Click Click

Saturday, October 1, 2011

Preparing food for baby - Career Momma / Menyediakan makanan bayi - Ibu Bekerjaya

Tajuk dasyat sungguh...hhihi

I'm sure semua mak2 nk berikan yg terbaik utk anak2 kan.
As for me, setiap yg masuk dalam perut irfan mmg kena monitor.
Yela..dia kecik lagi. Dia tak tau pun apa yg kita suap kat dia.
Boleh buat dia sakit perut ke apa ke. So org besar cam kita la yg kena pantau semua ni.

Irfan fully breastmilk sejak lahir. And sejak lahir jugak alhamdulillah tak ada masalah kembung ke apa ke yg berkaitan dengan perut. So, bila dia nk menginjak ke 6 bulan. I'm the most busy person yg google sana sini cari info pasal pemakanan pulak.

Masa mula2 start bagi try solid food, i'd try to give him bubur nasi yg sgt2 halus (blended halus) plus ebm. Then try bagi puree pulak. Macam2 puree.
Kena ikut 4 days rule. So that kita boleh pantau apa yg sesuai and apa yg tak sesuai utk anak.

When he reach 7 months i try campur ikan bilis dalam bubur nasi dia. So far dia okay dgn makanan2 dia. Tak jumpa lagi dia allergic apa2.

Garam and gula a big NO selagi dia belum 1 year okay.
Tapi ada gak time mama irfan ni duk suap cake la apa ke benda lain yg manis kat irfan. Tapiiiii..kuantitinya sgt sikit okay..bukannya bagi sampai irfan kenyang. Mama sgt2 sayangkn irfan. Mama nk jaga perut irfan, usus irfan, renal irfan..semua la yg berkaitan ngn irfan.

Sape yg sampai hati biar baby telan air liur tgk kita makan sedap2... tapi takpe..irfan bleh rasa semua tu bila irfan nenen. hihihi

dh byk sgt melalut.. back to the story,

As a working mama, i've to find the easiest way to prepare the food and at the same time sihat utk dia.

Hasil google'an and baca sana sini i'll jot down here. Kot2 ada org lain men'google' tajuk di atas. hihi

To prepare bubur nasi.

Lepas cuci beras, sangaikan (goreng dlm pan tanpa minyak) sampai kering. Then blend sampai jadi cam tepung.

Simpan dlm bekas kedap udara. Bila nk masak can just letak 1-2 spoons of the powder and reneh dlm pot. bila dh hancur begini, nk rebus pun dah tak ambil masa yg lama. (Jimat masa)

If baby dh ada gigi and tak suka cair2 ni you can blend it sekejap saja tanpa perlu jadi tepung sgt. biar ada biji2 nasi gitu. so bila dh jadi bubur it has texture sikit.

Fruit and vegetable puree.

Utk buah cam apple, sweet potato, carrot and yg sewaktu dengannya, you have to steam or rebus dulu before blend.

For a working mama like me (again..) yg selalu terkocoh2 nk bersiap pepagi buta. I'll prepare rice and the puree once a week or bila ada masa lapang.

The puree tu bila dh blend i'll froze it in the freezer.


container yg ada penutup utk frozenkn puree

Frozen puree

Transfer to small container and place it back in the freezer

pastikan bertutup ye. so takde la bau ikan or sotong ke.
Frozen puree i tak buat byk, sikit2 je. Utk kegunaan seminggu dua sahaja. Tak pernah lagi simpan frozen puree lama2 dlm freezer. If i'm not mistaken, it only last for a month only.

So,(so lagi...) bila pagi2 nk prepare food for him, what i did is:

1. rebus beras dlm pot dengan air yg banyak.
2. pergi solat subuh dulu
3. bila beras tadi dh bertukar jadi bubur nasi and air dalam pot dh jadi sikit. Masukkan kiub2 frozen puree.

Frozen Puree carrot + puree brocolli dlm bubur nasi

4. kacau sampai sebati.kalau nk tambah ayam/ikan bilis ke boleh la.
5. siap.
6. transfer dalam flusk/thermos.

Bubur yg dah siap : dalam thermos

7.pack dlm lunch bag anak2 anda.
8. pergi mandi cepat and siap utk ke pejabat..hihi



Bekalan utk buah hati
Hari2 bangun at 0530am. Terus buat benda yg dh jadi routine. Lepas hantar irfan  to nursery. Mama sambung tidur dgn lena dlm kereta. Hihi

** Allah jadikan anak sebagai amanah.

No comments:

Post a Comment

Cari cari