Click Click

Saturday, December 31, 2011

Last Entry

I think this entry would be my last entry for this year (2011).

New year resolution?
Ada...banyak.....
hahaha

Jom plan and schedule betul2 hidup kita for next year.
Contohnya:
Bila patut amik long leave for family vacation ke? (Kena discuss dgn para suami ni)
Plan for second baby ke,so that bakal baby tu lahir on 2013.... ( ini pun kena discuss dgn para suami ni)
Raya tahun depan ni nak raya kampung siapa dulu ke....( ini pun kena discuss dgn para suami)

Itu baru 3 je contoh... ye diulangi sekali lagi ye.. CONTOHHHHH... hahaha

Well apa apa pun kita cuma merancang, dan sesungguhnya perancangan Allah adalah yg terbaik utk kita.

Pray hard for better life next year (ni one from my resolution list jugak ni).




Friday, December 30, 2011

Strugling to be a better Mukminah

Ye..kita dilahirkan sebagai muslim...tetapi (saya lah kan) belum lagi 100% mukmin... yes..i absolutely know what is the meaning of my shahadah, i wear tudung and cover my other aurat (kadang2 pakai jugak baju lengan pendek or ketat2 di khalayak), and i did my puasa every year during ramadhan, solat fardhu (sometimes ada lubang2), zakat fitrah.. that's why lah have to really struggle to be better...sbb yg wajib pun ada lubang2..inikan yg extra.

Bila dibandingkan dengan saudara baru yg kadang2 memeluk islam pada umur 19 tahun,ada yg pada umur yg lebih tua.. i mean yg bukan dilahirkan sebagai muslim tetapi akhirnya memilih islam sebagai agamanya mmg jauh sungguh bezanya..Diorg seolah2 lebih kenal allah dan rasul lebih dalam dari aku yg lahir2 mmg muslim ni.
Kenapa ye?

And for me..kalau dh tahu tahap diri ni at which level.. mmg wajib i do something.

Muslim -------------------------------------------> Mukmin

Masih dalam usaha.. masih berusaha. Mencari. Dan takkan berhenti mencari.

Wardina sebesar 'biji sawi'..nampak tak?
Kata wardina hari tu,

Main point : Jadikan Allah satu2nya tempat mengadu dan quran,hadis & sunnah rujukan utama.

Find Allah to find calmness.
Fahami Al quran : it is your guidance and penawar.
Kita kene selalu sucikan hati kita.
Kene maafkan org so that kita tak terbeban dengan rasa dendam or marah pada org lain.
Kena banyak berfikir. Membaca and lantas berfikir.
Islam is by knowledge.. kena sentiasa cari ilmu. Bukan dengan terima bulat2 apa yg org kata.

Surah Al Zalzalah ayat 7-8:
Maka barang siapa mengerjakan kebaikkan seberat zarah nescaya Dia akan melihat (balasan)nya.
Maka barang siapa mengerjakan kejahatan seberat zarah nescaya Dia akan melihat (balasan)nya.

I'm sure 'biji sawi' lagi besar dari zarah...(zarah kene tgh bawah microskop cahaya kan?? hihi). So, moral of the story.. jangan takut utk buat kebaikkan even sekecil2 'biji sawi'..allah maha melihat. Dan allah janjikan pahala jika kita ikhlas.

Dan even kesilapan kita yg sekecil2 'biji sawi' pun Allah nampak dan bakal dihisab.

Tetapi, Allah Maha Pengasih dan Maha Pengampun... jika kita bertaubat Allah sentiasa menerima taubat kita. Yakinlah... Percayalah.

Surah Al Ma'idah ayat 39:
Tetapi barang siapa bertaubat setelah melakukan kejahatan itu dan memperbaiki diri, maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya. Sungguh Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.
(ayat ni start dengan 'tetapi' sebab ayat sebelumnya tgh cerita pasal hukum hudud which is potong tangan bagi org2 yg mencuri)

Dan akhir sekali this is quote by Wardina,

" Now, dear sisters... look at that small black seed you have... (its called BIJI SAWI by the way, i know some of you dont cook). A deed as small as that, will be taken into consideration.

Never underestimate a good deed...

Remind yourself next time, think of this small black seed..."

Ini biji sawi saya



WhatsLeftIn MyMind: Sejak bila aku minat ngn Wardina ni??

Sunday, December 25, 2011

Finally....Twins of Faith

Akhirnya...allah izin kan jugak mama and Irfan join conference ni.
I love the enviroment...sgt baby and mama friendly.
Ada mothers room yg sgt2 selesa, baby selesa mama lagilah selesa.It gives a chance for mother like me to be part of the event.
Ramai mak mak kat sana with kid/s yg attend..so mama-beranak-satu ni tak la cuak sangat.Biasa je sebenarnya.

The workshops semua pun best. I learn so much from there.
definately will share it. Will compile it and will share it by topic.
Soon... insyaallah.

And thanks to Irfan.. walaupun ada masa2 dia melasak tak ingat, but masih good boy! Thanks to abah for the izin to attend this and senang hati menjaga buah hati pengarang jantung setelah tangan mama lenguh2 dukung dia...hahahha
anak anak......


Belajar bertatih celah2 kerusi

1 of his fav toy : botol plastik!

Okay,listen to the speech

Ada byk toy. They share their toys with Irfan

Ada 2 buku yg mama beli masa kt sana, satu dah baca. Satu lagi belum start pun lagi. And for myself : Pls ingat..kene amal dgn ilmu yg kita ada..kalau tak,tak guna!

Saturday, December 24, 2011

Chicken pox or HFMD?

On 19 Dec 2011 (isnin) night, masa Jemil tgh tukar diaper Irfan around lepas maghrib camtu terperasan yang dekat area bird dia ada bintik2 merah. Then baru perasan ada bintik2 yg cam ada air ada kt pergelangan tangan dia. Kat lutut ada sebijik. Tgk kat kaki kiri and kanan pun ada jugak. Terus both of us siap2 g klinik.

Doctor kat klinik cakap tu chicken pox, i told the doctor that Irfan ada demam sikit pagi semalam (ahad) tapi lepas bagi ubat demam tu okay dah. Tapi time kat klinik tu Irfan punya body temp okay..tak demam. Then doctor cakap ada kemungkinan chicken pox tu baru nk kuar or pengeluaran dia terbantut sebab Irfan baru lepas jab masa 1 year hari tu. So doctor just bagi calamine cream utk sapu kat tempat2 yg ada bintik2. No need to apply calamine lotion to all over the body. So the next day mama cuti jaga irfan kat rumah. Yela, takkan nk hantar nursery pulak kan...kang jangkit pulak ngn budak2 lain. yang peliknya..makteh nursery Irfan tu cakap..masa Irfan kt nursery bintik2 tu takde. Pelik.....


Bukti #1

Bukti #2

I'm a bit worried that time, bkn risau Irfan je tapi risau kat diri sendiri juga sbb aku TAK PERNAH lagi kena chicken pox! ahahha.. Kalau la berjangkit..abes la..sape nk jaga Irfan... Mama ni kan kalu demam lembik.. Dah la org cakap kene chicken pox ni sgt sakit. Org duk suh cari daum mambu bagai. Tapi tah.. tak cari pun..hhuhu.

Esoknya,(rabu) kebetulan temankn ayah ada apptment kat IJN terus mama decide nk pegi Al-Islam Hospital kat Kg Baru. Jumpa Paed specialist kat sana then dia cakap, tu bukan chicken pox since kat badan Irfan takde pun bintik2 tu. yang ada cuma dalam 5 bijik besar kat kaki and tangan and bintik2 merah kat tapak tangan and kaki. Setelah bertungkus lumus doctor tu membuka mulut Irfan, doctor cakap dalam mulut pun ada. Doctor tanya Irfan menyusu and makan ok ke tak. So far dari malam isnin sampai la pagi tu Irfan nenen ok je..makan pun macam2..tak la dia nanges ke masa makan or minum. (which is common to happen kalau baby yg ada ulcer dalam mulut kan...) So doctor prescribed antibiotik to complete in 7 days, calamine cream and oral aid.

So itu je la treatment sepanjang 7 hari. Mama buh calamine cream tu setiap kali lepas mandi and bila Irfan tengah lena tidur mama bubuh lagi. Lagi senang sbb tak yah nk bersilat dengan keaktifan Irfan..nk buh cream pun susah.. belum kira lagi yg dia jilat cream kat tangan dia..adehhhh

I was on unpaid leave for 5 days, tolak weekend and PH for christmas. Kerja? Malas nk fikir. Irfan lagi penting (Tapi sape yg gelabah ayam yg singgah ofis settle apa yg patut on wednesday tu??..hahahah..itu tanggungjawab.. sendiri tanya sendiri jawab)

For me kerja and family sama penting... kalau tak kerja macam mana nk jaga family ye tak... we have the power to balance it. Dont use anak as your reason for not to be productive and proactive. Kata superwoman!

On friday tu tgk Irfan ok je..memang tak demam and bintik2 tu kekal byk tu je and makin kecut and kering dh blister tu. Yg bintik2 merah tu faded away sudahhh... lega.

Sabtu and ahad Irfan will accompany mama to Twins of Faith Conference at PICC....will write about it soon..hihi

These are few notes about Chicken Pox and HMFD that i gugel2.

Chicken pox
Chickenpox is a viral infection in which a person develops extremely itchy blisters all over the body. (which is Irfan takde pun tumbuh kat badan..certain2 tempat je...)

Chickenpox is caused by the varicella-zoster virus, a member of the herpesvirus family.

Chickenpox can be spread very easily to others. You may get chickenpox from touching the fluids from a chickenpox blister, or if someone with the disease coughs or sneezes near you. Even those with mild illness may be contagious.

A person with chickenpox become contagious 1 to 2 days before their blisters appear. They remain contagious until all the blisters have crusted over.
Most cases of chickenpox occur in children younger than 10. The disease is usually mild, although serious complications sometimes occur. Adults and older children usually get sicker than younger children.

Children whose mothers have had chickenpox or have received the chickenpox vaccine are not very likely to catch it before they are 1 year old. If they do catch chickenpox, they often have mild cases. This is because antibodies from their mothers' blood help protect them. Children under 1 year old whose mothers have not had chickenpox or the vaccine can get severe chickenpox.

Severe chickenpox symptoms are more common in children whose immune system does not work well because of an illness or medicines such as chemotherapy and steroids.

To prevent :
Because chickenpox is airborne and very contagious before the rash even appears, it is difficult to avoid.

source

HFMD
Hand, foot, and mouth disease is a common viral illness that usually affects infants and children younger than 5 years old. However, it can sometimes occur in adults. Symptoms of hand, foot, and mouth disease include fever, blister-like sores in the mouth (herpangina), and a skin rash. (probability high)

Hand, foot, and mouth disease is caused by viruses that belong to the Enterovirus genus (group). This group of viruses includes polioviruses, coxsackieviruses, echoviruses, and enteroviruses.

Hand, foot, and mouth disease usually starts with a fever, poor appetite, a vague feeling of being unwell (malaise), and sore throat. One or 2 days after fever starts, painful sores usually develop in the mouth (herpangina). They begin as small red spots that blister and that often become ulcers. The sores are often in the back of the mouth. A skin rash develops over 1 to 2 days. The rash has flat or raised red spots, sometimes with blisters. The rash is usually on the palms of the hands and soles of the feet; it may also appear on the knees, elbows, buttocks or genital area.

Some people, especially young children, may get dehydrated if they are not able to swallow enough liquids because of painful mouth sores.
If a person has mouth sores, it might be painful to swallow. However, drinking liquids is important to stay hydrated. If a person cannot swallow enough liquids, these may need to be given through an IV in their vein.(alhamdulillah it was not this bad.. kalau tak kesian Irfan)

There is no vaccine to protect against the viruses that cause hand, foot, and mouth disease.

A person can lower their risk of being infected by:

  • Washing hands often with soap and water, especially after changing diapers and using the toilet.
  • Disinfecting dirty surfaces and soiled items, including toys. First wash the items with soap and water; then disinfect them with a solution of chlorine bleach (made by mixing 1 tablespoon of bleach and 4 cups of water).
  • Avoiding close contact such as kissing, hugging, or sharing eating utensils or cups with people with hand, foot, and mouth disease.
There is no specific treatment for hand, foot and mouth disease. However, some things can be done to relieve symptoms, such as
  • Taking over-the-counter medications to relieve pain and fever (Caution: Aspirin should not be given to children.)
  • Using mouthwashes or sprays that numb mouth pain
Persons who are concerned about their symptoms should contact their health care provider.

source

Hope these notes will help who ever came across this similar problem. For more info pls vist the source.

Thursday, December 15, 2011

My story

“C” Doesn’t Stand for Cure
Fact or fiction: Vitamin C keeps colds away?

FICTION
Most of us feel a cold coming on and immediately start stocking up on vitamin C. But it turns out that vitamin C has no proven effect on preventing a cold. And, it won't make you feel better or recover too much faster once you've caught the virus.

But that's no excuse to stop drinking your daily glass of orange juice — vitamin C still helps prevent immune system deficiencies and heart disease, and helps your skin look smooth.
source



Cerita pasal vitamin C ni teringat masa awal2 pregnant dulu. Memang simptom2 preggy morning sickness suma tu ada cuma demam and selsema plus batuk tu cam my middle name dh masa tu.

Masa pegi klinik yg confirm pregnant tu pun sebenarnya ingat kene demam denggi...sebab asyik demam malam and it continue to be on off on off selama beberapa hari.

Bila dh tau pregnant, ntah mana dtgnya kata2, baru2 pregnant tak elok makan2 ubat ni..so even demam ke batuk or selsema ke mak ni tahan je lahhhh... hahahha

Ada satu hari tu, mmg dari pagi duk dlm bilik ber'aircond' je, so mmg mula la rasa cm nk kene flu and badan rasa dedar2. Tau apa bakal mak budak (at that time lahhh)  ni buat? dia g makan orange. banyak giler i tell you.... kononnye kalau flu or demam ni boleh cure dengan mengambil vitamin C yg byk.

As stated above,vitamin c has no proven effect on preventing a cold apatah lagi nk curekan flu and demam kan....

And you know what happen to the bakal mak budak tu? balik rumah je dia bertambah demam. Selsema yg tahap dewa punya. Takleh nk bangun langsung. Lembik. Then the next day, bakal bapak budak telah berjaya menginsafkan bakal mak budak dan bawa pegi klinik.

Siap kene gelak ngn doctor tu... ater bakal mak budak ni kan suka wat pandai mengalahkan doctor..dapat kau.. demam teruk kot.

At last doctor prescribed jugak ubat demam and selsema. Ubat batuk pun, tapi doctor cakap ubat batuk yg dia bagi tu mild2 je. Boleh di makan oleh bakal mak budak.

And doctor advised..kalau dh tak sihat tu pergi je lah klinik. Amik je lah ubat. Nanti pandai2 lah doctor tu bagi ubat yg sesuai utk pregnant woman. Yg takde effect kat baby dalam perut tu. Sbb kalau si mak budak kene demam yg lebih teruk sebenarnya akan lebih memudaratkan kandungan. Lebih besar ye effectnya.

Same goes to breastfeed momma, jgn la sanggup tak makan ubat atas alasan menyusukan anak.(kalau atas alasan takut nk telan ubat takpe...hahaha)
Kalau sakit kene rujuk doctor, sbb kalau mak sakit cmner nak jaga family anda dengan baik..betul tak?

Akhir kata.... take good care of yourself mommy! and jgn suka wat assumption sndiri and jagn takut telan ubat biji!

Tuesday, December 13, 2011

Mobile Internet Data Plan

Mind, this is my personal notes.
A reminder. And kebanggaan jgk sbb terasa seperti telah bertindak dengan bijak..hihi
Yeah..walaupun baru sedar but anyway..better late than never kan..

Before this, i'm suffering with my own maxis bill.. everymonth spend atleast RM200 on hp bill je. Giler..

Bill tu tinggi2 tu bukan sebab call or sms byk..tapi sebab internet sahaja.

Dulu budget takkan guna internet selalu sgt, guna sikit je so i was on 5MB data plan je. For the 1st 5MB i used dia kira 0.005sen/1kB more than that akan jadi 0.01sen/1kb. Maka patutlah bil bulan2 jadi macam ni....

Ni cuma spent for internet usage je tau..

Jul'11 RM166.92
Aug'11 RM150.26
Sept'11 RM226.25

itu baru internet je..tambah dengan call and sms and plus segala mak nenek tax tak ke byk aku bayar bulan2..adeh.. intan intan... membazir tahu takkk???

For Month of Sept'11
i only spent RM1.92 to call jemil
RM2.24 to call my family
RM7.10 to call other than mentioned above.

SMS only cost me around RM12.00

It is basicly the internet la yg buat bil mahal everymonth.

Then start around mid of Oct'11, decide utk tukar data plan.

For maxis data plan ,
100MB=RM18 per month
500MB=RM58 per month
1.5GB=RM78 per month   
3G=RM88 per month

so, bermula la sesi kelebet bil2 lama tgk berapa sebenarnya yg aku biasa guna. It helps a lot. Trust me.(berbaloi bergelumang dengan bil)

Jul'11 14.93MB
Aug'11 10.24MB
Sept'11 27.04MB

           *amik contoh 3 bulan je sbb malas nk tulis byk2..hihi
from the analysis that i've made.. poyo! sebenarnya taklah guna byk sgt pun.. tak sampai pun 100MB, so call customer service maxis tukar that data plan and tgk outcome on Oct'11 bill.

Tadaaaa... for internet usage for month Oct'11, i used about 18.86MB and i only paid RM21.40 SAHAJA (itupun selepas tolak prorate amount) bayangkan if tak tukar data plan.. it will cost me RM106.80. See...byk sungguh beza.

And last month (Nov'11) i used 17.87MB and it is still not above the 100MB package...so instead of kene byr RM178.70 i only pay RM18 je...hihihihi
SUKA!

Maka, dengan ini ingatlah wahai cik puan intan..sila berbelanja dengan bijak.
Semua benda kene guna otak..hahahhaha

Friday, December 9, 2011

I learn new things today.

1st..i think mmg wajib share yg ni.
New 'anak muda words' for me yg tua-tak-berapa-nk-tua ni. I'm just turning 26 last April...muda lagi apa... hihi
 
Ada Aq kesha?? hahahhaha
Sangat kreatif tahu.....
menurut segelintir kanak2 ribena zaman ini,
taa itu adalah tak
suka diorg tulis as shunka
tau as taou
yunk tu yang ok..hihi
engkau = koe, aku=aq, dia=dya, awak=awx
they spell sorry as sowwy
hati as atty
boleh as boley
kesha sebenarnya kisah
..argh..byk sungguh. Tak larat nk type byk2. But yeah i learn so much of new words today. Not even a day..tak sampai sejam pun. hihi

Bukan nk cerita pasal kekretifan(ada ke ayat ni..dowh?) budak2 zaman la ni.
Aku dulu apa kurangnya, tapi Nauzubillah.. tak dapat aku bygkan kalau apa yg terjadi ni terjadi pada darah daging aku. To be correct..anak aku!

situasi 1 : kalau Amirah Afiqah yg dianiya tu anak aku...hancur luluh kot hati seorg mak bila anak yg tak bersalah digunakan identitinya utk sesuatu yg tak tau objektif sebenarnya. Dan pasti mengalir kot air mata ibu ni bila terbaca komen2 berbaur ugutan semata2 kerana idola pujaan hatinya dikutuk. Idola je pun dikkkk.. Adoi... (aku pun terikut3 kot kot ni...)

situasi 2: kalau la anak2 aku yg 'lepas mulut' sampai macamni sekali, huhhh...nauzubillah.

Aku terpaksa terima hakikat yg membesarkan anak pada zaman serba moden ni mmg banyak cabaran. Internet menjadikan semua pun dihujung jari je.
Anak2 akan jadi jauh lagi advance. Terletak bebanan besar di bahu mak ayah bagi memastikan anak2 kita sentiasa dilandasan yg betul. Bukan salah internet atau kemodenan sebenarnya..tak salah. Cuma masing2 kena lebih rasional sahaja.

Mengingatkan zaman2 'membesar' aku dulu...hhuhhh..taknk ingat lah.
I can just pray hard and akan sedaya upaya menjaga amanah yg telah tuhan pinjamkn pada aku.
Ya allah..bantu lah aku.

Wednesday, December 7, 2011

Puasa and Susu

Aku ni cam takut2 nak puasa sbb dlm kepala ni duk pikir kalau puasa tak mkn and tak minum..nnti pam susu dapat sikit.

Ramadhan 2011 is my 1st Ramadhan as a mom and yeah..boobfeeds mom.
Seminggu jugak la badan ni nk menyesuaikan diri.
Bukan apa pun, actually sebelum ramadhan tiba pun production susu menurun. Bila dalam hati pun berkata kata, maka makin tak keruan la si mak ni... tiap kali pam dapat sikit rasa nk meraung je.

Tapi lepas jugak akhirnya, puasa tinggal 9 hari because of haid.
Kira, walaupun duk susah hati takut susu sikit last2 okay je.

Semalam kan 10 Muharam, so cuba la puasa. Alhamdulillah hasil susu sama je macam hari2 lain. Tapi..kena kerap pam la. Pam kul 12 tu dapat sikit so kul 2 pam lagi. Pam lagi kul 4 then pam lagi kul 6.30. Kat rumah lepas bbuka pam lagi. Maka cukuplah bekalan utk anakanda.(ehh..bukan anak anda tau..anak saya..hihihihi wat lawak)

9 Muharam haritu boleh terlupa nk puasa, pagi lagi dh santap nasi lemak ayam bermpah. hihihi
So hari ni puasa lagi. Sbb kalau puasa on 10 Muharam tapi tak puasa 9 Muharam so kene la puasa hari ni.. Harap2nya sampailah puasa aku sampai bbuka nnti. (Sbb saat ni dah rasa lapar dan dahaga sangat2)

Notes:Puasa pada hari 9 Muharam dipanggil puasa hari Tasu'a.
Katanya utk membezakan kita(muslim) dengan kaum yahudi. Sbb kaum yahudi juga berpuasa pada 10 Muharam.

Tetapi fadhilat yg org ramai duk gembar gembur ni “Barangsiapa berpuasa pada 9-10 Muharram itu seolah-olah dia telah melakukan ibadah selama 2 tahun, dan siapapun yang mengingatkan orang lain hal ini seolah-olah dia telah melakukan ibadah selama 80 tahun” adalah tidak betul ye. Ustaz kata, tak ada dalil langsung pasal fadhilat2 ni. Even dlm list hadis2 palsu pun ustaz cakap tak ada. Maka dengan itu, berpuasa lah kerana allah dan sunnah rasulullah. Apa jugak ganjaran yg allah bakal beri itu pun hak allah..bukan kita yg menetapkanya - Wallahu'alam

Bila teringat rasa dahaga or lapar, cepat2 bayangkan ibu2 yg kat negara2 miskin nun...
Insaf.....

Saturday, December 3, 2011

Twins of Faith lagi

Insyaallah jadi pegi.
Tiket dh dapat semalam. Zal belikan. Hihihi
Excited.

If ada lagi yg nak join, boleh click sini, since harga tiket (RM100) masih sama sampai 14 Dec 2011, then price akan naik after that day(RM150).

Friday, December 2, 2011

Food for soul :)

Apa yang saya belajar petang ini (part of hari ini)

Don't compare! Hihihi

Dari mana jugak sudut sekalipun, kita(me) ni selalu nampak org lain je bagus, life org lain tu bahagia je(contoh..). Selalu cakap..bertuah jadi 'dia'.. Seronoknya kalau dapat macam yg dia dapat..

And... bila tahap ayat compare2 ni berada tahap macam ni,

'isteri dia rajin masak..' 'suami dia kaya..' 'adik aku tu hidup dia senang..aku ni....'  'cousin aku tu senang betul dapat kerja..aku ni...'   

......... maka akan wujud rasa tak selesa yg berpanjangan.

Bila dh terbit rasa macam tu, secara tak sedar kita dh jadi macam tak reti bersyukur pulak.. sedangkan life kita pun apa kurangnya..bahagia je. Bertuah jugak. Tapi tu la..bila biasa sgt compare2 ni..mcm tulah jadinya.

Maksud ayat di atas : Dan jgnlah kamu tujukan pandangan matamu kpd kenikmatan yg telah Kami berikan kpd beberapa golongan dari mereka,(sebagai) bunga kehidupan dunia. Agar Kami uji mereka dgn kesenangan itu. Kurniaan Tuhanmu lebih baik dan lebih kekal.

So, from today onward, jgn compare.

Kalau nk compare jugak, cer compare dengan org yg lebih teruk or lebih susah dari kita. Supaya terbit rasa bersyukur dalam diri. Tanam dalam diri (dalam dalam), rasa syukur pada nikmat yg allah dah berikan.


WWF: Wowwwee..wordless friday?

suka suka hati aku aje kan...

Workstation yg sgt serabut seserabut kepala tuan punya workstation. Sekian

Friday, November 25, 2011

Yang Hidup Pasti Mati


       كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِ‌ۗ    
       Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati
        (Surah Al-Baqarah 2: Ayat ke 185)
 
On 25 Aug 2010, just about a minute lepas i update my FB status telling the world that i'm super happy that morning sbb Gaji + Bonus dah masuk, Jemil received a call from his auntie informing that abah jatuh motor and at that time comma at the hospital. Comma. Reach HTF at 1800, kami berkampung kat sana smpai lah arwah abah dipanggil illahi on 28 Aug 2010 subuh. 
Mak?? Mak sedih sangat2 kot..abah sihat2 je masa keluar pagi tu. Tetiba dh kat hospital and comma. Anak2 abah..dah la lama kitorg tak jumpa abah (me and Jemil mmg dh plan akan balik kodiang on 28 Aug and dh apply cuti seminggu utk berpuasa di kampung) tiba2 balik tgk abah terbaring atas katil in ICU HTF! Takde siapa pun ready utk ini...
 
08 Aug 2011, After more than a year uncle Razif bertarung dengan cancer pankreas..dia juga dijemput illahi.
Uncle Razif and his family sanggup ikut datang kodiang masa my 'majlis bertandang. Sangat2 tak sangka sbb dia seorg yg sangat sibuk. Tapi dia sudi. Dia nampak sihat je..tak sangka ada cancer. Yeah again..siapa yg sangka.
 
On 03 Oct 2011, Tok was hospitalized because she is 'not feeling well', sangkaan kami yang tok sakit biasa2 je rupanya lung infection. Was there on 08-10 Oct.. kami berharap tok sihat balik macam biasa. Tapi allah tak mahu tok derita dengan penyakitnya.. Tok kembali kepada penciptanya on 13 Oct 2011.
Tok pergi lepas setahun lebih je abah pergi..siapa sangka.....
 
...and today, one of Jemil's friend passed away. Muda lagi, about his age..maybe tua or muda setahun je dari dia..belum kahwin lagi katanya,tp tunangan org. Plan nk kahwin tahun depan rasanya. Tapi..rancangan allah tak ada siapa tahu.
 
I was reciting yassin at the mortuary early morning tadi. Wakilkan Jemil. Then rasa sebak terbawa2 sampai ke ofis. Bukan sebab arwah tu my close friend ke (mmg tak kenal langsung dia semasa hayatnya) Tapi rasa sedih. Rasa macam, ya allah kalau lah yg tertulis di loh mahfuz hari ini adalah nama aku...aku masih tak bersedia. I know that i couldnt say..tunggu ya allah,aku belum bersedia. Tapi hakikatnya aku tak bersedia. Aku ni byk kurangnya lagi. Banyak!
 
Al fatihah.
 
Genap 6 tahun Auntie Nona tinggalkan pakcik dan anak2nya.
 
 

Update: Twins of Faith: Knowledge and Action, The biggest Malaysian Islamic Family Festival for 2011!

Twins of Faith: Knowledge and Action
The biggest Malaysian Islamic Family Festival for 2011!
24th & 25th December 2011, Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya


Mothers' Room: Exclusively for Sisters at the Twins of Faith Family Festival 2011!!

For more info and updates, click here
Upon hearing the term “Mother’s Room”, one would imagine a small uncomfortable space crammed with distraught mothers and the shrill cries of little babies eagerly waiting to be nursed. More often than not, the mother is left with her baby without any form of beneficial activity to occupy her time with.
With that image perfectly pictured in one’s mind, how would a sister expect to focus and reap any benefits and knowledge?
How would the husband feel when he has to leave his wife and baby in such a place whenever the baby needs nursing or a short nap?
This is the dilemma often faced by mothers and fathers; therefore we designated a dedicated zone exclusively for sisters, mothers and their babies! A special area that caters to the needs and sensitivities of every sister that attends the Twins of Faith event! 

Prominent Speakers: Bring it on sisters!

As part of our endeavour to intensify your knowledge acquisitions, we have arranged a series of remarkable talks that will take place throughout the event by very knowledgeable and engaging sisters!
We humbly present to you our list of noteworthy speakers:
  • Wardina Safiyyah: A famous figure in the Malaysian community, she is a role model and a fashion icon for many Muslim women in the country and hopes to redefine the concept of beauty for the Muslimah.
  • Assoc Prof Dr Harlina Halizah Siraj: active with social voluntary work in YADIM Malaysia, Raudhatus Sakinah Shelter Home for Teenage Girls and etc. She has several publications under her name and is actively giving talks and lectures around the country.
  • Datin Dr Norazizah Mohd Taib: a medical practitioner managing primary care practices promoting total health management and community wellness. She integrates fitness module and nutrition knowledge in her training programs besides personalized consulting and counselling.
  • Dr Alini Marzuki: apart from being one of the faculty members in the Faculty of Pharmacy at the Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS), she also is one of the trainers of the Khalifah Method of Parenting, offered by Khalifah Institute.
  • Rita Rahayu Omar: Rita Rahayu Omar is a young mother as well as a well known International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC) whom is very committed in helping new mothers to successfully breastfeed. She has founded a few companies to help in her vision, Mom’s Little Ones being one of them
  • Raya Shokatfard: an investor, freelance writer, documentary producer and lecturer having held numerous public presentations about Islam and Muslims in the U.S. Her credentials include being an editor in chief, writer and consultant at http://www.readingislam.com/
The Health Zone: Towards a healthier YOU!”

Our Mothers' Room comes with complimentary health checks for mothers and their precious bundles of joy! The confidential and convenient health checks are provided by qualified doctors. Moreover, mothers will be given the opportunity to seek professional guidance in terms of increasing their knowledge and awareness in enhancing the wellness and wellbeing of their babies. 

Nutrition Advice: You are what you EAT!

With the influx of baby food products claiming to contain the best nutritional benefits the market has to offer, how does a mother identify and determine which product suits her baby’s growing needs?
Mothers! Seize this occasion to consult our nutritionists! They will give you ample advice on your various dietary concerns to ensure your entire family embarks on the road to adopt a good and healthy lifestyle! There will also be breastfeeding workshops! Brought to you entirely by susuibu.com

Private Moment: Only from the heart can one touch the sky

Over here, we strive to reach out to the deepest corners of a sister's heart by listening to the untold stories that a she carries in her. Our counsellors are available to provide mothers the much needed support, warmth and guidance on family, career and personal matters.
For sisters who underwent any form of physical or psychological abuse; be it from their family, colleagues, community or anyone else, we would like them to know that we are there for them and we will stand by them. They are not alone.

Indulge in the Exclusivity of the Mothers' Room! 

**Earn a share in the reward insyaAllah - Share this to the world.

Tuesday, November 22, 2011

BolaBola and Us

Macam Barney and Friends pulak. hihi

Tengah bersemangat pasal bola ni, mau tak semangat. Malaysia menang vs Indon kot.
Final Babe. Kalau peringkat kumpulan pun dh dupdapdupdap..inikan pulak final.

I have my own Irfan and Fakhri in da houz!
Tapi Fakhri saya tak mengecewakan saya seperti Fakri yg di tv.
Dan Irfan dlm kaca tv tu tak cebik dan mahu menanges macam Irfan saya kala ibu dan bapaknya menjerit gol dengan volume tahap maksima!


Ehhh.. ni bukan team yg menang semalam ni..hihi
Ni team yg kalah last week..kehkehkeh

My father was football-player-but-not-pro-footballer (masa dia muda2 dulu kot) so, mmg sgt2 gila bola. Since dia takde anak lelaki, and anak sulung dia boleh-lah dibawak tgk bola bersama so mmg dilantik secara alami la jadi peneman ayah tgk bola.
Bukan setakat tgk kt rumah je kat stadium pun ayah bawak.
ohohoho...teringat Liew Kit Kong!

Kalau tgh bnyak duit duk kat grand stand, kalau tak duk je kat tempat ramai2 tu (lagi best).

Bila masuk matrik and uni, tgk bola sorg2 kt bilik tv. Nk ke mamak ngn kawan2 laki tu mmg tak la.. rasanya ada la kot sekali dua pegi. Tapi yg lebihnya tengok bersama2 secara jauh. Aku tgk kt tv aku, ko tgk tv kat umah ko tapi kita sms sms dari awal sampai habis game menjadi pengulas tak bertauliah..hihi rindu memori itu. Rasanya dh lama sgt tak tgk Perak main.

Sebelum kahwin, rasanya sekali je boifren bawak g tgk bola kat stadium. Itupun masa Man U datang. Selepas kahwin,masa preggykan Irfan ada jgk pegi tgk Kedah lwn N. Sembilan kat stadium. Sedih sungguh... Kedah kalah penalti. Tapi mmg rasa berbaloi kalau g stadium n tgk diorg main sampai ke titisan peluh terakhir ni. berbaloi duit tiket RM20

World Cup 2010, Irfan dalam perut lagi. mama and abah siap ada simpan jadual game, and tiap kali abes game siap tanda sape menang sape kalah (awal2 je la...pastu..ke laut....) Seronok tau tgk bola dgn si suami ni...sbb dia emosi...hahahahha

Masa Piala Suzuki 2010, Irfan baru lahir(obviously lah mama masih dlm pantang), abah tgk bola dengan kawan di stadium..seronok dia jadi bujang sekejap.

Tgk bola ni kalau ramai2 tgk sama2 memang best. Semangat.

Dah byk siri perlawanan bola yg kami tonton bersama, kalau menang seronok..kalau kalah takpe..kami tanggung sama2! (kes Man u kalah 6-1 dgn City)

Situasi2 ini berlaku di rumah saya setiap kali menonton bola: Mesti berdiri tegak bila lagu kebangsaan berkumandang. Penonton (yg si suaminya) dengan semangatnya menyanyikan lagu kebangsaan. kibaran bendera malaysia. (Seb baik kat rumah tu takde bendera kedah!) Mula2 kawen dulu saya pelik jugak.....tp dah lama2 paham la..suami saya ni patriotik orgnya. Sbb tu kitorg pakai SAGA! hihihi

Malam tadi kami menonton bertiga, bila si abah tiba2 terkuat sikit suara, si kecik yg tengah main terkejut..ingat abah dia marahkan dia..hihi
Bila kita yeay dia pun yeay sama...

Saya sedih, sebak bila lagu kebangsaan kita tak dihormati oleh mereka yg tak bertamadun itu. Sedih!

Tapi..bila dh menang and semasa team Malaysia tgh berdiri atas podium and menyanyikan lagu kebangsaan dengan penuh semangat (termasuk si suami yg kat rumah) terus rasa bersemangat. And utk kesekian kalinya, YEAAAAYYYYY!

Dan yeay itu berterusan sampai ke tengahari ini, masih bercerita pasal bola malam tadi.

I'm proud to be malaysian! Bangga!

Mari senyum sampai telinga...and tertutup mata!



Monday, November 21, 2011

Happy Birthday My Lil Boy!

Irfan Ahmad dah 1 year old!
Iye... 1 year... hihihi
macam tak percaya je dh setahun dh dia.

Baby boy mama lagi ni..
And... tak sangka berjaya jugak mama susukan irfan. Hihihi
Alhamdulillah.
Now next target is 18 months pulak..baru leh dapat Master ye dak..


Tak buat party pun, mama and abah just prepare goodie bag and hantar kat nursery irfan je. Even simple je, but we make it with full of love. Mama and abah beli snack dlm tu semua ikut favourite kitorang..hikhikhik

Gigih tau, mama and abah g tesco and packed everything subuh2 buta. hihihi


Pening jugak la kepala mama, sebab dh la malam tadi irfan langsung taknk berenggang ngn mama. Nk tido mama kene ada kat sebelah, mama bgn pergi minum pun irfan nanges macam kene dera..adoi la... tu yg semua benda buat subuh2. Irfan Irfan...

Dh setahun ni mama tgk makin manja. But independent. Okay je dengan semua org.Tapi mama bestfriend dia. Siang2 abah je yg disebut2..tapi bila nk tido je mesti kena ada mama. Time tu la baru dengar dia panggil mama.

Sgt murah dengan senyuman. Pandai posing! Mama rasa bukan camera mama and abah je penuh gambar irfan abih semua camera org lain pun penuh gambar dia tersengehh..hihi

Belum berjalan lagi. Tapi dh berjaya panjat tangga rumah pakngah dah.
Dah pandai react dengan apa yg mama buat. Mama 'haiipp' dia, dia sembur air liur...sabar je la.

Sangat suka makan. Mama masak sedap kan?? hihi
Dah pandai berebut ice blended ngn mama. Hadooiii

i will always loves you my baby..now dh jadi little boy sudah.

Last but not least..

Presenting........



My little boy yg memaksa dirinya senyum dalam keadaan mengantuk.

taken : 21 Nov 2011 at 7:15am
 Irfan.. u r the reason why i keep on going.
The reason why i can be this strong..
Loves u!
Untill the day i die.

Thursday, November 17, 2011

Contest: KAMI 1st GA

Dijemput join oleh tuan rumah sendiri..mestilah terharu kan.
Lagipun contestnya mudah sgt.. lagipun saya mmg teringin sgt nk Noen jahitkan apron dan hot pads macam yg dia buat ni.. hihihi.
Baru la bleh feeling2 hot mama masa tgh masak kannn...

Utk Noen, saya rasa saya harus dipilih sebagai pemenang sbb.......

Saya pembaca tegar blog2 kamu..saya sgt2 adore dgn kerja tangan kamu. ('kerastangan'...tgn saya jauh lebih keras..hahahha) jadi kamu perlu jahitkan saya apron dan hot pads colour hitam dan merah...(ecewahh..siap request colour okehh!)



Sesiapa yg nak join GA pertama Noen boleh ke blognya. Follow all the steps and complete..easy!

Tuesday, November 15, 2011

Kehidupan

Hidup ni macam roda kan?
Ada time rasa down gila2..ada masa happynya tuhan saje yg tahu.

Kena selalu ingat yg kesenangan (happy) bkn selamanya, macam tu jugak dengan kesempitan (sad) pun sementara. Selepas suatu kesusahan pasti dtg kesenangan. Ayat menaikkan semangat: takpe.. short term pain,long term gain! ...hihi

Pernah dengar, guna 5 perkara sebelum 5 perkara. I bet semua org pun tahu.
Org yg bijak akan sentiasa gunakan kesempatan yg ada. For sure lah untuk kebaikan. Sbb org yg tak berapa bijak (mcm i..) akan selalu lahhh menyesal bila perasan yg kesempatan tu dh pun terlepas. Dear Intan, bila ada byk masa free tu rajin2 la pam. Jgn la nnti bila time susu tak cukup baru nk nanges2 tension..pastu keep on cakap 'kalau lah masa free aritu pam....' menyesal di kemudian hari ni menambahkan stress tau(wa cakap lu...)

Abg In-team and Abg Nazrey cakap....

'Jangan difikir derita akan berpanjangan, kelak akan membawa putus asa pada tuhan.
Ingatlah, biasanya kabus tak berpanjangan..setelah kabus berlalu, pasti cerah kembali..'

Ujian atau dugaan yg allah turunkan pada kita adalah tarbiah dari allah utk kita. Dia menguji kita samada kita bersyukur (dengan dugaan kesenangan) atau kufur (diuji dengan penderitaan). Mampu ke tak kita bersabar dengan dugaanNya. Kena sentiasa ingat jugak, setiap kesenangan yg kita perolehi dari susah payah kita adalah nikmat dari allah sebenarnya. Bak kata abg2 kipas-susah-mati Liverpool..YNWA!

Dari surah Al-Fajr, ayat 15-16 : kita harus fahami bahawa setiap kenikmatan dan kelapangan yang diberikan itu BUKAN bermakna Allah telah memberikan kemuliaan. Dan setiap orang yang diberikan ujian dan cubaan itu BUKAN bererti Allah telah menghinakannya.
Last but not least..

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam dugaan) sehingga rasul dan org2 yg beriman bersamanya berkata 'bilakah dtgnya pertolongan allah?' Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.”             Surah Al-Baqarah :214
Ya Allah, jadikan kami hambamu yg sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yg Kau berikan, dan tabahkanlah hati kami dalam menempuh segala cabaran dan dugaan dalam kehidupan ini. Amin.

Note: Entri ni adaptasi dari lagu nasyid Kehidupan by In-team feat. Nazrey. Lagu ni dari dulu lagi menjadi menjadi 'advisor' tatkala hati perlukan hiburan santapan rohani.

Lagu Kembali by Far-east, bagai menyanyikan isi hati sebenar..mengharap keampunan Pemilik hati.

Thursday, November 10, 2011

Saling Melengkapi

Kok mmg suami isteri dijadikan untuk saling melengkapi.

Hihi.

Kalau suami pendiam mesti dapat isteri chrotchret2.
Suami yg garang isteri lembut2 sahaja.
Isteri cerewet, dpt suami yg rilex sgt..
Isteri cantik suami tak handsome. (ehhh..boleh ke kira mcmtu.. cantik and handsome itu nisbi ye intan..)

Isteri yg comunication skill nya fail, dapat suami yg lebih pandai bercakap and menyusun ayat.
(Itulah saya)

He's my other half and i'm his.

Bila dia down, saya pemberi semangat (termasuk juga pembakar jiwa..kahkahkah)
Maksudnya disini. Bila si partner buntu or jammed tetiba, seorg lagi perlu memberikan idea atau cadangan bernas bagi mengurangkan kebuntuan.

Bila terlalu stress (tgh basuh botol susu anak dalam sinki,tetiba tak jumpa penutup botol) si other half datang membantu (penutup botol ada dalam sinki je pun tp sbb stress sgt sampai tak nmpak..hihi)

Si dia menjadi pengkritik bebas (tanpa diundang), jangan pulak sentap ye..terima dengan hati terbuka. (sedang mencuba..)

Oho...my other half..i already miss you lahhh.


 Persoalan: Kalau isteri kutuk suami dalam hati pun tetap berdosa jugak kan??





Contest: Anakku Berfotogenik


Nak Join. Klik sini

Ish lahhh...rajin sungguh nk join contest2 ni ye..
hihihi..
Saja suka2..kot2 menang. Setakat ni tak pernah lagi menang.
Takpe..usaha tangga kejayaan intan.

Ok. Contest yg ni plak bertajuk : Anakku Berfotogenik
Haruslah excited kan.. cepat2 korek gambar2 encik ahmad..heee..

Taraaa... rasanya ni la yg paling fotogenik sekali setakat ni. Dia mmg suka gelak and senyum. Mmg kalau boleh mmg nk 'freeze' kan moment gembira dia.


Irfan and cikyah! Hahaha..
Nama anak: Irfan Ahmad bin Azmil Fakhri
Nama mama: Intan Safarinaz
Nama org dalam gambar: Yang Sariyah (hahaha...penganjur tak suruh pun..)

Okay, nk tag dua mangsa ni, cikdya and cikradz sila join contest ni and tepek gambar irfan ye..hihihi.. gila kuasa sungguh mak si irfan ni.

Noen, jom la join contest ni..simple je..

** mood nk join contest sedang menggila


Wednesday, November 9, 2011

We're no longer together~

Huhhuhu..tajuk sedih sungguh...

yeah..mmg sedih pun..kalu dulu if tetiba malas nk kuar beli lunch,ada org boleh tolong belikan.. Boleh mkn berdua2an kat cafe nun.. Nmpaknya selepas ini tidak lagi...

Buah hati saya. Buah hati no.1(Buah hati no. 2 is Irfan Ahmad) saya dh tak kerja sini dh. Dia dh ke hospital 'si intan' tu. Saya tahu mesti berat hati dia nk tinggalkn tmpat ni. Almost 6 years kat sini. Ketawa menangis dia kat sini. (Jumpa gupren yg kini bergelar bini dia pun kat sini...hihihi). Tapi nk wat macam mana, kat sini tak hargai susah payah dia.. lebih hargai org luar kota je. Takpe la, insyaallah rezeki tempat baru lebih bagus.

Tadi last day buah hati disini, bos dia yg agak kurang asam telah menjadi manis dengan membelanja the whole departmentnya keepci..hihihi katanya, 1st time si nyonya tu belanja staff makan mahal sikit...hihihi dan dgrnya..ni 1st time juga nyonya tu sanggup wat makan2 farewell utk staff yg resign. (Nmpak sgt dia sayangkan buah hati saya tu).

Saya tahu ramai yg sayangkan dia di sini, sbb welllll...dia mmg baik pun ngn semua org..(eeww..puji laki sendiri) tapi yelah..kalau tak takkan la sampai ramai yg menitiskan air mata ye tak bang? yg siap dedicate lagu 'the zephyr song' lagi... (Nyonya tak nanges eh bang? hahahha) Showered with good friends mmg buat si buah hati pikir 4 5 6 kali nk tukar keje ke tak.


Source pic : cilok dari FB page buah hati. (Nyonya dlm gambar bukan nyonya yg diceritakan dlm entry ini)

Well, i know u deserve better than what u earn here abg, and insyaallah kat tempat baru nnti akan jadi lebih baik.

Thanks for your sacrifice, utk keselesaan family kita, abg sanggup tinggalkan nyonya tu..eh silap...tinggalkan tempat kerja lama ni.

Nota kasih sayang buat suami : kerja elok2 kat tempat baru. 1st gaji wajib belanja cuk kat Tony Roma's lagi. Hihihihi

Tuesday, November 1, 2011

oh Blog..

blog.....saya nk mengadu...
saya stress.. walau dh cuba utk tak stress.
but i couldnt take it anymore..kene luahkan..



Modu wat hal... suction dh tak kuat..stress lah.. yela..sbb baru je beli(bulan september aritu..)
Madela harmony pun problem..sbb dh diabaikan so dia cm merajuk la pulak...
dh la stock cukup2 makan je ni..uhhhh stresssss..

ok tu je nk luahkan.

Sparepart madela dh order semalam.
..tunggu je la bila nk smpai..hopefully 2 3hari ni la..
Modu tu nk g servis tak tau bila, hari2 balik ofis lambat..weekend lak byk beno halnya..

**Mari fokus pada benda lain. Cukup la dengan menulis stress sebanyak 4 kali..eh..sudah 5..

update: dh dapat dh softfit shield and diaphragm madela pagi tadi (02/11/2011), the main reason kenapa saya suka beli dari k.aja ni lah sebabnya..servisnya sgt cpt, after service consultant adalah tip top. Harga brg2 madela yg dia jual pun murah kalau nk banding tempat lain..actually for me kan.. harga barang kalau mahal sikit dari market price pun takpe kalu tukang jual tu sgt baik and willing melayan pertanyaan customer selepas pembelian tu yg penting.. customer will always come back.

2nd update: My Modu dah sihat..lastweek (13/11/2011) dah g baiki kat sarakids. tapiiii..... nipple belah kanan crack pulakkkkkkk...arghhhh.. Agak besar jugak ujian kali ni.

Wednesday, October 26, 2011

Irfan Ahmad 11 Months!

Encik ahmad is his latest nickname yg pakngah bagi..hihi sampai abg aidil and ammar pun duk panggil encik ahmad jugak.
..it's okay. ahmad bermaksud yang terpuji. heee..

Encik ahmad..eh silap.. irfan ahmad belum bleh jalan lagi. boleh jalan tapi kalau ada tempat utk berpaut.tiba2 rajin lak merangkak. Sebelum ni irfan just creeping around the house (tolong lap lantai). Tapi tgk lantai jugak lah.. kalau agak keras dia malas jugak nk merangkak..takut pedih lutut kot..

Gigi still 8 btg. Tapi tgk macam gusi belah dlm tu cam nk kuar gigi kot. Irfan pun duk masukkan jari and gigit guna gusi dalam tu.

Semua benda pun nk masuk mulut sikintot ni. Remote pun nk gigit. Mama and abah takyah cakap la..mmg mangsa utama.

Berapa tah berat irfan sekarang..penimbang ada je kat umah tu, tp asyik tangguh2.. rasanya dh kene bli diapers size XL la..L cam sempit je. Kalau mama pakaikan cloth diapers pun dh tak butang2 dh. hihi..

during chikshan's wedding @ Btg Kali

Gigit sudu pulakkk...
Memunggah adalah hobi dia.

suka main wayar jugak..
this little boy tiap2 mlm wat mama stress sbb susah betul nk bagi tido. asyik nak main je. Kalaupun berjaya tidokan dia kang tgh2 malam dia bangun balik. and again...main. Dia main la sorg2 even dlm gelap sekalipun. Tapi pagi2 bila mama celik je mata mmg cair la tgk dia senyum...cair okay.. Dia punya senyum lebar aduh...mmmg rasa nk peluk cium.

Dia tak cranky even tak tido lebih 12 jam. dia duk main la apa yg ada. Habis rak buku dia punggah dia g punggah drawer cd pulak. Dah bosan2 kang dia dtg balik kat mama and abah korek2 mata or paling ganas cakar muka suh mangunnn..(sampai terkupas kulit abah cakap).

Irfan..irfan.. mama and abah loves you!

**ada org jealous nama dia kurang disebut diblog ni.. asyik entry pasal irfan je katanya..hahahhahahaha

Sunday, October 23, 2011

Kawan2 Irfan..

actually diorg ni anak kepada BFF abah irfan or anak2 kawan mama...heeee
yang lain2 tu cousins irfan.

ni anak uncle syahir. BFF abah.


MUHAMMAD AQIL HADIF
 ni anak uncle tristan. BFF abah jugak.


AISYA SOFEA ZAHRA
 ni kak aisyah izzati, anak oficemate mama. dia suka panggil irfan as iffaaannn..

comelkan dia ni...
ramai lagi anak2 kawan mama, tapi mama takde gambar diorg..most of anak2 kawan2 mama semua girl..hihii.. irfan hero!
                        
ni dania. cousin irfan yg paling muda..

nur aisyah dania irdina..panjang tak??
abg aidil and abg ammar pun kwan irfan jugak..

yg besar: abg aidil, yg kecik: abg ammar

ni kakak arissa. cousin irfan jugak.


By the way, most of all best friend irfan are abah and mama.. (mama dgn rasminya istihar sendiri..hihiihi)

watching football with abah

and of cause...
*

*

*

MAMA!

eh... gambar mama takde???

Friday, October 21, 2011

Jom Join - Twins of Faith: Knowledge and Action


24th & 25th December 2011,
Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya

Click here dear friends!

Program and tajuk2 yg menarik.

Antaranya,

Lectures from speakers around the world.
Pameran2 dan workshops.
Bazaar.
Kids zone and mothers room.

Ustaz Zaharudin and Ustaz Mazlee Malek antara speakers yg dijemput.

Sekarang ticket berharga RM100 for adults and RM50 utk anak2 yg berumur 6-12 tahun.

NOTE: If you buy 5 tickets or more, the total order will be discounted by 10%.
Maybe by Disember harga tiket makin naik kot. So kene cepat2 register and enjoy early birds discount.

Insyaallah kalau ada rezeki teringin nk pegi.

Mercy Mission Malaysia brings you the largest Islamic event of its kind in Malaysia!

Breastfeeding Journey

Another 1 more month Irfan Ahmad will turn 1 year. Alhamdulillah.
Hampir dengan target menyusukan dia selama setahun. Selebihnya saya serahkan pada Allah,selagi ada rezeke Irfan, i'll breastfeed him selama yg dia mahu. (Set new target: Setahun setengah pulak..heee)


Mata yg selalu mama rindu!

Terkesan (ecewaahhh) dengan entry Bangkitlah! kak farah. Semangat jadi berkobar2 balik. Yela semua benda yg kita buat sebenarnya bukan mudah.
Baca entry yg ni pun sama, semua org ada cabaranya sendiri. Bila baca ni i'll feel better and bersemangat balik. Tak la rasa 'aku sorang je ke yg ada problem mcm ni'.

Well.. as a summary,my breastfeeding journey mmg mencabar. Tapi alhamdulillah, berjaya jugak saya and breastfeeding partner saya tempuhi utk sebelas bulan ni.

Alhamdulillah, save duit beli susu formula. hihihi.
Yes, setiap anak itu dijanjikan rezeki, mak ayah takyah la takut. Yakin dengan rezeki allah.

Dah sebelas bulan..and i'm certainly sure that Irfan dapat yg terbaik dari my own milk. And for sesiapa yg ragu2 lagi, what i can say is 'Percayalah..susu anda memang selayaknya and yg terbaik utk bayi anda'.


Tido bwh ketiak mama! Sooo anak mak

Menyusukan cikintot tu buat kitorang close. Eventho masa dia and mama dia ni sgt limited, tapi apa2 hal pun mesti nak mama. So mmg org lain takleh pinjam dia lah..hahaha.. mintak2 lah relationship ni kekal sampai mati. Amin.
Motif? i hope that he and maybe his sibling nanti will rapat with us (parents). cos i tak rapat ngn sapa2 i rasa..hukhukhuk desperately nk..

Being a mom who fully breastfeed her son mmg mendidik saya menjadi "IBU". Berkorban apa jugak. Tanam dlm diri sifat sabar. I've to tolak tepi soal tidur lena (hobi sejak azali). I've to pump every 3-4 hours utk cukupkan bekalan irfan. Challenge? tak payah cakap lah..name it.. crack nipple? tertinggal pam at home while you at work? susu tertumpah right after berlama2 pam? blackouts, fridge teroff when you're away and all your frozen stock (yg actually tak berapa nk ada) semua rosak! macam2 lagi..
Semua ni tanpa disangka dapat jugak diharungi. Bila pikir2 balik.. kuat jugak aku ni..(pat on my own shoulder..syabas intan!).

I have to thank jemil for his encouragement,and tanpa putus asa, siang malam melayan drama swasta bini dia wat..hiii i love you abang. Sangaaaattt.

What i realised is, utk berjaya breastfeed baby from the beginning. Memang kena gali ilmu pasal breastfeeding ni. Kena berkawan dengan org2 yg breastfeed anak2 diorang. Jangan malu bertanya. i' sure ibu2 yg menyusukn anak ni mmg kalau boleh mmg nk tolong ibu2 lain. Tapi tula, like me yg bukan PC apatah lagi LC ni, mmg mulut berat sikit. Kalau org tanya, i can always tolong. Nk suh cerita dari A-Z pun i'm willing to do. Tapi setakat ni ada la sorg je yg berjaya. hihihi. Nothing la nak malu2 pasal boobs ni.. Nak bagi anak makan kot.. bukan suh tayang kat org punnn..ehh tetiba emosional plak den ni.. Kena sabar and expect kesukaran yg bakal kita tempuh..kan dh kawan ngn sama geng menyusu so mesti dh leh tau cabaran2 penyusuan ni kan.. Trust me, bukan semuanya indah. Sometimes you'll feel very down. Rasa sgt2 letih. What you can do is peluk laah budak kecik tu..dia lahhh pengubat segala rasa sedih. Dia lah kekuatan kita sebenarnya. Jangan putus berharap dengan rezeki allah. Kita berusaha dan selebihnya tawakal.

*All of the above ditujukan kepada sesiapa yg memerlukannya... as peringatan utk diri sendiri. yg selalu down tak pasal2 ni.

Saturday, October 1, 2011

Preparing food for baby - Career Momma / Menyediakan makanan bayi - Ibu Bekerjaya

Tajuk dasyat sungguh...hhihi

I'm sure semua mak2 nk berikan yg terbaik utk anak2 kan.
As for me, setiap yg masuk dalam perut irfan mmg kena monitor.
Yela..dia kecik lagi. Dia tak tau pun apa yg kita suap kat dia.
Boleh buat dia sakit perut ke apa ke. So org besar cam kita la yg kena pantau semua ni.

Irfan fully breastmilk sejak lahir. And sejak lahir jugak alhamdulillah tak ada masalah kembung ke apa ke yg berkaitan dengan perut. So, bila dia nk menginjak ke 6 bulan. I'm the most busy person yg google sana sini cari info pasal pemakanan pulak.

Masa mula2 start bagi try solid food, i'd try to give him bubur nasi yg sgt2 halus (blended halus) plus ebm. Then try bagi puree pulak. Macam2 puree.
Kena ikut 4 days rule. So that kita boleh pantau apa yg sesuai and apa yg tak sesuai utk anak.

When he reach 7 months i try campur ikan bilis dalam bubur nasi dia. So far dia okay dgn makanan2 dia. Tak jumpa lagi dia allergic apa2.

Garam and gula a big NO selagi dia belum 1 year okay.
Tapi ada gak time mama irfan ni duk suap cake la apa ke benda lain yg manis kat irfan. Tapiiiii..kuantitinya sgt sikit okay..bukannya bagi sampai irfan kenyang. Mama sgt2 sayangkn irfan. Mama nk jaga perut irfan, usus irfan, renal irfan..semua la yg berkaitan ngn irfan.

Sape yg sampai hati biar baby telan air liur tgk kita makan sedap2... tapi takpe..irfan bleh rasa semua tu bila irfan nenen. hihihi

dh byk sgt melalut.. back to the story,

As a working mama, i've to find the easiest way to prepare the food and at the same time sihat utk dia.

Hasil google'an and baca sana sini i'll jot down here. Kot2 ada org lain men'google' tajuk di atas. hihi

To prepare bubur nasi.

Lepas cuci beras, sangaikan (goreng dlm pan tanpa minyak) sampai kering. Then blend sampai jadi cam tepung.

Simpan dlm bekas kedap udara. Bila nk masak can just letak 1-2 spoons of the powder and reneh dlm pot. bila dh hancur begini, nk rebus pun dah tak ambil masa yg lama. (Jimat masa)

If baby dh ada gigi and tak suka cair2 ni you can blend it sekejap saja tanpa perlu jadi tepung sgt. biar ada biji2 nasi gitu. so bila dh jadi bubur it has texture sikit.

Fruit and vegetable puree.

Utk buah cam apple, sweet potato, carrot and yg sewaktu dengannya, you have to steam or rebus dulu before blend.

For a working mama like me (again..) yg selalu terkocoh2 nk bersiap pepagi buta. I'll prepare rice and the puree once a week or bila ada masa lapang.

The puree tu bila dh blend i'll froze it in the freezer.


container yg ada penutup utk frozenkn puree

Frozen puree

Transfer to small container and place it back in the freezer

pastikan bertutup ye. so takde la bau ikan or sotong ke.
Frozen puree i tak buat byk, sikit2 je. Utk kegunaan seminggu dua sahaja. Tak pernah lagi simpan frozen puree lama2 dlm freezer. If i'm not mistaken, it only last for a month only.

So,(so lagi...) bila pagi2 nk prepare food for him, what i did is:

1. rebus beras dlm pot dengan air yg banyak.
2. pergi solat subuh dulu
3. bila beras tadi dh bertukar jadi bubur nasi and air dalam pot dh jadi sikit. Masukkan kiub2 frozen puree.

Frozen Puree carrot + puree brocolli dlm bubur nasi

4. kacau sampai sebati.kalau nk tambah ayam/ikan bilis ke boleh la.
5. siap.
6. transfer dalam flusk/thermos.

Bubur yg dah siap : dalam thermos

7.pack dlm lunch bag anak2 anda.
8. pergi mandi cepat and siap utk ke pejabat..hihi



Bekalan utk buah hati
Hari2 bangun at 0530am. Terus buat benda yg dh jadi routine. Lepas hantar irfan  to nursery. Mama sambung tidur dgn lena dlm kereta. Hihi

** Allah jadikan anak sebagai amanah.

Cari cari