Click Click

Tuesday, May 31, 2011

Tariff Elektrik : Terjejas?

Basi sudah cerita ni.
Tak kira. Nak tulis jugak.

Dah naik sebanyak 2.23 sen /kilowatt sejam (KWj) atau 7.12%
kalau dulu 31.31 sen/KWj sekarang jadi 33.54 sen/KWj

Okay, tak melibatkan pengguna domestik yg menggunakan kurang daripada 300KWj sebulan atau jumlah bil bulanan yg biasanya kurang dari RM77 sebulan.

Bekalan elektrik masih percuma bagi yg guna kurang dari RM20 sebulan sehingga penghujung Disember tahun ni.

Rumah saya biasanya 100-200KWj per month.
Fine. Tak melibatkan saya secara directly, but indirectly mmg terjejas. Yela astro pun dh review semula harga package diorg and mestilah akan naik kan. Dan i can bet pasni lagi byk barang2 yg harganya akan naik lagi sbb kilang2 diorg semua guna more than 300KWj kannn???



Cuba menunjukkan betapa sedihnya saya.

Its like. ooO ada gempa bumi eh? kat mana? ooO kt jepun..takpe kita kat malaysia..jauh..TAK TERJEJAS... directly yes. indirectly??

Ni marahkan siapa sebenarnya? Tak marah...inikan utk menjana ekonomi negara jugak kan.

source: semua suratkhabar yg membincangkan isu ini.

Monday, May 30, 2011

I'm Proud to be a MOTHER : Contest

Saya nk menang Kain pasang cotton Viscose & special present from Turki / Russia...hihi


So kene usaha begini;



  • Jadi follower blog Ainul - checked
  • Tepek Banner contest - checked





Banner Contest


  • Letak pix mama & Irfan - checked

Mama : Intan Safarinaz binti Sabian
Baby : Irfan Ahmad bin Azmil Fakhri





  • Tag 3 org - checked

Ya gambar ngn anak sedara pun buleh,buh gambar kamu n irfan tau


  • Tinggalkan link kat comment - akan wat pasni..hihi


Tuesday, May 24, 2011

Irfan Ahmad first solid food!

Nyummmmmmmm
Since Irfan Ahmad dh 6months,and dah tunjukkan skill masukkan suma benda dlm mulut 
gigit-gigit-remote, we decided nk start try slow2  kasi dia makan.

1st food, bubur nasi+ EBM.

Will serve him the same menu atleast 4days, will observe first. Then will introduce different food with different flavour.

Jom balik masak jom!

Saturday, May 21, 2011

6 Months : Pass!

It's been 6 months already.

Irfan Ahmad dah membesar bagaikan juara. He's not baby anymore..more too little boy.

Rasa cm baru semalan dia lahir.

Taken 08052011 : Baru masuk 5 Bulan
Sesungguh sungguhnya (ada ke ayat camni?) 6 bulan membesarkan,menyusukan,mendidik irfan.. ecewah.. smmgnya mencabar. I'm learning too. From zero to so called hero now. Mama yang memula dulu duk pikir cmne gayanya la nk besarkan anak ni ye..now dah menjadi mama kepada irfan selama 6 bulan sudah.

Syukur sgt atas achievement kerana berjaya exclusively breastfed Irfan Ahmad with my own milk. Like dpt Diploma pulak. Macam tu la kot rasanya, since tak pernah pun dpt diploma.. hahhaha

I've been like most kejam mom sbb berkeras hati tak nk bagi pacifier, semata mata sbb tak nak Irfan nipple-confuse. I'm so blessed dgn support yg padu dari jemil. Yang selalu counter advice me bila tiba tiba down and stress tak tentu punca.

Pendorong? Semestinya lah diri sendiri.. me..(bunyi mcm sgt jual ikan) tapi ya.. diri sendiri.. tepuk bahu sendiri and ucap tahniah. Segala onak duri selama 6 bulan ni berjaya ditempuhi.. another 18 months lagi. Good Luck.

Susu? takla banyak sampai penuh freezer. But alhamdulillah, murah rezeki Irfan Ahmad.

Praud? Of course! Rupanya mampu jugak aku ni ye.. betul lah.. Allah takkan uji hambanya dengan ujian melainkan hambanya mampu menerimanya. Alhamdulillah.

Menyaksikan Irfan Ahmad membesar depan mata siang dan malam buat dada ni penuh rasa keterujaan dan bersyukur kerana dikurniakan cahaya mata penyejuk hati ni.

Praying and hoping to be a better person, a better mama for Irfan Ahmad.

Love you son! xoxo




Wednesday, May 18, 2011

Pesanan Tun Mahathir

Melayu kena bersatu.
Jadi majoriti yg kuat, bkn hanya besar tapi lemah.

Semua kena Amanah, Berani, Rajin & Setia.

Mesti bangga dengan diri, bangsa & agama sendiri.

Ini negara kita, suka atau tidak tetap negara kita.

Masyarakat bersyukur adalah masyarakat yg baik.

Niat dlm (dlm dlm dlm dlm....) hati : Mahu menjadi lebih baik daripada semalam.

source: menonton Negarawan : Bersama Tun Dr Mahathir 06 August 2010

Tuesday, May 17, 2011

Hospital Bersalin

Kalau hospital bersalin...mesti dah ada banyak baby hospital kan... (hahahahaha..aku wat lawak hahahahahahahaha...aku wat lawak...hahahhaha..lawak ker???)

Okay. Serious.

Treat this as a note for future,kot kot la ada rezeki lebih menambah anak...

Mencari Hospital utk bersalin yg paling sesuai: Apa kata saya?

Tengok Budget kita. Kalau mampu utk dptkan khidmat pakar peribadi boleh la survey hospital mana yg diketahui yg pakarnya sangaaat pakar. I mean collect la reviews dari ramai org. Boleh tanya di forum2. Ramai yg boleh membantu. Di bawah adalah survey yg saya lakukan last year. Recommended by my friends yg penah bersalin disitu. HUKM private, Al Islam Kg Baru, Tawakal Hospital. Tapi end up dengan bersalin di hospital selayang.

Kalau tak mampu nk pegi hospital swasta,certain hospital kerajaan ada menyediakn scheme yg mana kite bayar sikit utk dpt layanan ala ala swasta. Di hospital selayang di panggil FPP scheme(saya guna scheme ni), kita boleh pilih doctor and duduk ward single bedded. Harganya murah sikit compare to bersalin di hospital swasta.

Mmg la ada org ckp bersalin kat mana pun sakitnya sama je, Tapi...... dlm pada sakit2 tu kalau kene dgn layanan yg baik and selesa, kurang sikit la sakitnya (kurang sakit hati..hikhikhik)

Pilih la hospital rakan bayi kalau kite nk breastfeed anak kita.Bkn apa, bila bersalin kt hospital yg betul2 mengamalkan polisi penyusuan susu ibu ni bawak botol n FM adalah diharamkan so....dgn sendirinya kita akan menyusukan anak kita,and di sana ada pakar yg akan membantu anda.

Swasta VS Goverment Hospital.

Dulu mula2 ingat nk g swasta,sbb ofismate suma ckp bsalin kat swasta ok..tapi kalau tiba2 kene c-sect tu kene la prepare duit lebih..and my mum and makcik2 suh g kerajaan..yela 1st baby ni dunno what to expect kan...lagipun masa tu kwn2 yg bersalin kat swasta ramai plak la yg operate.... takut...
Kalau bersalin di private hospital, nurse akan ambil and jaga anak kita di nursery. Hospital goverment kita kena jaga baby kita sendiri.Pasal kene jaga baby sendiri tu ada pro n kons gk kn, klau kene jg sendiri lagi sng nk bf baby and byk masa ngn baby...tp mesti la letih n tak cukup tido kan...


Apa yg org selalu tanya bila call hospital utk survey hospital utk bersalin. Dulu saya tanya:

  1. Ada maternity package? Apa yg ada dlm package tu?
  2. Insurance or GL kita cover tak kat situ?
  3. Husband boleh masuk labour room tak?
  4. Husband boleh stay jaga saya di ward tak post delivery? (kalau duk ward ramai2 tu confirm lah jawapannya tak boleh...)
  5. Kalau dh berkenan, how to book first appointment? phone or have to go to the hospital directly? Kebiasaannya, hospital tu mintak atleast skali kite g check up kat sana before deliver, ada yg 2 kali ada yg kene at 35weeks.. depends la..(tu la pentingnya bertanya)
My own experience.
Review: from 10 star i gave 9.7  (Boleh?)
Start check up kt sana ms dh 37weeks+. Under doctor.R. Dia head ob&gynae kt sana. Biasa la appointment adalah weekdays,so kena arrange cuti la. Tp ms sy bsalin doctor.R tak smpat dtg sy dh bersalin. Doctor.I yg smbut baby. Tp alhamdullah semua selamat. Both doctor pn jenis yg amik berat n friendly.
Actually selain doctor. I ada lg sorg doctor perempuan,tp dia pakai mask so sy x cm dia n nama dia. Tp diorg suma ok. Part ni sy bg 10/10 star. Yg x bestnya nurse2 kt wad tu,rsnya ada 2 org je yg ok n layan baik,yg lain tu suma mentality ******** yg 
hampeh. Org dh ckp dh taknk ubat tahan sakit (strictly no drugs) dia kecoh2 suh gk amik. Tension tau. Bkn ada effect apa pun kat aku, Last last akibatnya den mengantuk yg amat masa dh nk terberanak.Sian baby kene vacuum. Lg satu,esoknya.. doctor paeds yg tah apa2,mula2 sorg kata baby x kuning bleh discharge,then dtg sorg lg (tekan2 kulit baby) ckp kuning pulak,dtg sorg yg lain pulak baur sibuk nk amik darah,then dtg doctor yg lain pulak kata baby kuning and tak boleh discharge. Confius disitu.... Kuning baby dari 204 ke 237 ke 242 then turun 188 on discharge day. Lega rsnya.sbb ms dlm wad n tgk baby lemah je sgt la meruntun hati. Dtmbah plak ngn nurse2 yg x ketuk x wat kejenya lg la tnsion. alhamdulillah sumanya dh berakhir. 
Tips turun kuning: Cuma bfeedkn baby kerap ngn fototerapi shja. 

Fee: 1st checkup rm110, 2nd rm60,bsalin rm1700  Bayangkan kalau saya pilih utk bersalin di hospital swasta..bayangkan bill yg perlu dibayar. Jom bayangkan.


Sekian. Hope can help others




Tuesday, May 10, 2011

Mengawal Nafsu?

Subuh tadi rancangan kt astro oasis ada bincangkan pasal mengawal nafsu.

Marah.
Syahwat.
Tamak.
..and ada lagi yg saya dh lupa bila menjelang malam...hahaha

Sangat tertarik ngn cara penyampaian ustaz tu bila dia bercerita mengenai marah.
Yelahhh...i mudah marah orgnya..so rasa cm kene je kt batang hidung sendiri,rasa cm tersimbahnya sebaldi air kemukacantikbiasabiasasahajakuini..hikhikhik

Ingat! Nafsu marah tu dtgnya dari syaitan. Sbb tu bila marah muka kite pun akan menyerupai syaitan (cuba bygkn muka sendiri bila tgh marah...mata terbeliak..muka merah..seb baik tak kuar tanduk..)

Ada satu kisah nabi (s.a.w).
Saat seorg sahabat baginda dikutuk & dihina oleh satu golongan ni and sahabatnya hanya diam menahan sabar, baginda cuma tersenyum dan diam. Dan apabila sahabatnya tidak mampu menahan sabar and membalas apa yg golongan satu lagi tu buat, baginda beredar.
Sahabat bertanya kepada baginda mengapa baginda beredar.. ini jawapannya
'Ketika kamu diam dan bersabar, aku lihat sejumlah yg ramai malaikat disekelilingmu. Tetapi, ketika kamu sedang marah, kulihat syaitan dikelilingmu.'

Okay. Mode: Insaf and taknak marah2 lagi.

Cara nk kawal marah.
Kalau masa marah2 tu tgh berdiri cuba duduk and istigfar..
Kalu tgh duduk cuba baring and istigfar byk byk...
Kot pasni ada yg tiba2 terbaring kt opis...sbb menahan marah....(sedang bersabar katanya.......)
okay okay not funny... serious..

Nafsu makan?
Makan sebelum terlalu lapar.
Berhenti sebelum terlalu kenyang..... (dh kenyang sgt kang sah sah terbungkang x larat sembahyang.. ehehehcmpantunpulak)

Nafsu Syahwat?
bak kata abgkeretamayat disini ,bila teringat nk wat dosa tu cuba ingat balik..kalau kita berjaya menjadi hamba allah yg mulia,syurga balasannya... dan di syurga segala benda pun kita boleh minta. Lebih lagi daripada apa yg kita teringin didunia yg sementara ni.
Dan bila kita bertaubat nasuha utk tidak mengulangi dosa dosa kita akan kite temui nikmatnya.

Tamak.
Summary: Jangan bersikap tamak. Org tamak selalu rugi. Sharing is a good manner (bak kata KhaleedanakKakJessie..dia takde blog lagi so tokleh link..hihi)
Cam aritu,masa pump susu, dlm botol 5oz tu dh nk dekat penuh and ada la beberapa titik kt corong pump tu yg aku sibuk sgt tonggeng2kn sbb nk bg gak 2 3 titik tu masuk dlm botol,sekali........tau apa jadi? sudahnya susu yg dlm botol tu yg tertumpah keluar dari botol. Adeh...kan dh rugi.

That is why i wrote all of the above. To share.

Okay, sekian sahaja entry serious saya.

Monday, May 9, 2011

Gimme Five!

5 Important dates
  1. 30 01 2010 : Nikah
  2. 25 May : Birthdate my Jemil
  3. 25 April : my own Birthdate (penting ni...kang lupo umur brapa..)
  4. DuaPuluhSatuNovember : Birthdate my Irfan
  5. Tarikh gaji (the very2 important one...)
  
5 Things I did yesterday
  1. Mandikan Irfan
  2. Gomol Irfan and bapak Irfan...heeee lariiiiiiii..
  3. Masak Maggie (jarang wat ni...so kene tulis sini)
  4. Basuh baju2 irfan, but actually not me doing it..its the machine..haha
  5. Tido tido dan tido
  
5 Things that make me happy
  1. when suddenly teringat how me jemil and irfan gelak terkekehkekeh..sooooOO happy
  2. Money
  3. Dapat Bonus (haaiiiiii..tahun ni bile lah ye??) eh..sama la cam kt atas tu.. mata duitan sungguh
  4. When i feel that i have completed all office task.. (not achived yet)
  5. L.O.V.E..so love me!


  
5 Reasons why I am doing this?

  1.  NOEN tag suh wat..hihi
  2. kebosanan
  3. Aku sorang2 kat office time ni.. serammmm..
  4. Aku bosan..eh sama plak cm no.2
  5.  saja.. for fun


5 Friends to tag

Monday, May 2, 2011

Irfan Ahmad Milestone

..as of 21 April 2011
Already 5mo++ dh anak bujang mama ni.
Sudah buleh berguling2 serata rumah.
Sudah boleh menjelajah hingga ke bwh sofa.
Menarik keluar decoder astro dari tempat asalnya.

on 20 April 2011, Irfan's 5mo check up.
Berat naik 0.4kg.
Tinggi 2.5cm.. owh another 100cm Irfan will be tall as mama.


The reason why dia sukaaaa geget2 finger sampai merah....

on 02 May 2011..
Irfan sudah ada gigi satu dibawah.. yeaaaa..

okay..tu je nk tulis.
another history tercipta
supaya ingat sampai bila bila............................

Cari cari