Click Click

Friday, June 24, 2011

Breastfeeding Campaign

Semua poster2 ni snap masa duk kat dlm nursing room K.K Selayang.


You can do it Momma!

Benefit of Breastfeeding 

Dad can help mommy with house chores :)

Vote for Momma's Milk!


Satu satunya anak susuan (buat masa ini) hihihihi..

His smile melt my heart!


Thursday, June 23, 2011

Bilamana Hunny Bunny Mama Demam

OOoh..bilamana tu macam dikala eh?
Tula dulu masa amik kursus bahasa melayu malas.

Sepanjang kehidupan Tuan haji Irfan Ahmad selama 6 bulan yg lepas dia tak pernah demam. Maksudnya suhu badan dia sentiasa normal. Tanggal 18 June 2011,lebih kurang pukul 6.30 ptg, suhu badannnya meningkat tiba2. Letakkan dia atas riba pun boleh rasa haba panas pada peha.

hahahaha.Serius sungguh ayat diatas.

Yes. Irfan demam for the 1st time. Milestone jugak ni.
Mama and abah gigih bawak irfan pegi klinik pteang tu jugak. At the same time abah pun nk g klinik utk check mata dia yg mmg kene conjunctivitis.
Doctor masukkan ubat bontot kat irfan sbb masa doctor check temperature dia dh 38 degree celcius masa tu.
Balik umah dlm lepas magrib tu panas dia dh kurang. Dah active cam biasa.

The next day, Irfan dh okay. Jemil pulakkkkkkkk demam. Siap gigil2 lagi.
So isnin and selasa dia dapat MC.

Rabu, 22 Jun 2011
Irfan demam balik. Dalam kul 12 tghari ibu nursery irfan sms ckp irfan demam.
Mama instructed diorg bagi irfan ubat demam and lap2 badan irfan dulu (to bring down body temperature) sementara mama and abah nk balik bawak g klinik.
Around pukul 2 ptg, nursery call lagi cakap irfan muntah. Panik.
Nak balik dh la tak boleh sbb abah baru keje(selepas MC 2 hari), so boss-yang-tak-ada-hati-perut-tu dia tak bagi balik awal. Sedih kan? balik je kul 5 suku tu, terus pecut amik irfan at nursery and bawak g klinik. Kat klinik pun irfan muntah jugak. Doctor cakap dh dehydrated dh anak mama ni. Sian dia.
Balik rumah, bagi dia ubat muntah then lepas 15 minit bagi dia rehydration salt yg doctor prescribed tu then bagi dia nenen sampai dia tertido sampai pagi (mama pun tido sampai pagi). Masa tgh sedih2 kat opis (sbb takleh balik awal) tadi tu mmg dh decide nk cuti arini utk jaga irfan kat rumah.

Alhamdulillah. Since bangun pagi tadi (pagi ke lagi kalu kul 11??) dia dh tak demam. Eh...baru perasan semalam tak bagi pun dia mkn ubat demam.

Hunny Bunny Mama dh baik demam!
Menjaga si kecik ni di rumah mmg best. But i think i'm born as not as stay at home mom. Duduk berdua ngn pak haji yg active ni mmg havoc. Sempat kemas2 rumah sikit je.. tak sempat nk masak..terpaksa order Dominos pizza (alasan).

To be at home with this little guy is priceless. Bahagia.
Bila ada masa yg banyak utk belek2 si kecik ni baru perasan sesuatu...gigi atasnya dh nk keluar...besar pulak tu...patut la dia suka masukkan suma benda dlm mulut!

Okay. Sekian.

** baby tumbuh gigi mmg demam eh?


Wednesday, June 22, 2011

Kisah Klasik Untuk Masa Depan

Disclaimer: Entry ini mmg entry syok sendiri.

22 Jun 2007 : It was about 4 tahun yg lepas...

I was a part time clerk here at that time. Yes here, the same company but now working in different department.

Work as a part time clerk for 2 months,during my uni semester break.I gained experiences and knowledge here. Tak sangka, bertemu jodoh juga di sini. Hihihi.. Malu..

Masih ingat, hari itu hari jumaat.
I received the 1st email from him.

Comel sungguh menangis mcmtu

Oohh.. i want an increment..
Email yg terkandung muka baby yg super comel of course la hati wanitaku ini cair...huhu

I replied..
Mmg cute pun..so mmg terbukti perempuan sepertiku mudah terpikat bila pancing ngn mende2 cute nih..hihi
Bermula la perkenalan 2 hati ni..hihi
Sbnarnya, dh tau yg dia nk kenal ngn kiteww dr officemate. Dia email and risik2 dari officemate kitewww..huhuhu.. siap nk blanja officemate kiteww nugget lagik...apakah? Nugget jewww?
Byk la momentmoment manis time tu. Bahagianya tuhan je yg tau. Tulis suma kat sini kang suma org muntah hijau pulak.

Saya terus jatuh cinta dengan dia..tak percaya? Tanya dia..hahahahha
Cepat sungguh saya buat keputusan.
Tak percaya..saya pun masih tak percaya..hahahha

Selepas 2 tahun (yela..dh habis belajar dan dh bekerja) terus plan untuk kahwin.
Tak sangka.....
Tak sangka..... Lelaki itu yg saya pilih menjadi suami.
Is he the right one? The answer is yes.
Kami masih lagi dalam proses mengenali hati dan budi. Seriously, mmg masih.
Everything that had happen to us semua pun macam cepat aje...

Graduated dari uni terus cari kerja di sini semula.
Alasan : Nak dekat dengan dia.

Oho..gambar lama

zaman bercinta..cincin pun nk kena serupa

Naik monorel berdua
Byk jugak pahit manis yg kami dh lalui bersama. Akan dtg tak tahu lagi macam mana.
Harapnya dipermudahkan perjalanan kehidupan kami.
Biar indah2 belaka.

Moment : Dirisik+Ditunangkn 27/01/2009
 Darah Manis Mencari Rumah - Rumah inilah syurga kami sekarang (walaupun sewa..hihi)

Ingat comel eh wat muka cmtu? hahaha
30 Jan 2010
Dinikahkan ayah dengan jejaka pujaan hati..hahhaha..
Kahwin jugak kita ye.. hihi

Baru 2 bulan menjadi isterinya
 Sekarang kami dah bertiga. Lebih bahagia. Semoga lebih bahagia.

Karang this entri awal2 sbb mmg tgh dlm mood 'terkenang zaman bercinta'.
Lagi satu sbb takut idea lari bila tiba masanya.
Atleast apa yg ada dlm hati dh tercoret disini.
Khas utk si Dia saya..

Ini Dia : 4 tahun sudah dia bersama saya.

Selain keluarga kandung, dia lah segalanya.
Kawan baik yg setia mendengar segala keluh kesah saya.
Kawan berbahas (read as bertekak..hahaha) saat isu politik yg diutarakan.
Pembantu terhebat saya ketika dirumah.Kala masa tangan tak cukup dua dan 24jam sehari tak cukup buat saya.
Bapa kepada anak saya. (akan dtg..anak anak..hihi)
Teman sehidup semati saya.


Untuk bekas kekasih saya yang kini bergelar suami saya.
Happy anniversary.
Terima kasih kerana menjadi segala2nya utk saya.
Terima kasih kerana sudi menerima saya seadanya.
Menerima kelemahan and keburukan saya.

4 tahun yang sungguh bererti....sungguh!

**entri ni byk sgt hihihi huhuhuh hhaahahhaha..bukan tak serious..tp saya mmg begitu kalau bcakap tentang cinta :)**

Friday, June 17, 2011

Cemerlang + Gemilang + Terbilang = Perfect

Ada ke org yg perfect atas muka bumi ni?

Dh takyah ckp pasal org. Nilai diri sendiri dulu.
Saya tak perfect. Lobang sana sini.

Tadi pagi ada department meeting.
Nk tulis pasal meeting tadi...malaslah.
Biasa biasa je.

Bos ada ckp pasal cemerlang tadi. Excellent.
Sama je apa yg bos ckp dengan apa yg abg ipar i yg sulung ckp (sbb dia pun bos jugak..hihi)
Excellent or cemerlang ni bkn setakat kita dpt completekan satu satu task tu, tapi more mcm kita sanggup buat more than satu satu task yg dh diamanahkan pada kita.
Pendek kata : Terlebih rajin lah.
Betullah kan? Org itu akan dilabelkan sebagai cemerlang sekiranya dia sentiasa creative, innovative, supportive, positive, dan segala mcm ..tive lagi (dblystt) dalam membuat apa juga perkara.
Satu ..tive lagi bos kata kene TAKADA kalau nk cemerlang is tak leh calculative. hihihi

So kesimpulan pada cerita di atas, saya simpul tak berapa matikan yg saya masih belum cemerlang. Jauh lagi lah perfect tu kan.....?

Strategic plan.....wahhh..strategic lah sgt.. :P
I've to plan my work.
Kene kembalikan mood semangat bekerja mcm dulu2..
Kalau ada masa terluang, belajar..bukan buang masa mcm sekarang (dh lama kerja,dh tepu agaknya..)
House chores pun kena plan jugak. Mesti. Rasanya bila tak plan mmg akan jadi cm huruharare sikit.
Ala ala bila tak plan ni cm mmg plan jadi huruhara lah senang citer.Apaakucakapni?




Huru Hara kan? Mari berubah. Menjadi lebih baik bermula dari saat ini.

Tadi, baca kt blog ana.
Lebih kurang begini ayatnya.

"work efficiently during office hours and leave on time. Give the required time for family,friends and your loved ones and get proper rest."

Entri ni utk bagi semangat kat diri sendiri. Motivasi hari jumaat ku panggil. Hihi

Monday, June 13, 2011

Apa yang saya belajar hari ini

1. Kalau suka, puji. Tak suka, diam.(ini sunnah Nabi Muhammad SAW yang di riwayatkan dari isteri baginda)1

2. Hargai org disekeliling kita.

3. Sabar itu cantik.2

4. Realiti. Hidup mmg tak selalunya indah..juga,duka bukan untuk selamanya.

5. Hari hari perlu berusaha untuk jadi lebih baik. Perlu.

Okay, 5 je..Teheeeee

source:
1 keretamayat
2 mawarnafastari  

Friday, June 10, 2011

SHICHIDA Methods

Below is just the summary. For more you can google yourself.

It is proven as teaching method to create well balanced child with abilities and creativity using the whole brain efficiently.1


  • Puji, nasihat, pujuk anak ketika anak2 hendak tidur atau tidur2 ayam. Seikhlas mungkin katakan pada mereka yg kita sayangkannya sepenuh hati.
  • Flash cards -  sbb bila kita bermain flash card dengan menunjukkn secara laju (selaju flash..hahahha) otak kanan anak2 akan berkerja keras utk menangkap apa yg kita tunjukkan padanya itu.
  • Gerakkan tangan. Cth: Ajar anak2 bermain dgn tanah liat, water colour (buat hand or foot print), drawing, gunting2 kertas,origami..dll (dll=dan lain lain atau sebenarnya dblystt=dan byk lagi yg saya tak tahu..hahahha)  
Rasanya pasni nk ajar irfan mkn guna chopstik lah.... terkial kial menggunakan chopstik akan buat dia lebih fokus. wuhooo. Actually secara tidak sedar, saya selalu je guna cara ni utk menenteramkn kids yg tak duk diam. Kalau tgk bebudak tu dh cam terlari sana sini kat tempat yg tak sepatutnya, saya selalu cari je kertas apa yg ada, and bagi pen kat sorg satu suh diorg lukis. Lukis lah apa yg depa suka. Then puji la....ckp 'cantiknya cat...'walaupun tetiba budak tu ckp 'ini bukan cat la auntie,i'm drawing a dinasaur..' huhuhu lalu auntie pun berlalu tanpa kata..........................
  • Bina daya imiginasi anak2 anda. Dengan cara bercerita and let them sambung the story..mmg confirm akan merapu punya but it will help them to be more creative. Teringat satu kisah dlm Macam Macam Aznil season yg dulu2. Lebih kurang begini ceritanya ye,
Aznil : Hari raya selalu awk buat kuih apa?
Budakkecikcomel:(Diam lama....) kueytiaw...
Satu studio gelak
Aznil : Macam mana nk buat kueytiaw tu?
Budakkecikcomel:Memula masuk tantan (santan).... (Den dah gelak cm nk terburai perut dh time ni) masuk gula... masukkkkkk... (diam lagi..aznil setia menanti jawapan..) masuk ikan...
Satu studio gelak lagi...aku yg kat rumah pun bleh tegelak sorg2 okay...


  • Main teka teka. you can just put his favorite toy in a box, biar dia goncang or cium or rasa from the outside of the box, gift some clue like 'soft', 'green colour' then just let him guess. It'll be so much fun for lil kids tau. (Even org akan nmpak cam tah apa apa la game mak dia ajak main ni...) This can build their sixth sense tau.
  • Yang ni mesti semua org tau rasanya.... Dont say dont to kids, Jangan pada bebudak ni cam sama maksud dengan 'buat la lagi mak suka ko wat camtu' okay. 
Instead of aku selalu ckp 'Irfan, JANGAN hisap punchcard mama!' i can change to 'Irfan, punchcard mama tu dirty lah..'(sambil tangan pantas merebut punchcard yg hampir menjengah bibir mungil itu...hahhahahahhaha)

  • Jangan menengking suami eh silap..anak anda ketika marah. Kalau dh tertengking or terkasar, cuba try the 1st step. huhuhu.. tp ingat.. kene wat dengan ikhlas dan sepenuh hati.
Dalam islam sendiri menggalakkan ibubapa bercakap dengan anak ketika anak mahu tidur. Berdoa lah wahai ibu, kerana doa seorg ibu keatas anaknya insyaallah termakbul.

1 source:shichidamethod.com
the whole article i got from someone who email me last year.tak tertulis plak mana sumbernya.but i found it very useful for a first time mama like me.

Wednesday, June 8, 2011

Breastfeeding Challenge

Ada org penah reply kat comment box kat KIM masa ada sorg mama post about this issue (cabaran dan halangan) mcmni  'takdak cabaran..alhamdulillah'.

I was like...wahhhhhh...alhamdulillah. Gud for you.

My challenge :

Stress. Stress ngn diri sendiri ok. selalu rasa diri ni sgt kerdil. Not a good wife. not a good mom. so..bila pam susu and susu kurang terus bertambah2 rasa cm..oh aku bukan ibu yg baik... i think this is the most chalenging part lah.

Cabaran mengepam di pejabat,so far alhamdulillah takde. I have few friends yg menyusukan anak, so tak la rasa ganjil ke apa.My work here sgt flexible. If ada patient, i will be a bit busy,but still can find time to pump. Selalu set dlm kepala,kene pump jugak2.  Kalau ada problem pun kawan2 selalu tolong. Contoh : Bila tertinggal pump or bottle. huhuhuhu.. dh 2 kali terjadi.

Org sekeliling. Sometime yes. But most of the time are okay. My mom pun cm menyokong. Memula dulu dia cm pelik gak sbb tak bagi baby air masak. MIL pun tak pernah lak comment apa2. Maybe sbb DH dh selalu cerita pasal kebaikan menyusukan anak ni. Selain tu..i ignore je. hahahha

Malas. Actually bukan malas tau. Its more to sbb terlalu letih, yela suma org tahu kan menyusukan anak/mengepam ni kan burn calories, so mmg kalau tak jaga pemakanan and minum a lot of water mmg terasa la badan cm lembik je. Then bila ianya terjadi maka kemalasan lah yg melanda.

How to overcome all of the above.


Cari sbb kenapa stress. Settle satu satu masalah yg melanda. If asyik fikir je masalah tu pun tak guna jugak. So i have to cepat2 find ways to settle the problem. I wish allah will always guide me to be a better person. Janganlah biarkan aku sendiri,because i'm sure i will lost.

I really need support from DH. For me, org lain tak support pun takpe. adaakukesah???  I need him to make me happy and tenang2 je menjalani hari2 yg havoc tak tentu pasal. I already set my mind if i'm happy hormone happy tu akan suruh my body work to supply more. huhuhuhu..

I dont have hundreds packets of EBM, if pump and dpt lebih then i'll froze it jadi stock. If not mmg cukup2 je bekal for Irfan pegi school. But alhamdulillah, 6 months dh lepas. So, for other mommy yg risau stock tak cukup, do not worry. Just dont give up. Just DF your precious baby and pump when at office. I have to believe in myself that i can do it. I'll do the best for my son.

Okay. I wrote this entry actually to inspire and motivate myself. peace yaw!

kes susu tertumpah hampir 2oz subuh sepiiee tadi. mood down.

Cari cari