tolong lap lantai). Tapi tgk lantai jugak lah.. kalau agak keras dia malas jugak nk merangkak..takut pedih lutut kot..

Gigi still 8 btg. Tapi tgk macam gusi belah dlm tu cam nk kuar gigi kot. Irfan pun duk masukkan jari and gigit guna gusi dalam tu.

Semua benda pun nk masuk mulut sikintot ni. Remote pun nk gigit. Mama and abah takyah cakap la..mmg mangsa utama.

Berapa tah berat irfan sekarang..penimbang ada je kat umah tu, tp asyik tangguh2.. rasanya dh kene bli diapers size XL la..L cam sempit je. Kalau mama pakaikan cloth diapers pun dh tak butang2 dh. hihi..

during chikshan's wedding @ Btg Kali

Gigit sudu pulakkk...
Memunggah adalah hobi dia.

suka main wayar jugak..
this little boy tiap2 mlm wat mama stress sbb susah betul nk bagi tido. asyik nak main je. Kalaupun berjaya tidokan dia kang tgh2 malam dia bangun balik. and again...main. Dia main la sorg2 even dlm gelap sekalipun. Tapi pagi2 bila mama celik je mata mmg cair la tgk dia senyum...cair okay.. Dia punya senyum lebar aduh...mmmg rasa nk peluk cium.

Dia tak cranky even tak tido lebih 12 jam. dia duk main la apa yg ada. Habis rak buku dia punggah dia g punggah drawer cd pulak. Dah bosan2 kang dia dtg balik kat mama and abah korek2 mata or paling ganas cakar muka suh mangunnn..(sampai terkupas kulit abah cakap).

Irfan..irfan.. mama and abah loves you!

**ada org jealous nama dia kurang disebut diblog ni.. asyik entry pasal irfan je katanya..hahahhahahaha

Sunday, October 23, 2011

Kawan2 Irfan..

actually diorg ni anak kepada BFF abah irfan or anak2 kawan mama...heeee
yang lain2 tu cousins irfan.

ni anak uncle syahir. BFF abah.


MUHAMMAD AQIL HADIF
 ni anak uncle tristan. BFF abah jugak.


AISYA SOFEA ZAHRA
 ni kak aisyah izzati, anak oficemate mama. dia suka panggil irfan as iffaaannn..

comelkan dia ni...
ramai lagi anak2 kawan mama, tapi mama takde gambar diorg..most of anak2 kawan2 mama semua girl..hihii.. irfan hero!
                        
ni dania. cousin irfan yg paling muda..

nur aisyah dania irdina..panjang tak??
abg aidil and abg ammar pun kwan irfan jugak..

yg besar: abg aidil, yg kecik: abg ammar

ni kakak arissa. cousin irfan jugak.


By the way, most of all best friend irfan are abah and mama.. (mama dgn rasminya istihar sendiri..hihiihi)

watching football with abah

and of cause...
*

*

*

MAMA!

eh... gambar mama takde???

Friday, October 21, 2011

Jom Join - Twins of Faith: Knowledge and Action


24th & 25th December 2011,
Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya

Click here dear friends!

Program and tajuk2 yg menarik.

Antaranya,

Lectures from speakers around the world.
Pameran2 dan workshops.
Bazaar.
Kids zone and mothers room.

Ustaz Zaharudin and Ustaz Mazlee Malek antara speakers yg dijemput.

Sekarang ticket berharga RM100 for adults and RM50 utk anak2 yg berumur 6-12 tahun.

NOTE: If you buy 5 tickets or more, the total order will be discounted by 10%.
Maybe by Disember harga tiket makin naik kot. So kene cepat2 register and enjoy early birds discount.

Insyaallah kalau ada rezeki teringin nk pegi.

Mercy Mission Malaysia brings you the largest Islamic event of its kind in Malaysia!

Breastfeeding Journey

Another 1 more month Irfan Ahmad will turn 1 year. Alhamdulillah.
Hampir dengan target menyusukan dia selama setahun. Selebihnya saya serahkan pada Allah,selagi ada rezeke Irfan, i'll breastfeed him selama yg dia mahu. (Set new target: Setahun setengah pulak..heee)


Mata yg selalu mama rindu!

Terkesan (ecewaahhh) dengan entry Bangkitlah! kak farah. Semangat jadi berkobar2 balik. Yela semua benda yg kita buat sebenarnya bukan mudah.
Baca entry yg ni pun sama, semua org ada cabaranya sendiri. Bila baca ni i'll feel better and bersemangat balik. Tak la rasa 'aku sorang je ke yg ada problem mcm ni'.

Well.. as a summary,my breastfeeding journey mmg mencabar. Tapi alhamdulillah, berjaya jugak saya and breastfeeding partner saya tempuhi utk sebelas bulan ni.

Alhamdulillah, save duit beli susu formula. hihihi.
Yes, setiap anak itu dijanjikan rezeki, mak ayah takyah la takut. Yakin dengan rezeki allah.

Dah sebelas bulan..and i'm certainly sure that Irfan dapat yg terbaik dari my own milk. And for sesiapa yg ragu2 lagi, what i can say is 'Percayalah..susu anda memang selayaknya and yg terbaik utk bayi anda'.


Tido bwh ketiak mama! Sooo anak mak

Menyusukan cikintot tu buat kitorang close. Eventho masa dia and mama dia ni sgt limited, tapi apa2 hal pun mesti nak mama. So mmg org lain takleh pinjam dia lah..hahaha.. mintak2 lah relationship ni kekal sampai mati. Amin.
Motif? i hope that he and maybe his sibling nanti will rapat with us (parents). cos i tak rapat ngn sapa2 i rasa..hukhukhuk desperately nk..

Being a mom who fully breastfeed her son mmg mendidik saya menjadi "IBU". Berkorban apa jugak. Tanam dlm diri sifat sabar. I've to tolak tepi soal tidur lena (hobi sejak azali). I've to pump every 3-4 hours utk cukupkan bekalan irfan. Challenge? tak payah cakap lah..name it.. crack nipple? tertinggal pam at home while you at work? susu tertumpah right after berlama2 pam? blackouts, fridge teroff when you're away and all your frozen stock (yg actually tak berapa nk ada) semua rosak! macam2 lagi..
Semua ni tanpa disangka dapat jugak diharungi. Bila pikir2 balik.. kuat jugak aku ni..(pat on my own shoulder..syabas intan!).

I have to thank jemil for his encouragement,and tanpa putus asa, siang malam melayan drama swasta bini dia wat..hiii i love you abang. Sangaaaattt.

What i realised is, utk berjaya breastfeed baby from the beginning. Memang kena gali ilmu pasal breastfeeding ni. Kena berkawan dengan org2 yg breastfeed anak2 diorang. Jangan malu bertanya. i' sure ibu2 yg menyusukn anak ni mmg kalau boleh mmg nk tolong ibu2 lain. Tapi tula, like me yg bukan PC apatah lagi LC ni, mmg mulut berat sikit. Kalau org tanya, i can always tolong. Nk suh cerita dari A-Z pun i'm willing to do. Tapi setakat ni ada la sorg je yg berjaya. hihihi. Nothing la nak malu2 pasal boobs ni.. Nak bagi anak makan kot.. bukan suh tayang kat org punnn..ehh tetiba emosional plak den ni.. Kena sabar and expect kesukaran yg bakal kita tempuh..kan dh kawan ngn sama geng menyusu so mesti dh leh tau cabaran2 penyusuan ni kan.. Trust me, bukan semuanya indah. Sometimes you'll feel very down. Rasa sgt2 letih. What you can do is peluk laah budak kecik tu..dia lahhh pengubat segala rasa sedih. Dia lah kekuatan kita sebenarnya. Jangan putus berharap dengan rezeki allah. Kita berusaha dan selebihnya tawakal.

*All of the above ditujukan kepada sesiapa yg memerlukannya... as peringatan utk diri sendiri. yg selalu down tak pasal2 ni.

Saturday, October 1, 2011

Preparing food for baby - Career Momma / Menyediakan makanan bayi - Ibu Bekerjaya

Tajuk dasyat sungguh...hhihi

I'm sure semua mak2 nk berikan yg terbaik utk anak2 kan.
As for me, setiap yg masuk dalam perut irfan mmg kena monitor.
Yela..dia kecik lagi. Dia tak tau pun apa yg kita suap kat dia.
Boleh buat dia sakit perut ke apa ke. So org besar cam kita la yg kena pantau semua ni.

Irfan fully breastmilk sejak lahir. And sejak lahir jugak alhamdulillah tak ada masalah kembung ke apa ke yg berkaitan dengan perut. So, bila dia nk menginjak ke 6 bulan. I'm the most busy person yg google sana sini cari info pasal pemakanan pulak.

Masa mula2 start bagi try solid food, i'd try to give him bubur nasi yg sgt2 halus (blended halus) plus ebm. Then try bagi puree pulak. Macam2 puree.
Kena ikut 4 days rule. So that kita boleh pantau apa yg sesuai and apa yg tak sesuai utk anak.

When he reach 7 months i try campur ikan bilis dalam bubur nasi dia. So far dia okay dgn makanan2 dia. Tak jumpa lagi dia allergic apa2.

Garam and gula a big NO selagi dia belum 1 year okay.
Tapi ada gak time mama irfan ni duk suap cake la apa ke benda lain yg manis kat irfan. Tapiiiii..kuantitinya sgt sikit okay..bukannya bagi sampai irfan kenyang. Mama sgt2 sayangkn irfan. Mama nk jaga perut irfan, usus irfan, renal irfan..semua la yg berkaitan ngn irfan.

Sape yg sampai hati biar baby telan air liur tgk kita makan sedap2... tapi takpe..irfan bleh rasa semua tu bila irfan nenen. hihihi

dh byk sgt melalut.. back to the story,

As a working mama, i've to find the easiest way to prepare the food and at the same time sihat utk dia.

Hasil google'an and baca sana sini i'll jot down here. Kot2 ada org lain men'google' tajuk di atas. hihi

To prepare bubur nasi.

Lepas cuci beras, sangaikan (goreng dlm pan tanpa minyak) sampai kering. Then blend sampai jadi cam tepung.

Simpan dlm bekas kedap udara. Bila nk masak can just letak 1-2 spoons of the powder and reneh dlm pot. bila dh hancur begini, nk rebus pun dah tak ambil masa yg lama. (Jimat masa)

If baby dh ada gigi and tak suka cair2 ni you can blend it sekejap saja tanpa perlu jadi tepung sgt. biar ada biji2 nasi gitu. so bila dh jadi bubur it has texture sikit.

Fruit and vegetable puree.

Utk buah cam apple, sweet potato, carrot and yg sewaktu dengannya, you have to steam or rebus dulu before blend.

For a working mama like me (again..) yg selalu terkocoh2 nk bersiap pepagi buta. I'll prepare rice and the puree once a week or bila ada masa lapang.

The puree tu bila dh blend i'll froze it in the freezer.


container yg ada penutup utk frozenkn puree

Frozen puree

Transfer to small container and place it back in the freezer

pastikan bertutup ye. so takde la bau ikan or sotong ke.
Frozen puree i tak buat byk, sikit2 je. Utk kegunaan seminggu dua sahaja. Tak pernah lagi simpan frozen puree lama2 dlm freezer. If i'm not mistaken, it only last for a month only.

So,(so lagi...) bila pagi2 nk prepare food for him, what i did is:

1. rebus beras dlm pot dengan air yg banyak.
2. pergi solat subuh dulu
3. bila beras tadi dh bertukar jadi bubur nasi and air dalam pot dh jadi sikit. Masukkan kiub2 frozen puree.

Frozen Puree carrot + puree brocolli dlm bubur nasi

4. kacau sampai sebati.kalau nk tambah ayam/ikan bilis ke boleh la.
5. siap.
6. transfer dalam flusk/thermos.

Bubur yg dah siap : dalam thermos

7.pack dlm lunch bag anak2 anda.
8. pergi mandi cepat and siap utk ke pejabat..hihi



Bekalan utk buah hati
Hari2 bangun at 0530am. Terus buat benda yg dh jadi routine. Lepas hantar irfan  to nursery. Mama sambung tidur dgn lena dlm kereta. Hihi

** Allah jadikan anak sebagai amanah.

Cari cari