Click Click

Wednesday, June 8, 2011

Breastfeeding Challenge

Ada org penah reply kat comment box kat KIM masa ada sorg mama post about this issue (cabaran dan halangan) mcmni  'takdak cabaran..alhamdulillah'.

I was like...wahhhhhh...alhamdulillah. Gud for you.

My challenge :

Stress. Stress ngn diri sendiri ok. selalu rasa diri ni sgt kerdil. Not a good wife. not a good mom. so..bila pam susu and susu kurang terus bertambah2 rasa cm..oh aku bukan ibu yg baik... i think this is the most chalenging part lah.

Cabaran mengepam di pejabat,so far alhamdulillah takde. I have few friends yg menyusukan anak, so tak la rasa ganjil ke apa.My work here sgt flexible. If ada patient, i will be a bit busy,but still can find time to pump. Selalu set dlm kepala,kene pump jugak2.  Kalau ada problem pun kawan2 selalu tolong. Contoh : Bila tertinggal pump or bottle. huhuhuhu.. dh 2 kali terjadi.

Org sekeliling. Sometime yes. But most of the time are okay. My mom pun cm menyokong. Memula dulu dia cm pelik gak sbb tak bagi baby air masak. MIL pun tak pernah lak comment apa2. Maybe sbb DH dh selalu cerita pasal kebaikan menyusukan anak ni. Selain tu..i ignore je. hahahha

Malas. Actually bukan malas tau. Its more to sbb terlalu letih, yela suma org tahu kan menyusukan anak/mengepam ni kan burn calories, so mmg kalau tak jaga pemakanan and minum a lot of water mmg terasa la badan cm lembik je. Then bila ianya terjadi maka kemalasan lah yg melanda.

How to overcome all of the above.


Cari sbb kenapa stress. Settle satu satu masalah yg melanda. If asyik fikir je masalah tu pun tak guna jugak. So i have to cepat2 find ways to settle the problem. I wish allah will always guide me to be a better person. Janganlah biarkan aku sendiri,because i'm sure i will lost.

I really need support from DH. For me, org lain tak support pun takpe. adaakukesah???  I need him to make me happy and tenang2 je menjalani hari2 yg havoc tak tentu pasal. I already set my mind if i'm happy hormone happy tu akan suruh my body work to supply more. huhuhuhu..

I dont have hundreds packets of EBM, if pump and dpt lebih then i'll froze it jadi stock. If not mmg cukup2 je bekal for Irfan pegi school. But alhamdulillah, 6 months dh lepas. So, for other mommy yg risau stock tak cukup, do not worry. Just dont give up. Just DF your precious baby and pump when at office. I have to believe in myself that i can do it. I'll do the best for my son.

Okay. I wrote this entry actually to inspire and motivate myself. peace yaw!

kes susu tertumpah hampir 2oz subuh sepiiee tadi. mood down.

2 comments:

  1. my personal opinion..no challenges in bf doesn't make sense.semua org ad challenges tersendiri but tahap cabaran dan cara handle cabaran berbeza..how we adapt the challenges are differ each other..some are ok but some are not.

    and as for me,environment kerja yang all are men except me is sgt2 mencabar, with no room for pumping,hanya ruang solat yg dicover oleh kabinet. but i made it!!!lg syok i pump kat my cubicle jer..then xanggap pun itu 1cabaran..hehe..siap simpan susu kat fridge office lg :)..

    alhamdulillah i have no prob with milk supply, enough for my girl.every pumping session, berbeza hasilnya and i never stressed with the amount i got.syukur dengan apa yang dpt hr tu..dgn itu kita xakan stress and insyaallh bila hati senang, prod susu akan meningkat.

    HAPPY BREASTFEEDING intan :)

    ReplyDelete
  2. tq noen..
    kadang2 stress tu yg jadi penyumbang production merudum kan..
    jenuh muhasabah diri,byk mana pun dpt tu dh rezeki anak..tp tu la..kadang2 asyik duk risau takut susu tak cukup..

    ReplyDelete

Cari cari