Click Click

Wednesday, April 27, 2011

Breastfeeding : How to start?

How to start ke? Rasanya better how to plan..


Okay ada disclaimer disini : The entire contents of this entry are based upon my opinion and from my own experience, unless stated otherwise. The information is not intended to replace a one-on-one consultation with lactation consultant. It is a sharing information and knowledge from (again..) my experience. It is just to give some ideas and suggestions on breastfeeding your baby. Me myself and i (hahaha) disclaim any liability arising directly or indirectly from the use of the information contained here. 


Polisi : Bayi berusia 6 bulan ke bawah HANYA memerlukan susu ibu sahaja. Ianya bukan polisi kementerian kesihatan Malaysia sahaja tetapi seluruh dunia oleh WHO. Polisi ini diwujudkan selepas beberapa tahun kajian dibuat bahawa bayi yang diberi makanan lain sebelum usia 6 bulan akan lebih mudah mengalami infeksi dan masalah2 kesihatan yang merbahaya. (courtesy to Kaksu Lunatots, amik ayat dari blog dia)


Dolu dolu.. opah i susukan anak anak dia without Formula Milk(FM), yeah because zaman tu tak berapa mampu and ada ke FM at that time?? And.. my opah juga adalah wanita bkerjaya sbb dia keje menoreh getah and sometimes jadi nelayan, which is anak mmg tinggal kat umah bile dia kuar bekerja (sedih kalu dgr cite opah dulu tau..) According to her also, dia menyusukan anak anak buah dia jugak, if kakak dia kuar bekerja. So dipendekkan citer mmg opah wat tenderm nursing lah because at that time my ayah and his sepupu nenen ngn opah.
Sbb tu masa tetiba ada perasaan ragu ragu nk breastfeed my baby the 1st person i tanya is my opah. Tanya dia, 'pah, ssh tak susu kan anak?' and she replied 'tak susah pun, tp kenapa nk susukan anak? Intan kan keje, bli susu tin aje, senang' hahahhahaha.. 'abes tu nape dulu opah tak bagi ayah ngn chu susu tin je?' 'sbb x mampu' itulah jawapannya....
Moral of this story : Menyusukan anak anda adalah sgt menjimatkan


Now,berbalik kepada tajuk How to plan?

I know about Breastfeeding (BF) ni masa belum kahwin pun lagi. Bile officemates yg baru bersalin duk bcerita about it kat office. Pasal kebaikan BF anak, bile diorg duk bincang pasal Breastpump (BP) mana yg paling sesuai and mampu dimiliki, bile next motherhood/parenthood/mami baby fair/expo (huhuuhu..chit chat mak mak aku panggil).
So, bile disahkan pregnant je aku dh tau dh kat sape aku nk tnya pasal BF ni, kwn yg mana satu boleh tolong aku, website mana yg aku bleh rujuk and blog mana bleh g terjah cari ilmu. Then i plan my own strategy.....


1st Niat dlm hati, i'm going to give my kid the best susu, which is my own milk lah kan... Doa banyak2 supaya allah tolong kita. Doa seorang ibu, insyaallah allah makbulkan.Discuss dengan suami. Suami mana yg tak bangga kalau isteri sungguh2 berniat nk susukan zuriat dia sendiri tanpa bantuan susu lembu.


2nd Belajar (menuntut ilmu dari yg pakar :  join forum (cth : susuibu.com), follow blog2 ibu yg bf anak dia (dari sini kite dpt belajar dari pengalaman diorg) yg baik kite ikut. Boleh je tanya2 lactation counselor or peer counselor,diorg okay je nk tolong kite yg baru belajar ni. Masa dlm pantang kt ipoh dulu peer counselor siap dtg rumah melawat, tlg tgk cara latching bagai..baik kan diorng.Join la kalau ada SGM yg diorg anjurkan. Seronok, sbb boleh jumpa face to face and kongsi ilmu sama2.Jangan lupa ajak suami skali, kalau boleh heret sekali mak or mak mertua or sesapa yg bakal menjaga kita semasa berpantang nanti. Biar diorg pun dpt ilmu2 mengenai penyusuan susu ibu ni.
Mcm saya buat,tiap kali terbaca info kat mana2 balik mesti share ngn suami, sampai dia pun jadi terror bab BF ni..hihi


                                             Yes. saya mmg bawak husband saya pegi SGM


                          2010 2nd Perak SGM, Ipoh : saya heret suami and adik saya sekali..hihi


3rd Bagi2 ibu yg bkerja, anda memerlukan batuan BP utk memerah susu anda ketika di pejabat (baby tinggal dgn pengasuh) Sekali lagi disini saya tegaskan, mengikut pengalaman saya BP ni mmg sgt diperlukan. But... maybe ada antara kita boleh survive tanpa BP ni sbb mmg terror memerah hanya dengan tangan. BP jenis/jenama apa tu for me kena tanya diri sendiri.. tp you can use this as guidance:


  • kalau ada duit lebih, can buy an electric BP,so that tak lenguh tangan mengepam secara manual. Yg freestyle pun ada....... @.@ hihi
  • kalau kat ofis anda superbusy, pls get double pump BP for yourself (jimat masa) if not can just use a single pump.
  • try to get a hospital grade BP, sbb diorg dh wat research to improve their gadget.. kdg tu mmg mahal sikit but for me baik spend duit sikit utk benda yg baik daripada duk bazir duit bli yg baru bile yg lama tu ada je problemnya.. betul tak?
  • Beli sebelum anda bersalin ye, sbb kite takkan tahu keperluannya. Takut nnti susah lak nk suh hubby g bli kan, kalau hubby yg serba tahu takpe..takut dia pun confius nk bli yg mana. Saya bli BP saya disini, servisnya sgt bagus. Efficiency for after service sgt saya hargai.
Sbnrnya guna alat bantuan harga berjuta sekali pun, kalu malas pump pun lama2 kurang gak susu.... hihihi

Kata2 hikmah ni kena ingat ye.. BF = DEMAND and SUPPLY.. if takde demand nnti badan pun taknk supply.


4th Tawakal. Bila sampai tahap ni, bile rasa macam dh baca/faham suma pasal BF ni (terror...latching? alahhh kacang je tu) jgn riak..tunggu.. sbb the challenge will start when your baby arrived. When you first time hold the baby.. . time tu la baru perasan nipple inverted la, baby ada tongue tie la, sumbing la, baby pre mature la.. haaaaaaaaaahhh.. gelabah.. sbb tu perlunya kita gali ilmu awal2 lagi.. atleast boleh dijadikan panduan. Saya nk ckp lebih pun tak pandai. Saya sarankan anda google. Hehehehe


Saya dulu rajin cari info kt sini, tak tahu kenapa, maybe saya tertarik dgn penulisannya yg bersahaja. And most important thing suma info pasal BF yg terlintas kt kepala ni ada dibincangkan kat sini. Cam tempat cari sumber inspirasi and motivasi pun jugak.


This post dedicated to all my friends/so-called-friends yg ramai nk bersalin aroud this coming May and June. Nak approach depan2 i malu..... huhuhu.. Dengan doa hopefully bakal2 ibu ini boleh susukan baby masing2.


Good Luck.


If ada tersalah info ke or apa ke betulkan ye. I just write based on my experience yg setahun jagung ni. Yg baik semua dr allah,yg buruk tu dr diri saya yg cetek ilmu ni. 


Lastly, kite hanya mampu merancang, dan allah menentukan segalanya. Doesn't mean if you fail to BF your baby makes you a bad mother. Semua org pun mahu yg terbaik utk anaknya.


Bye.













2 comments:

  1. hehe sama la kite..sy pun akan bawak en.suami join SGM..

    ReplyDelete
  2. hihi..dia sorg je lelaki yg join discussion haritu. ada gk husband2 yg lain dtg tapi tak duk la skali ngn wifey..

    dia siap ckp apa tau 'abg ingat dlm cite p.ramlee je org wat meeting bwh pokok...' hahahha

    ReplyDelete

Cari cari