Click Click

Tuesday, May 10, 2011

Mengawal Nafsu?

Subuh tadi rancangan kt astro oasis ada bincangkan pasal mengawal nafsu.

Marah.
Syahwat.
Tamak.
..and ada lagi yg saya dh lupa bila menjelang malam...hahaha

Sangat tertarik ngn cara penyampaian ustaz tu bila dia bercerita mengenai marah.
Yelahhh...i mudah marah orgnya..so rasa cm kene je kt batang hidung sendiri,rasa cm tersimbahnya sebaldi air kemukacantikbiasabiasasahajakuini..hikhikhik

Ingat! Nafsu marah tu dtgnya dari syaitan. Sbb tu bila marah muka kite pun akan menyerupai syaitan (cuba bygkn muka sendiri bila tgh marah...mata terbeliak..muka merah..seb baik tak kuar tanduk..)

Ada satu kisah nabi (s.a.w).
Saat seorg sahabat baginda dikutuk & dihina oleh satu golongan ni and sahabatnya hanya diam menahan sabar, baginda cuma tersenyum dan diam. Dan apabila sahabatnya tidak mampu menahan sabar and membalas apa yg golongan satu lagi tu buat, baginda beredar.
Sahabat bertanya kepada baginda mengapa baginda beredar.. ini jawapannya
'Ketika kamu diam dan bersabar, aku lihat sejumlah yg ramai malaikat disekelilingmu. Tetapi, ketika kamu sedang marah, kulihat syaitan dikelilingmu.'

Okay. Mode: Insaf and taknak marah2 lagi.

Cara nk kawal marah.
Kalau masa marah2 tu tgh berdiri cuba duduk and istigfar..
Kalu tgh duduk cuba baring and istigfar byk byk...
Kot pasni ada yg tiba2 terbaring kt opis...sbb menahan marah....(sedang bersabar katanya.......)
okay okay not funny... serious..

Nafsu makan?
Makan sebelum terlalu lapar.
Berhenti sebelum terlalu kenyang..... (dh kenyang sgt kang sah sah terbungkang x larat sembahyang.. ehehehcmpantunpulak)

Nafsu Syahwat?
bak kata abgkeretamayat disini ,bila teringat nk wat dosa tu cuba ingat balik..kalau kita berjaya menjadi hamba allah yg mulia,syurga balasannya... dan di syurga segala benda pun kita boleh minta. Lebih lagi daripada apa yg kita teringin didunia yg sementara ni.
Dan bila kita bertaubat nasuha utk tidak mengulangi dosa dosa kita akan kite temui nikmatnya.

Tamak.
Summary: Jangan bersikap tamak. Org tamak selalu rugi. Sharing is a good manner (bak kata KhaleedanakKakJessie..dia takde blog lagi so tokleh link..hihi)
Cam aritu,masa pump susu, dlm botol 5oz tu dh nk dekat penuh and ada la beberapa titik kt corong pump tu yg aku sibuk sgt tonggeng2kn sbb nk bg gak 2 3 titik tu masuk dlm botol,sekali........tau apa jadi? sudahnya susu yg dlm botol tu yg tertumpah keluar dari botol. Adeh...kan dh rugi.

That is why i wrote all of the above. To share.

Okay, sekian sahaja entry serious saya.

3 comments:

  1. Thanks for sharing...:-)
    Menarik kisah nabi tu.. Pasni sy akan cuba kontrol marah...hehehe

    ReplyDelete
  2. paling susah adalah bab mengawal marah....katakan kite dlm situasi begini. org tua itu dtg pd kite. mrh2 krn hal yg dia tak puas hati. tiba2, anaknya yg masih kecil turut dtg maki hamun kite. bdk kecik itu diajar oleh ibunya supaya menjadi kuang ajar dgn org dewase spt kite. apa ptt kite bt? susahkan nak mengawal rs mrh kite?

    ReplyDelete
  3. Mengawal marah la yg paling saya fail.

    Mmg sgt susah.. mcm situasi tu, ank kecil lagi dh diajar tak hormat pada yg tua. Pengajaran pada kite yg baru nk besarkn anak ni supaya didik anak kita sebaik mungkin.

    Kadang2 saya selalu classify kan marah saya tu marah yg bertempat,pada saya tak salah, tp tu la..bila kite mula marah,syaitan tu akan membuak2kan lagi kemarahan kita.

    Saya masih mencuba.. huhu

    ReplyDelete

Cari cari