Click Click

Saturday, April 30, 2011

Research Dept. Lunch & Hi-Tea

30-04-2011
Royale Chulan, Kuala Lumpur

Makan makan makan makan makan daaannn makann

Bapak bapak

Domokkkk...

Irfan & Gurlfren..hihi

Another table

Cabutan yg confirm bertuah

A gift from Amirah

Mine to Munirah


adik beradik lain mak lain bapak
 Another day to remember.

Thursday, April 28, 2011

DuaPuluhEnamSudah!

I'm not a birthday girl anymore. Dah 28hb ye hari ini.

pic. from Google


Terharu. Ramai yg still sudi wish happy birthday.

Achievement?

Since dinaikkan pangkat as a Officer-gajiciputgile (astaghfirullahalazim.. sila lah bersyukur wahai hamba allah) last 2 years saya masih di takuk and lekuk yg sama. Nothing much.
When i was 24y 9mo i got married.
Deliver my first baby when i was 25y 7mo
and yesterday.. i'm 26years old... old? Adoii.
Height masih kekal 167.5cm
Berat...... rahsia. hahahahaha

Azam.
To be a lot better than previous years, but i will start it tomorrow, because today i'm still doing what i promise not to do...hihihi.
I'll try to be a better person.
Will try to be a good daughter to my parents.
A good sister to my sister.
A good wife to my husband.
..and a good mother to my son.

courtesy to keretamayat : Jgn malu nak bertaubat kerana dh byk kali buat dosa, tp malulah kalau asyik ulang dosa byk kali sbb dah byk kali bertaubat.

Another year for me. My pray... Hope this year i will be much more better.

Wednesday, April 27, 2011

Breastfeeding : How to start?

How to start ke? Rasanya better how to plan..


Okay ada disclaimer disini : The entire contents of this entry are based upon my opinion and from my own experience, unless stated otherwise. The information is not intended to replace a one-on-one consultation with lactation consultant. It is a sharing information and knowledge from (again..) my experience. It is just to give some ideas and suggestions on breastfeeding your baby. Me myself and i (hahaha) disclaim any liability arising directly or indirectly from the use of the information contained here. 


Polisi : Bayi berusia 6 bulan ke bawah HANYA memerlukan susu ibu sahaja. Ianya bukan polisi kementerian kesihatan Malaysia sahaja tetapi seluruh dunia oleh WHO. Polisi ini diwujudkan selepas beberapa tahun kajian dibuat bahawa bayi yang diberi makanan lain sebelum usia 6 bulan akan lebih mudah mengalami infeksi dan masalah2 kesihatan yang merbahaya. (courtesy to Kaksu Lunatots, amik ayat dari blog dia)


Dolu dolu.. opah i susukan anak anak dia without Formula Milk(FM), yeah because zaman tu tak berapa mampu and ada ke FM at that time?? And.. my opah juga adalah wanita bkerjaya sbb dia keje menoreh getah and sometimes jadi nelayan, which is anak mmg tinggal kat umah bile dia kuar bekerja (sedih kalu dgr cite opah dulu tau..) According to her also, dia menyusukan anak anak buah dia jugak, if kakak dia kuar bekerja. So dipendekkan citer mmg opah wat tenderm nursing lah because at that time my ayah and his sepupu nenen ngn opah.
Sbb tu masa tetiba ada perasaan ragu ragu nk breastfeed my baby the 1st person i tanya is my opah. Tanya dia, 'pah, ssh tak susu kan anak?' and she replied 'tak susah pun, tp kenapa nk susukan anak? Intan kan keje, bli susu tin aje, senang' hahahhahaha.. 'abes tu nape dulu opah tak bagi ayah ngn chu susu tin je?' 'sbb x mampu' itulah jawapannya....
Moral of this story : Menyusukan anak anda adalah sgt menjimatkan


Now,berbalik kepada tajuk How to plan?

I know about Breastfeeding (BF) ni masa belum kahwin pun lagi. Bile officemates yg baru bersalin duk bcerita about it kat office. Pasal kebaikan BF anak, bile diorg duk bincang pasal Breastpump (BP) mana yg paling sesuai and mampu dimiliki, bile next motherhood/parenthood/mami baby fair/expo (huhuuhu..chit chat mak mak aku panggil).
So, bile disahkan pregnant je aku dh tau dh kat sape aku nk tnya pasal BF ni, kwn yg mana satu boleh tolong aku, website mana yg aku bleh rujuk and blog mana bleh g terjah cari ilmu. Then i plan my own strategy.....


1st Niat dlm hati, i'm going to give my kid the best susu, which is my own milk lah kan... Doa banyak2 supaya allah tolong kita. Doa seorang ibu, insyaallah allah makbulkan.Discuss dengan suami. Suami mana yg tak bangga kalau isteri sungguh2 berniat nk susukan zuriat dia sendiri tanpa bantuan susu lembu.


2nd Belajar (menuntut ilmu dari yg pakar :  join forum (cth : susuibu.com), follow blog2 ibu yg bf anak dia (dari sini kite dpt belajar dari pengalaman diorg) yg baik kite ikut. Boleh je tanya2 lactation counselor or peer counselor,diorg okay je nk tolong kite yg baru belajar ni. Masa dlm pantang kt ipoh dulu peer counselor siap dtg rumah melawat, tlg tgk cara latching bagai..baik kan diorng.Join la kalau ada SGM yg diorg anjurkan. Seronok, sbb boleh jumpa face to face and kongsi ilmu sama2.Jangan lupa ajak suami skali, kalau boleh heret sekali mak or mak mertua or sesapa yg bakal menjaga kita semasa berpantang nanti. Biar diorg pun dpt ilmu2 mengenai penyusuan susu ibu ni.
Mcm saya buat,tiap kali terbaca info kat mana2 balik mesti share ngn suami, sampai dia pun jadi terror bab BF ni..hihi


                                             Yes. saya mmg bawak husband saya pegi SGM


                          2010 2nd Perak SGM, Ipoh : saya heret suami and adik saya sekali..hihi


3rd Bagi2 ibu yg bkerja, anda memerlukan batuan BP utk memerah susu anda ketika di pejabat (baby tinggal dgn pengasuh) Sekali lagi disini saya tegaskan, mengikut pengalaman saya BP ni mmg sgt diperlukan. But... maybe ada antara kita boleh survive tanpa BP ni sbb mmg terror memerah hanya dengan tangan. BP jenis/jenama apa tu for me kena tanya diri sendiri.. tp you can use this as guidance:


  • kalau ada duit lebih, can buy an electric BP,so that tak lenguh tangan mengepam secara manual. Yg freestyle pun ada....... @.@ hihi
  • kalau kat ofis anda superbusy, pls get double pump BP for yourself (jimat masa) if not can just use a single pump.
  • try to get a hospital grade BP, sbb diorg dh wat research to improve their gadget.. kdg tu mmg mahal sikit but for me baik spend duit sikit utk benda yg baik daripada duk bazir duit bli yg baru bile yg lama tu ada je problemnya.. betul tak?
  • Beli sebelum anda bersalin ye, sbb kite takkan tahu keperluannya. Takut nnti susah lak nk suh hubby g bli kan, kalau hubby yg serba tahu takpe..takut dia pun confius nk bli yg mana. Saya bli BP saya disini, servisnya sgt bagus. Efficiency for after service sgt saya hargai.
Sbnrnya guna alat bantuan harga berjuta sekali pun, kalu malas pump pun lama2 kurang gak susu.... hihihi

Kata2 hikmah ni kena ingat ye.. BF = DEMAND and SUPPLY.. if takde demand nnti badan pun taknk supply.


4th Tawakal. Bila sampai tahap ni, bile rasa macam dh baca/faham suma pasal BF ni (terror...latching? alahhh kacang je tu) jgn riak..tunggu.. sbb the challenge will start when your baby arrived. When you first time hold the baby.. . time tu la baru perasan nipple inverted la, baby ada tongue tie la, sumbing la, baby pre mature la.. haaaaaaaaaahhh.. gelabah.. sbb tu perlunya kita gali ilmu awal2 lagi.. atleast boleh dijadikan panduan. Saya nk ckp lebih pun tak pandai. Saya sarankan anda google. Hehehehe


Saya dulu rajin cari info kt sini, tak tahu kenapa, maybe saya tertarik dgn penulisannya yg bersahaja. And most important thing suma info pasal BF yg terlintas kt kepala ni ada dibincangkan kat sini. Cam tempat cari sumber inspirasi and motivasi pun jugak.


This post dedicated to all my friends/so-called-friends yg ramai nk bersalin aroud this coming May and June. Nak approach depan2 i malu..... huhuhu.. Dengan doa hopefully bakal2 ibu ini boleh susukan baby masing2.


Good Luck.


If ada tersalah info ke or apa ke betulkan ye. I just write based on my experience yg setahun jagung ni. Yg baik semua dr allah,yg buruk tu dr diri saya yg cetek ilmu ni. 


Lastly, kite hanya mampu merancang, dan allah menentukan segalanya. Doesn't mean if you fail to BF your baby makes you a bad mother. Semua org pun mahu yg terbaik utk anaknya.


Bye.













Tuesday, April 26, 2011

I went to SARAKIDS BF Gathering last Sunday!

Assalamualaikum.

                               Tema :  Menyusu Sama sama =)


Telah kupaksa Jemil and Irfan bangun awal2 pagi. hihihi kalu boleh nak sampai sharp2 kul 9:00 dpn kaunter registration tu.




Can see my signature there? i wrote : 'Heart' boobsfeed moms





Kenapa eh teruja sgt nk join event ni..tah la.. my passion kot..
Raaaamaii ibu2 yg menyusu kt event tu, ada jgk la bkenalan ngn 2-3 org. 2-3 je?? Yela.. i'm still trying to improve my softskill okay.. saya ni pemalu orgnya (silap pandang org ingat i sombong-bongkak plak.. sbb i tak reti bersosial) but i'm improving..


                                                              Suka je pak haji kecik ni

Masa sara naik kuda masuk hall (hall ke?.. den tak tau nk panggil apa..haha) tu and then dia naik stage peluk mami dia adoiii sebak sgt, ditambah dengan suara emcee pun dh sebak2 jugak, rasa cm 2 kali adoooiii.. touching tau that moment.

Pastu ada slide presentation, yg ni best sbb me and jemil sgt excited nk tgk muka irfan.. hihihi masa hari khamis tu staff SARAKIDS email mintak kalu ada gamba irfan sedang ketawa gembira.. actually baaanyaakk.. irfan kan suka sengih. Rasa cm nk mintak je kat kak farah slide tu.. ayat2 dia very inspiring tau.


                                                         This is me with my heart and soul




                                                           Both are my heart and soul

Kitorg sgt semangat nyanyi lagu utk breastfeeding tu tau..bak kata jemil, cam pegi MLTR punya concert lak nyanyi sama sama..hahaha

     Menyusukan anak bersama sama. Sila abaikan tudung senget
benget tu ye. Maklumlahhh..anak kecik...

Ada breastfeeding thoughts done by tuan tanah rumah. Sumpah sedih ye dgr nasihat dari ibu 3 org anak ni.Sebak....tp kite control cun sbb takut banjir stage tu.


Mama : Pink, Abah: Hitam Anak2: Merah. Nampak tak nampak tak? sporting kan suma org..



Ni another cerita sedih, previously kalu pegi dinner ke party ke jamuan ke competition ke mmg tak penah bertuah utk dpt cabutan bertuah, and masa event ni lagi sekali tak bertuah, sbb disaat nomborku disebut utk amik hadiah atas stage, kertas cabutan bertuah yg tertulis nombor itu sudah pun hilang... cemerkap sungguh bini si jemil ni.

Takpela.. bak kata si suami-yg-memula-marah2-sbb-kertas-tu-hilang, dh tertulis mmg bukan rezeki nk wat cm mana... Lps ni sila jaga kertas nombor cabutan bertuah anda utk dinner seterusnya.

Ready to hip hip hooray! Tapi i takleh hip hip hooray sambil lambung anak sbb anak i tedo.. hihi



Gambar wajib sebelum balik ye. Bergambar dgn tuan rumah.


Sifu. Kalau boleh nak jadi macam dia.

Overall..mmg best. rasanya kene lebih bersosial and jgn malu2 lagi. Kene jadi lebih sporting pasni.. hahaha

Ada ke sapa2 lagi nk jemput g gathering lagi pasni?

Monday, April 18, 2011

M.A.L.A.S


Sumpahan. Terus jadi Si Tupai yg Malas.

picture from Google Image

Kenapa eh jadi cmni? Takkan la demotivated sampai macamni sekali. 
Takde ke suntikan semangat........
Takde ke?

Ya allah, tolong la hambamu ini mencari jalan yg lebih baik..
Jangan malas2 lagi..
Wake up please..

p/s mahu pulang mencari suntikan semangat.

Friday, April 15, 2011

Tukar = Change = Transformation = Transformers :)

Saya mahu bertukar.
Tetapi masih ragu ragu.
Perlu solat istikharah barangkali.
Mohon Tuhan membantu.
Hopefully lebih tenang.


Awat skema sgt aku harini?

Thursday, April 14, 2011

Baby Boy Momma Cough & Selsema =(


Alololo..sedihnya tgk muka anak mama ni. Cepat sihat ye sayang. Since ahad aritu tetiba je irfan batuk2 + selsema, batuk2 manja cute tu dh biasa dh dgr..setakat hidung basah2 mewarisi hidung manja cm mama pun biasa jugak, but kali ni irfan mmg batuk yg betul2 (bunyi cm org tua batuk). Sian dia. Last saturday masa pegi kenduri and even dh balik umah pun dia sgt active, main and gelak2 cm biasa.. tetiba malam dia sohsehsohseh and batuk uhukuhuk.
Isnin g school cm biasa. Selasa mama cuti jaga irfan. Rabu g school tp bbsitter ckp irfan cm ragam2 sikit,taknk tido even bagi ubat yg bleh membuatkan dia mngntuk (apakah??). And today dgn berat hati terpaksa anta irfan g school (read as : nursery ye) jugak. Mama takde byk cuti la sayang. Kalau lah mama ni jutawan..............  mode: berangan

Wednesday, April 13, 2011

1st Post. Yeayyy

Okay. Actually i'm just follow what Babycenter suggest when i read about my bb progress this morning,which is to start a blog! hihiii.. taklahh.. sbnrnya mmg dh lama niat nk ada blog. Nmpaknya dh terealisasi dah.
It's for fun. For my own memories. Incase dh tua2 nnti bleh baca balik entry2 dlm ni utk menguatkan kembali ingatan.

Cari cari