Click Click

Tuesday, May 17, 2011

Hospital Bersalin

Kalau hospital bersalin...mesti dah ada banyak baby hospital kan... (hahahahaha..aku wat lawak hahahahahahahaha...aku wat lawak...hahahhaha..lawak ker???)

Okay. Serious.

Treat this as a note for future,kot kot la ada rezeki lebih menambah anak...

Mencari Hospital utk bersalin yg paling sesuai: Apa kata saya?

Tengok Budget kita. Kalau mampu utk dptkan khidmat pakar peribadi boleh la survey hospital mana yg diketahui yg pakarnya sangaaat pakar. I mean collect la reviews dari ramai org. Boleh tanya di forum2. Ramai yg boleh membantu. Di bawah adalah survey yg saya lakukan last year. Recommended by my friends yg penah bersalin disitu. HUKM private, Al Islam Kg Baru, Tawakal Hospital. Tapi end up dengan bersalin di hospital selayang.

Kalau tak mampu nk pegi hospital swasta,certain hospital kerajaan ada menyediakn scheme yg mana kite bayar sikit utk dpt layanan ala ala swasta. Di hospital selayang di panggil FPP scheme(saya guna scheme ni), kita boleh pilih doctor and duduk ward single bedded. Harganya murah sikit compare to bersalin di hospital swasta.

Mmg la ada org ckp bersalin kat mana pun sakitnya sama je, Tapi...... dlm pada sakit2 tu kalau kene dgn layanan yg baik and selesa, kurang sikit la sakitnya (kurang sakit hati..hikhikhik)

Pilih la hospital rakan bayi kalau kite nk breastfeed anak kita.Bkn apa, bila bersalin kt hospital yg betul2 mengamalkan polisi penyusuan susu ibu ni bawak botol n FM adalah diharamkan so....dgn sendirinya kita akan menyusukan anak kita,and di sana ada pakar yg akan membantu anda.

Swasta VS Goverment Hospital.

Dulu mula2 ingat nk g swasta,sbb ofismate suma ckp bsalin kat swasta ok..tapi kalau tiba2 kene c-sect tu kene la prepare duit lebih..and my mum and makcik2 suh g kerajaan..yela 1st baby ni dunno what to expect kan...lagipun masa tu kwn2 yg bersalin kat swasta ramai plak la yg operate.... takut...
Kalau bersalin di private hospital, nurse akan ambil and jaga anak kita di nursery. Hospital goverment kita kena jaga baby kita sendiri.Pasal kene jaga baby sendiri tu ada pro n kons gk kn, klau kene jg sendiri lagi sng nk bf baby and byk masa ngn baby...tp mesti la letih n tak cukup tido kan...


Apa yg org selalu tanya bila call hospital utk survey hospital utk bersalin. Dulu saya tanya:

  1. Ada maternity package? Apa yg ada dlm package tu?
  2. Insurance or GL kita cover tak kat situ?
  3. Husband boleh masuk labour room tak?
  4. Husband boleh stay jaga saya di ward tak post delivery? (kalau duk ward ramai2 tu confirm lah jawapannya tak boleh...)
  5. Kalau dh berkenan, how to book first appointment? phone or have to go to the hospital directly? Kebiasaannya, hospital tu mintak atleast skali kite g check up kat sana before deliver, ada yg 2 kali ada yg kene at 35weeks.. depends la..(tu la pentingnya bertanya)
My own experience.
Review: from 10 star i gave 9.7  (Boleh?)
Start check up kt sana ms dh 37weeks+. Under doctor.R. Dia head ob&gynae kt sana. Biasa la appointment adalah weekdays,so kena arrange cuti la. Tp ms sy bsalin doctor.R tak smpat dtg sy dh bersalin. Doctor.I yg smbut baby. Tp alhamdullah semua selamat. Both doctor pn jenis yg amik berat n friendly.
Actually selain doctor. I ada lg sorg doctor perempuan,tp dia pakai mask so sy x cm dia n nama dia. Tp diorg suma ok. Part ni sy bg 10/10 star. Yg x bestnya nurse2 kt wad tu,rsnya ada 2 org je yg ok n layan baik,yg lain tu suma mentality ******** yg 
hampeh. Org dh ckp dh taknk ubat tahan sakit (strictly no drugs) dia kecoh2 suh gk amik. Tension tau. Bkn ada effect apa pun kat aku, Last last akibatnya den mengantuk yg amat masa dh nk terberanak.Sian baby kene vacuum. Lg satu,esoknya.. doctor paeds yg tah apa2,mula2 sorg kata baby x kuning bleh discharge,then dtg sorg lg (tekan2 kulit baby) ckp kuning pulak,dtg sorg yg lain pulak baur sibuk nk amik darah,then dtg doctor yg lain pulak kata baby kuning and tak boleh discharge. Confius disitu.... Kuning baby dari 204 ke 237 ke 242 then turun 188 on discharge day. Lega rsnya.sbb ms dlm wad n tgk baby lemah je sgt la meruntun hati. Dtmbah plak ngn nurse2 yg x ketuk x wat kejenya lg la tnsion. alhamdulillah sumanya dh berakhir. 
Tips turun kuning: Cuma bfeedkn baby kerap ngn fototerapi shja. 

Fee: 1st checkup rm110, 2nd rm60,bsalin rm1700  Bayangkan kalau saya pilih utk bersalin di hospital swasta..bayangkan bill yg perlu dibayar. Jom bayangkan.


Sekian. Hope can help others




No comments:

Post a Comment

Cari cari