Click Click

Friday, June 10, 2011

SHICHIDA Methods

Below is just the summary. For more you can google yourself.

It is proven as teaching method to create well balanced child with abilities and creativity using the whole brain efficiently.1


  • Puji, nasihat, pujuk anak ketika anak2 hendak tidur atau tidur2 ayam. Seikhlas mungkin katakan pada mereka yg kita sayangkannya sepenuh hati.
  • Flash cards -  sbb bila kita bermain flash card dengan menunjukkn secara laju (selaju flash..hahahha) otak kanan anak2 akan berkerja keras utk menangkap apa yg kita tunjukkan padanya itu.
  • Gerakkan tangan. Cth: Ajar anak2 bermain dgn tanah liat, water colour (buat hand or foot print), drawing, gunting2 kertas,origami..dll (dll=dan lain lain atau sebenarnya dblystt=dan byk lagi yg saya tak tahu..hahahha)  
Rasanya pasni nk ajar irfan mkn guna chopstik lah.... terkial kial menggunakan chopstik akan buat dia lebih fokus. wuhooo. Actually secara tidak sedar, saya selalu je guna cara ni utk menenteramkn kids yg tak duk diam. Kalau tgk bebudak tu dh cam terlari sana sini kat tempat yg tak sepatutnya, saya selalu cari je kertas apa yg ada, and bagi pen kat sorg satu suh diorg lukis. Lukis lah apa yg depa suka. Then puji la....ckp 'cantiknya cat...'walaupun tetiba budak tu ckp 'ini bukan cat la auntie,i'm drawing a dinasaur..' huhuhu lalu auntie pun berlalu tanpa kata..........................
  • Bina daya imiginasi anak2 anda. Dengan cara bercerita and let them sambung the story..mmg confirm akan merapu punya but it will help them to be more creative. Teringat satu kisah dlm Macam Macam Aznil season yg dulu2. Lebih kurang begini ceritanya ye,
Aznil : Hari raya selalu awk buat kuih apa?
Budakkecikcomel:(Diam lama....) kueytiaw...
Satu studio gelak
Aznil : Macam mana nk buat kueytiaw tu?
Budakkecikcomel:Memula masuk tantan (santan).... (Den dah gelak cm nk terburai perut dh time ni) masuk gula... masukkkkkk... (diam lagi..aznil setia menanti jawapan..) masuk ikan...
Satu studio gelak lagi...aku yg kat rumah pun bleh tegelak sorg2 okay...


  • Main teka teka. you can just put his favorite toy in a box, biar dia goncang or cium or rasa from the outside of the box, gift some clue like 'soft', 'green colour' then just let him guess. It'll be so much fun for lil kids tau. (Even org akan nmpak cam tah apa apa la game mak dia ajak main ni...) This can build their sixth sense tau.
  • Yang ni mesti semua org tau rasanya.... Dont say dont to kids, Jangan pada bebudak ni cam sama maksud dengan 'buat la lagi mak suka ko wat camtu' okay. 
Instead of aku selalu ckp 'Irfan, JANGAN hisap punchcard mama!' i can change to 'Irfan, punchcard mama tu dirty lah..'(sambil tangan pantas merebut punchcard yg hampir menjengah bibir mungil itu...hahhahahahhaha)

  • Jangan menengking suami eh silap..anak anda ketika marah. Kalau dh tertengking or terkasar, cuba try the 1st step. huhuhu.. tp ingat.. kene wat dengan ikhlas dan sepenuh hati.
Dalam islam sendiri menggalakkan ibubapa bercakap dengan anak ketika anak mahu tidur. Berdoa lah wahai ibu, kerana doa seorg ibu keatas anaknya insyaallah termakbul.

1 source:shichidamethod.com
the whole article i got from someone who email me last year.tak tertulis plak mana sumbernya.but i found it very useful for a first time mama like me.

4 comments:

  1. very informative!! tq for the info

    kids now are very clever..alya br 1y2m dh pandai ajuk perbuatan or percakapan mama dia..huhu..anak..anak..

    ReplyDelete
  2. tq..sharing is caring kan noen..hihi

    betul..budak2 sekarang cepat belajar.

    ReplyDelete
  3. nice N3 intan..nice ur blog & happy blogging :)

    ReplyDelete
  4. tq for visiting kakyong liza.

    ReplyDelete

Cari cari